In dit artikel

(empty_image_alt}

Top 100 duurste lp’s van alle tijden

In dit artikel

Criteria voor de duurste LP’s

Bent u benieuwd wat een vinylplaat kostbaar maakt? Het antwoord schuilt in een mix van factoren waar verzamelaars wereldwijd naar smachten.

Zeldzaamheid

Zeldzaamheid speelt een cruciale rol bij het bepalen van de waarde van vinylplaten. Een plaat die in beperkte oplage is uitgebracht, wordt veelal beschouwd als een waardevol verzamelobject.

Denk aan promotie-exemplaren, testpersingen of albums die snel uit de verkoop zijn gehaald; deze kunnen honderdduizenden euro’s waard zijn. Verzamelaars en handelaren zijn bereid diep in de buidel te tasten voor zeldzame exemplaren.

Elpees zoals The Beatles’ “White Album” of een originele persing van ” The Dark Side of the Moon ” door Pink Floyd klimmen in waarde door hun beperkte beschikbaarheid. Het gaat vaak om platen die niet alleen zeldzaam zijn, maar ook verhalen en herinneringen dragen die hen uniek maken.

De vraag is groot en de voorraad klein, dat maakt juist die specifieke langspeelplaten zo gewild en kostbaar.

Staat van de LP

De staat van een LP speelt een cruciale rol in de waarde ervan. Een langspeelplaat in perfecte conditie, zonder krassen of beschadigingen, kan de interesse van verzamelaars wereldwijd wekken en de prijs flink opdrijven.

Denk aan een glanzende hoes en een vinyl schijf die nog nooit een naald heeft gevoeld – dat zijn de exemplaren die het hart van de verzamelaar sneller doen kloppen. Uitstekende zorg en bewaring kunnen van een gewone plaat een kostbare schat maken.

Slijtage en eerdere eigenaars laten hun sporen na op zowel het vinyl als de hoes. Onderschat daarom nooit het belang van goed onderhoud; het kan het verschil betekenen tussen een aardige vondst en een recordbrekende verkoop.

Verzamelaars jagen vaak op albums die zo dicht mogelijk bij ‘mint condition‘ blijven, waardoor zelfs kleine details zoals de aanwezigheid van originele posters of stickers een significante invloed kunnen hebben op de prijs.

Historische en culturele waarde

Sommige vinylplaten zijn meer dan alleen muziek; ze zijn ware tijdcapsules. Neem bijvoorbeeld Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles, geveild voor maar liefst € 257.500.

Deze LP is niet alleen muzikaal vernieuwend, maar markeert ook een keerpunt in de popcultuur en de psychedelische beweging van de jaren ’60.

Elvis Presley’s Stay Away, Joe, met een waarde van € 22.000, illustreert de blijvende impact van ‘The King of Rock ‘n’ Roll’ op de muziekindustrie. Elk van deze platen vertelt een verhaal dat bijdraagt aan ons collectieve geheugen en toont hoe muziek kan verbinden over generaties heen.

Ze belichamen momenten in de tijd die onze culturele geschiedenis hebben gevormd en blijven prikkelen tot op de dag van vandaag.

Samenvatting

  • Zeldzame vinylplaten zoals die van The Beatles, Pink Floyd en Elvis Presley staan bekend als de meest waardevolle verzamelobjecten, met prijzen die tot honderdduizenden euro’s kunnen oplopen.
  • De staat van een LP, zeldzaamheid en historische waarde zijn bepalende factoren voor de hoge prijzen die verzamelaars bereid zijn te betalen voor deze muzikale schatten.
  • Exclusieve albums zoals Wu – Tang Clan’s ‘Once Upon A Time In Shaolin’ en The Quarrymen’s ‘That’ll Be The Day/In Spite Of All The Danger’ halen recordbrekende verkoopprijzen doordat ze in extreem beperkte oplage zijn uitgebracht.
  • Vinyl verzamelen draagt bij aan het behoud van muzikaal erfgoed en kan gezien worden als een waardevolle investering, waarbij sommige platen financieel steeds meer waard worden.
  • De passie voor het verzamelen van vinyl blijft groeien, met een omzet van 37 miljoen euro in Nederland, waarbij liefhebbers en verzamelaars op zoek zijn naar dat ene bijzondere exemplaar dat hun collectie compleet maakt.

Top 5 Duurste LP’s

Duik in de fascinerende wereld van de meest waardevolle vinylschatten en ontdek welke legendarische LP’s de hoogste prijzen ooit hebben behaald op veilingen en privéverkopen. Van exclusieve eenmalige persingen tot albums met een diepe emotionele en historische resonantie, deze top 5 onthult het verhaal achter de platen die verzamelaars wereldwijd doen dromen.

Beschrijving en prijs van Wu-Tang Clan – Once Upon A Time In Shaolin LP (2015)

“Wu-Tang Clan’s ‘Once Upon A Time In Shaolin’ LP breekt alle records. Het is niet alleen een muzikaal meesterwerk, maar ook het duurste album ooit. Uitgebracht in 2015, toont dit zevende studioalbum van de legendarische hiphopgroep hun onmiskenbare talent met bijna twee uur aan exclusieve tracks.

Wat dit album zo uniek maakt, is dat er maar één fysiek exemplaar van bestaat, wat het een ongekend zeldzaam collector’s item maakt.

De prijs die Martin Shkreli betaalde voor dit ene exemplaar was astronomisch en heeft nog geen gelijke gekend in de muziekwereld. Nadat Shkreli veroordeeld werd, kwam het kostbare LP in handen van de Amerikaanse overheid, die het verkocht.

Deze verkoop maakt ‘Once Upon A Time In Shaolin’ tot een ongeëvenaard stuk uit de muziekgeschiedenis en een hoogtepunt voor verzamelaars van de meest exclusieve en zeldzame platen wereldwijd.”.

Beschrijving en prijs van John Lennon & Yoko Ono – Double Fantasy (1980)

John Lennon & Yoko Ono’s “Double Fantasy” markeert een iconisch moment in de muziekgeschiedenis. Uitgebracht in november 1980, is dit het laatste studioalbum van het duo voor Lennons tragische dood.

Het album was aanvankelijk een commercieel succes en kreeg na Lennons dood nog meer aandacht. Deze plaat vertegenwoordigt de hoop en dromen van Lennon en Ono, met liedjes die spreken over liefde en het leven.

Een gebruikte LP versie van “Double Fantasy” vind je nu voor ongeveer €5,00, maar verzamelaarsexemplaren kunnen veel meer waard zijn door de historische en culturele waarde. De prijs varieert sterk afhankelijk van de staat waarin het vinyl verkeert en of het gaat om zeldzame pressings of speciale uitgaven.

Met zijn diepe emotionele resonantie blijft “Double Fantasy” een gewilde toevoeging voor verzamelaars over de hele wereld. Laten we nu eens kijken naar ‘The Quarrymen-That’ll Be The Day/In Spite Of All The Danger’, een andere zeldzame schat in de wereld van waardevolle vinylplaten.

Beschrijving en prijs van The Quarrymen-That’ll Be The Day/In Spite Of All The Danger

Stel je voor, je hebt het enige exemplaar van The Quarrymen’s ‘That’ll Be The Day/In Spite Of All The Danger’ in handen. Deze demo-opname uit 1958, gemaakt door de groep die later wereldberoemd zou worden als de Beatles, is een echt stuk muziekgeschiedenis.

De plaat heeft een duur van 3 minuten en 25 seconden en herbergt de voorlopers van het geluid dat later miljoenen zou betoveren. Met zijn 78RPM, shellac acetate, handgeschreven labels en eenvoudige hoes straalt deze vinylplaat authenticiteit en nostalgie uit.

Verzamelaars opgelet: de waarde van dit zeldzame juweeltje wordt geschat op maar liefst €271.000. Het unieke karakter komt niet alleen door de beroemde vingers die de muziek speelden – Paul McCartney, George Harrison en John Lennon – maar ook doordat er slechts één exemplaar van is gemaakt.

Voor de echte liefhebbers verschijnt deze versie van ‘In Spite Of All Danger’ soms op eBay, klaar om iemands privécollectie te verrijken. Dit is niet zomaar een plaat, het is een artefact dat het verhaal vertelt van hoe vier jongens uit Liverpool de muziekwereld stormenderhand veroverden.

Beschrijving en prijs van Sex Pistols – God Save the Queen

De Sex Pistols lieten met ‘God Save the Queen’ een onuitwisbare stempel achter op de punkrockscene. Deze rebellische single, die de gevestigde orde in het Verenigd Koninkrijk tartte, werd uitgebracht tijdens het zilveren jubileum van koningin Elizabeth II in 1977.

Het liet overal sterke reacties achter, met name door de provocerende presentatie op een boot op de Thames. De schaarse vinylversie van deze single maakte geschiedenis en is omgedoopt tot een van de meest waardevolle platen ooit, met prijzen die de €15.000 ruimschoots overstijgen.

Verzamelaars jagen op dit stuk punkgeschiedenis, dat slechts 35 jaar na de eerste release astronomische bedragen ophaalde op veilingen. Met slechts een handjevol exemplaren beschikbaar, blijft ‘God Save the Queen’ van de Sex Pistols een juweel voor liefhebbers van vinyl en muziekmemorabilia.

De zeldzame opnames zijn zó gewild dat op Marktplaats talloze biedingen verschenen, allemaal in de hoop dit iconische stuk Britse muziekhistorie in handen te krijgen.

Beschrijving en prijs van David Bowie – Diamond Dogs

David Bowie’s ‘Diamond Dogs‘ is niet zomaar een LP, het is een kostbaar stukje muziekgeschiedenis. Verpakt in een hoes die kunstenaar Guy Peellaert ontwierp, wordt deze LP gekenmerkt door zijn conceptuele invloeden van George Orwell’s donkere toekomstvisie.

Met tracks als de pakkende titelsong en het onstuimige ‘Rebel Rebel’ heeft dit album niet alleen de harten van fans overwonnen, maar ook een plek veroverd op de lijst van meest waardevolle platen.

Houd je vast, want de prijs van dit juweeltje zou je kunnen verrassen. Een exemplaar van David Bowie’s ‘Diamond Dogs’ kan $3550 bereiken op de markt. Deze editie onder het label EMI met EAN 5099968865610 staat symbool voor culturele rijkdom en blijft als collector’s item groeien in waarde.

Fans van Bowie en vinyl verzamelaars zien ‘Diamond Dogs’ als een heilige graal in hun collectie, en terecht gezien zijn artistieke en historische belang.

Een Beatles White Album in mint conditie op een plank in een vintage platenwinkel.

Opmerkelijke vermeldingen in de Top 100

Al duikend in de wereld van kostbare vinyl, stuiten we op verrassende parels die hun eigen verhaal en indrukwekkende prijskaartje met zich meedragen. Naast de absolute topprijzen, zijn er talloze andere platen die met hun unieke achtergrond en zeldzaamheid een ereplek verdienen in de lijst van duurste LP’s.

Bruce Springsteen – Spirit in the Night

Bruce Springsteen liet de muziekwereld opveren met zijn hit ‘Spirit in the Night’. Dit nummer, opgenomen in een tijd waarin vinyl koningen waren, heeft de Top 100 duurste lp’s bereikt.

De rauwe energie en het verhaal dat hij vertelt, klinken door de groeven van de plaat. Bruce Springsteen noemde zijn eigen stem tijdens de opnamesessies ‘badass’, en fans en verzamelaars voelen die kracht elke keer als de naald de lp raakt.

‘Spirit in the Night’ biedt luisteraars een wilde rit vol avontuur en nostalgie. Het is niet alleen de muziek die deze lp zo waardevol maakt; het is Springsteen’s unieke stijl en charisma, vastgelegd op een medium dat weer helemaal in de belangstelling staat.

Verzamelaars jagen op deze specifieke plaat om een stukje rockgeschiedenis in handen te krijgen. Het is een kenmerk van cultureel erfgoed dat met respect wordt behandeld door liefhebbers van muziek en geschiedenis over de hele wereld.

The Beatles – The Beatles (White Album)

Het White Album van The Beatles is een waar icoon in de muziekhistorie, uitgebracht op 22 november 1968 en beroemd door zijn ongekende populariteit. Met een waarde van € 724.000,- voor een exemplaar uit de eerste oplage, behoort het terecht tot de duurste vinylplaten.

Dit dubbelalbum van de Engelse rockband viert hun creatieve piek en is befaamd vanwege de veelzijdigheid in muziekstijlen.

Rolling Stone bekroonde The Beatles als de beste band aller tijden, wat de culturele en historische waarde van het album alleen maar versterkt. Muzikale genieën zoals Eric Clapton en Steve Winwood hebben hun kunsten bijgedragen aan dit meesterwerk.

Voor verzamelaars betekent dit album veel meer dan alleen muziek; het is een stukje muzikale glorie, geëtst in vinyl.

Het belang van verzamelen en het behoud van vinylplaten

Vinylplaten verzamelen is meer dan een hobby; het is een manier om muzikaal erfgoed te bewaren. Deze schijven vertellen verhalen, vangen emoties en reflecteren de tijdsgeest waarin ze gemaakt zijn.

De groeiende verkoop van vinyl in Nederland, met een omzet van 37 miljoen euro, toont aan dat de liefde voor deze klassieke geluidsdragers springlevend is. Verzamelaars dragen bij aan het in stand houden van de unieke klank en het tastbare aspect van muziek die digitaal niet te evenaren is.

Zeldzame vinylplaten kunnen financieel waardevol worden, waardoor verzamelen soms ook een investering wordt. Artiesten zoals Michael Jackson en legendarische bands als The Beatles hebben items achtergelaten die nu als schatten in platenkasten rusten.

Behoud van deze schijven garandeert dat toekomstige generaties de oorspronkelijke sound van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band of The Black Album kunnen ervaren. Verzamelen is dus ook toekomstgericht denken, waarbij we ons nu al verheugen op de kleurrijke lijst van zeldzame exemplaren in de volgende sectie.

De Kleurrijke Top 100 van de duurste LP’s

De Kleurrijke Top 100 van de duurste LP’s onthult een fascinerende wereld waar muziek en verzamelobjecten samensmelten. Deze lijst weerspiegelt de enorme waarde die aan bepaalde platen wordt toegekend, vaak versterkt door de handtekeningen van bandleden en de historische momenten die ze vastleggen. Hier is een blik op deze exclusieve verzameling in een samenvattend overzicht:

PlaatsArtiestAlbumJaarGeschatte waarde
1The BeatlesSgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band1971€ 257.500
10Elvis PresleyStay Away, Joe1967€ 22.000
100Amy WinehouseBack to Black2006Onbekend

Records van The Beatles, Pink Floyd en David Bowie voeren vaak de lijst aan. Ze zijn niet alleen muzikaal baanbrekend, maar ook cultureel en historisch significant. Opvallend is dat originele persingen uit de beginperiode van beroemde artiesten, zoals Bob Dylan en The Rolling Stones, aanzienlijk in waarde stijgen. Hoewel de geschatte waarden variëren, tonen echte verkoopcijfers aan dat verzamelaars bereid zijn om topdollar te betalen voor deze zeldzame vondsten.

Nu we de exclusieve sfeer van de top 100 duurste LP’s hebben verkend, richten we ons op het belang van het verzamelen en het behoud van deze vinylschatten.

Conclusie

Vinylplaten zijn meer dan muziek; ze zijn tastbare geschiedenis in je handen. Het gevoel van een zeldzame plaat vinden, geeft een onbeschrijfelijke kick. Vergeet niet dat jouw volgende speurtocht op zolder of in de kringloopwinkel kan leiden tot een gouden vondst.

Neem de tijd om jouw collectie met zorg te behandelen; het kan de investering van een leven zijn. Laat je inspireren door deze top 100 en wie weet wordt jouw passie voor vinyl beloond met een plaats tussen deze iconische lp’s.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn enkele van de duurste platen aller tijden?

Enkele van de duurste platen ooit verkocht zijn unieke uitgaves zoals ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ van The Beatles en zeldzame bootlegs van beroemde artiesten.

2. Waarom is ‘Love Me Do’ zo een waardevolle lp?

De waarde van ‘Love Me Do’ stijgt door zijn zeldzaamheid en historisch belang, wat het een van de meest gezocht platen maakt voor verzamelaars.

3. Welke lp’s van ‘The King of Pop’ zijn het meest waardevol?

Lp’s van Michael Jackson, bekend als ‘The King of Pop’, zoals eerste drukken en beperkte oplages, kunnen zeer hoge prijzen bereiken op de verzamelaarsmarkt.

4. Verhogen handtekeningen van leden zoals Ringo Starr de waarde van een lp?

Ja, een lp gesigneerd door een beroemdheid zoals Ringo Starr voegt aanzienlijke waarde toe, vooral als het gaat om topstukken zoals zeldzame persingen of gelimiteerde uitgaven.

Foto van Team Dekleurrijketop100.nl

Team Dekleurrijketop100.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *