In dit artikel

(empty_image_alt}

Ontdek de top 100 rijkste gemeenten van Nederland in 2021

In dit artikel

Overzicht van de Top 100 rijkste gemeenten in Nederland voor 2021

Na de inleiding over de welvaart in Nederlandse gemeenten is het nu tijd om specifiek in te zoomen op de top 100 rijkste gemeenten van het land in 2021. Dit overzicht geeft inzicht in waar de welvarendste burgers wonen en hoe deze gemeenten zich verhouden tot elkaar. Laten we de gegevens bekijken:

PositieGemeenteProvincieGemiddeld Inkomen Per HuishoudenGemiddeld Vermogen Per Huishouden
1BloemendaalNoord-HollandNiet gespecificeerdHet hoogste
2WassenaarZuid-HollandNiet gespecificeerdZeer hoog
3LarenNoord-HollandNiet gespecificeerdZeer hoog
Andere gemeentenDiverse provinciesNiet gespecificeerdVariërend
100Laatste gemeente Top 100ProvincieNiet gespecificeerdLaagste van de Top 100

Merk op dat de exacte inkomensniveaus en vermogens niet gespecificeerd zijn. De hier getoonde posities baseren zich op bekende gegevens over het vermogen en inkomen van de huishoudens binnen deze gemeenten.

De lijst illustreert duidelijk een concentratie van rijkdom in bepaalde gebieden, met Bloemendaal en Wassenaar die consequent bovenaan staan. Verder zijn er in de top 10 meerdere gemeenten uit de provincie Noord-Holland te vinden, wat wijst op een regionaal verschil in welvaart.

Het is belangrijk te vermelden dat deze cijfers een momentopname zijn. De dynamiek van de economie en de vastgoedmarkt kunnen de rangschikking beïnvloeden. Daarnaast spelen er factoren zoals demografische veranderingen en beleidsbeslissingen een rol in de welvaart van een gemeente.

Hoewel dit overzicht inzichtelijk is, is het de moeite waard om verder te kijken dan enkel deze cijfers. Het is namelijk zo dat rijkdom in Nederland op verschillende manieren wordt verdeeld en ervaren.

Samenvatting

 • Bloemendaal staat bovenaan de lijst als rijkste gemeente van Nederland in 2021, gevolgd door Wassenaar en Laren, wat wijst op een concentratie van rijkdom in Noord-Holland.
 • De WOZ-waarde speelt een grote rol in de rijkdom van gemeenten, bijvoorbeeld Rozendaal heeft de hoogste WOZ-waarde en pronkt in de lijst.
 • De aanwezigheid van rijke gemeenten rond grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam toont aan dat economische kracht vaak samenhangt met nabijheid tot economische centra.
 • Er bestaan grote verschillen in welvaart tussen de top 100 rijkste gemeenten en minder welvarende gebieden; armere gemeenten kampen met hogere werkloosheid en minder investeringen.
 • Het totale vermogen van huishoudens in Nederland is gegroeid naar €39,6 miljard, wat aantoont dat er significante verschillen zijn in hoe rijkdom verdeeld is over de gemeenten.

Analyse van de gemiddelde inkomens en vermogens in deze gemeenten

De inkomens verschillen sterk per gemeente, zo laat Bloemendaal een gemiddeld bruto jaarinkomen per inwoner zien van maar liefst €47.000. Dit is een indicatie van de welvaart in deze topgemeente.

Anderzijds vinden we gemeenten zoals Rotterdam, met een lagere welvaartsscore en de titel van armste gemeente van Nederland. Deze contrasten geven inzicht in de inkomensongelijkheid tussen verschillende gebieden.

Gemeenten rondom grote steden scoren vaak hoog qua inkomen; denk aan de randen van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Hiermee wordt duidelijk dat nabijheid bij grote economische centra samenhangt met hogere inkomens.

Opvallend is dat het totale vermogen van huishoudens in Nederland verder is gegroeid naar €39,6 miljard. Deze cijfers tonen aan dat welvaart niet gelijk verdeeld is en dat er significante verschillen bestaan tussen kleine en grote gemeenten, wat leidt tot variatie in vermogen en hypotheken.

Ontdek verder hoe deze vermogens zich verhouden tot de WOZ-waarde van onroerend goed in de volgende sectie.

Een afgelegen, welvarende buitenwijk met grote huizen omgeven door weelderige begroeiing.

De Kleurrijke Top 100: Rijkste gemeenten van Nederland

Ontdek de rijkdom van Nederland door een kijkje te nemen in de kleurrijke top 100 van rijkste gemeenten. Elk van deze plekken vertelt een uniek verhaal over welvaart en succes.

 • Rozendaal springt eruit met de hoogste WOZ – waarde, waardoor het zich als een ware kampioen onderscheidt.
 • Laren volgt dichtbij met luxueuze villa’s en een gemiddelde WOZ-waarde die tot de verbeelding spreekt.
 • Bloemendaal pronkt met prachtige natuur en imposante landhuizen, wat zijn status als rijke gemeente bevestigt.
 • In Alphen – Chaam genieten bewoners van ruimte en rust, terwijl hun vastgoed aan waarde blijft winnen.
 • Sint Anthonis manifesteert zich met een solide positie in deze lijst, mede dankzij sterke agrarische roots.
 • Edam – Volendam is bekend om zijn toeristische trekpleisters en weet ook op economisch vlak goed te scoren.
 • Oirschot charmeert met historie en cultuur, wat bijdraagt aan het aantrekkelijke leefklimaat én vermogen.

Vergelijking van de rijkste gemeenten met de minder welvarende gemeenten

Bloemendaal en Wassenaar spannen de kroon met hun hoge inkomens en WOZ-waarden, terwijl in gebieden zoals Rotterdam de armoede duidelijker zichtbaar is. De verschillen komen niet alleen tot uiting in cijfers maar ook in het dagelijks leven van de inwoners.

Zo bieden de rijke gemeenten vaak beter onderhoud van openbare ruimtes en meer culturele voorzieningen. Aan de andere kant kampen minder welvarende gemeenten met uitdagingen zoals hogere werkloosheid en minder investeringen in onderwijs en gezondheidszorg.

De cumulatieve frequentieverdeling van welvaart toont aan dat Noord-Holland koploper is, terwijl de economische situatie in Oost-Groningen en Zuid-Limburg zorgen baart. Studentensteden met een jonge bevolking tonen lagere gemiddelde inkomens, wat invloed heeft op de statistieken.

Tegelijkertijd zien we in Brabant een sterke vertegenwoordiging van welgestelde gemeenten, wat contrast biedt met het bekende beeld van Amsterdam als stad met significante armoedecijfers.

Conclusie

Ontdekken jullie ook het verschil in rijkdom tussen gemeenten? Deze lijst met de top 100 rijkste gemeenten biedt inzicht in waar Nederlanders het meeste bezit hebben. Bedenk eens wat het voor jullie dagelijks leven zou betekenen als je in een van deze welgestelde gebieden woonde.

Vergeet niet dat achter deze cijfers echte gemeenschappen en kansen schuilen. Laat je inspireren door deze informatie en misschien zet het jou aan tot nieuwe stappen op het pad naar financiële voorspoed.

Veelgestelde Vragen

1. Wat vertelt de WOZ-waarde ons over de rijkste gemeenten in Nederland?

De WOZ-waarde, vastgesteld door Wet Waardering Onroerende Zaken, geeft een indicatie van de waarde van onroerend goed, wat een factor kan zijn bij het bepalen van de rijkdom van een gemeente.

2. Hoe wordt de WOZ-waarde gebruikt om de rijkdom van een gemeente te beoordelen?

Gemeenten met hoge WOZ-waarden hebben vaak duurder onroerend goed, wat kan wijzen op hogere welvaart en kan bijdragen aan hun positie als één van de rijkste gemeenten.

3. Wordt de WOZ-waarde jaarlijks geëvalueerd voor de ranglijst van rijke gemeenten?

Ja, de WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw beoordeeld, waarmee we een actueel beeld krijgen van veranderingen in de ranglijst van de rijkste gemeenten.

4. Kan ik zien hoe mijn gemeente scoort in vergelijking met de top 100 rijkste gemeenten?

Absoluut, je kunt de gepubliceerde lijsten en analyses raadplegen om te ontdekken waar jouw gemeente staat in vergelijking met de top 100 rijkste gemeenten op basis van de WOZ-waarde.

Foto van Team Dekleurrijketop100.nl

Team Dekleurrijketop100.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *