GEFELICITEERD!

Je staat in De Kleurrijke Top 100! Lees hieronder waarom wij jou samen
met de andere gamechangers dit jaar hebben uitgekozen.

CULTUUR

Romana Vrede

@rivrede


Actrice en theatermaker. Romana is zoals ze het zelf zegt geen activiste, maar wij hopen wel dat ze met het winnen van de Theo d’Or de nieuwe generatie gekleurde acteurs en theatermakers inspireert om hun dromen na te blijven jagen. Haar winst is legendarisch en apart tegelijkertijd, omdat er in de theaterwereld al jaren een opmars is van diversiteit. Gefeliciteerd en keep lighting up the stage!
© Foto: Harvey Lisse

Kamp Seedorf

@kampseedorf


Street art-collectief. Lange tijd werden streetartiesten en graffitikunstenaars onderschat. Gelukkig krijgen ze steeds vaker hun welverdiende respect. De actie met de straatnaamborden was ook tof: Kamp Seedorf plaatste bijvoorbeeld op de hoek van de Nieuwe Leliestraat en de Prinsengracht (tussen de hippe winkels van de negen straatjes en horeca in de Jordaan) een straatnaambordje met de tekst 'Hipstergracht'.
© Foto: Onbekend

Cigdem Yuksel

@cigdemyksel


Fotojournalist. Dat beelden meer zeggen dan woorden blijkt uit het werk van Cigdem. Het feit dat ze deze fotografische skills zelf heeft aangeleerd is enorm knap. Des ter stoerder nog dat ze daarmee zo’n prestigieuze award (de Zilveren Camera) wint. Ze weet de juiste momenten vast te leggen en hiermee een verhaal te vertellen waarbij woorden eigenlijk ontoereikend zijn.
© Foto: Onbekend

Shailesh Bahoran

@ShaileshBahoran


Danser, choreograaf, theatermaker en artistiek directeur IRCompany. Shailesh’ werk is innovatief en de manier waarop hij zijn culturele identiteit aan dans en film koppelt is indrukwekkend. Nederland heeft sowieso een respectabele dansscene vol talent en Shailesh hoort daar met zijn crew en zijn choreo’s absoluut bij. Check vooral zijn voorstelling Aghori of de korte film Shai die in première ging op het World Cinema Amsterdam festival.
© Foto: Onbekend

Doreen Boonekamp


Directeur van het Nederlands Filmfonds. Doreen is een van de mensen uit de filmindustrie die het gebrek aan diversiteit erkent en er actief mee aan de slag is gegaan. Met het aanstellen van een Sustainability Manager, die relevante kennis over duurzame innovatie in de (internationale) filmsector deelt met filmmakers, heeft ze een belangrijke stap gezet. We hopen dat de zoektocht naar divers talent snel verder vorm krijgt. Wij moedigen in ieder geval de nieuwe generatie filmmakers met een niet-Nederlandse achtergrond aan om een aanvraag in te dienen bij het Nederlands Filmfonds, zodat we minder volledig witte films en documentaires van eigen bodem op het witte scherm zien. En wat ongevraagd advies: maak de organisatie van het Filmfonds ook wat kleurrijker. Practice what you preach.
© Foto: Yvonne Witte

Hilmano van Velzen


Dichter, schrijver en al ruim dertig jaar dakloos. Zijn levensverhaal is even poëtisch als indrukwekkend. Hilmano is al ontdekt en vele mensen willen hem helpen om zijn talent te laten horen/zien aan het grote publiek. Deze Top 100 is er voor mensen als Hilmano, wiens leven even divers is als zijn achtergrond en werkwijze. Wij hopen in contact te komen met hem om deze lijst persoonlijk aan hem te overhandigen.
© Foto: Naam Onbekend

Imara Limon

@imaralimon


Curator en programmamaker Amsterdam Museum. Is daarnaast adviseur voor het Mondriaan Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Imara doet iets wat al veel langer geleden had mogen gebeuren: in musea een realistischer beeld voorschotelen van de geschiedenis van de gehele Nederlandse samenleving. Hiermee verbindt zij verschillende werelden met elkaar en draagt ze bij aan de inmiddels op gang gekomen decolonialisering van musea.
© Foto: Amer Kapetanović

Koos Groenendijk, Rogier Smalhout, Wiecher Troost

@AppelsapX


Organisatoren van het Amsterdamse hiphopfestival Appelsap. Het Appelsap-podium geeft al jaren een enorme boost aan de creatieve industrie. Door bekende en onbekende artiesten uit de mainstream en underground te programmeren hebben Koos, Rogier en Wiecher hun liefde voor hiphop omgezet in een platform dat de stad verbindt en bijgedragen aan de evolutie van diverse muziekstijlen.
© Foto: Linda Stulic

Daria Bukvić

@dariabukvic


Theatermaker en regisseur. Daria zet mensen aan het denken met haar werk en slaat bruggen door racisme en seksisme op een confronterende doch humorvolle manier aan te kaarten. Ze kwam zelf als vluchteling in dit land terecht en heeft met eigenzinnig talent en doorzettingsvermogen op indrukwekkende wijze haar plek opgeëist in een cultuur die wel wat diversiteit kan gebruiken.
© Foto: Lisa Zilver

Jan Hoogland

@janchoogland


Arabist, Marokko-deskundige en universitair docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ja mensen, Jan werkt aan een woordenboek over het Marokkaanse dialect! Hij is iemand die als geen ander weet wat onze culturen verbindt. Dit woordenboek gaat een hele generatie Nederlandse Marokkanen helpen hun eigen taal beter te begrijpen en zich in Marokko beter verstaanbaar te maken. We wensen Jan veel voorspoed met alles. Ewa Jan, serbi chwiya a sahbi!
© Foto: Lenny Oosterwijk

Je bent van harte welkom op de lancering van alweer de 7e editie van De Kleurrijke Top 100 op zaterdag 2 december in Theater De Meervaart in Amsterdam. Meld je aan door te mailen naar events@dekleurrijketop100.nl

Voor alle overige geïnteresseerden die niet in de Top 100 staan: haal snel je kaartje

BESTEL KAARTEN

Tickets Top 100