In dit artikel

(empty_image_alt}

Top 100 bouwbedrijven Nederland 2022: Een overzicht van de grootste spelers in de bouwsector

In dit artikel

De Top 5 Bouwbedrijven van 2022

Ontdek welke bouwreuzen in 2022 de lijst aanvoerden en hoe zij de Nederlandse bouwsector domineren. Deze koplopers zetten de trend met innovatieve projecten en sterke marktposities.

Koninklijke BAM Groep

De Koninklijke BAM Groep staat bovenaan de lijst en mag zich met trots de grootste bouwer van Nederland noemen in 2022. Met een breed scala aan projecten laat dit bedrijf zien dat ze op alle fronten van de bouwmarkt thuis zijn.

Van het ontwikkelen van circulaire producten tot klimaatadaptief bouwen, de Koninklijke BAM Groep zet nieuwe standaarden in duurzaamheid en innovatie .

Informatie over de nieuwste opdrachten, doorbraken in technologie en strategische benoemingen wordt regelmatig gedeeld met belanghebbenden. Zo blijft de groep transparant en vooruitstrevend in haar communicatie.

De jaarlijkse top-50 van Cobouw bevestigt de leidende positie van BAM; zij leiden het peloton in de dynamische wereld van grond-, weg- en waterbouw.

VolkerWessels

VolkerWessels eist een toppositie op in de bouwwereld van Nederland. Als op één na grootste bouwconcern van 2022, genoteerd door Cobouw50, laat dit bedrijf indrukwekkende cijfers zien.

Hun prestaties spreken boekdelen met een gestegen EBT-marge en een omzet die alleen maar omhoog is gegaan. Dit maakt ze niet alleen een van de reuzen in de Nederlandse bouwsector, maar ook een veelgenoemde naam tussen Europese bouwgiganten.

Met het winnen van de Forest50-prijs in 2023 laat VolkerWessels zien dat het zich niet beperkt tot binnenlandse erkenning. Ze zijn ook internationaal gewaardeerd als een toonaangevend bouwbedrijf.

Als belangrijke woningbouwer in Nederland hebben ze hun plek stevig in de top 10 verankerd. Hun aanpak en succes zijn typerend voor hoe VolkerWessels zich onderscheidt tussen andere grote namen zoals BAM en TBI Holdings.

Boskalis

Boskalis, officieel bekend als Koninklijke Boskalis Westminster NV, heeft zichzelf stevig op de kaart gezet als een van de grootste bouwbedrijven in Nederland. Met een indrukwekkende derde plaats in de top 50, laat Boskalis zien dat zij met kop en schouders boven veel concurrenten uitsteken.

Hun omzet nam in 2022 flink toe en ze vierden bijzondere successen, mede dankzij de strategische bijdrage van aandeelhouder HAL. Deze resultaten markeerden 2022 als een historisch jaar voor het bedrijf.

Het succes van Boskalis wordt niet alleen weerspiegeld in hun financiële prestaties, maar ook in hun vermogen om zich aan te passen en te innoveren in de dynamische bouwsector. Hun jaarlijkse review wees uit dat ze speciale ontwikkelingen doormaakten, waarmee ze hun leidende rol binnen de sector verder versterkten.

Klaar voor nieuwe projecten en kansen, zet Boskalis haar blik vooruit en belooft ze een sleutelfiguur te blijven binnen de bouwindustrie. Volgende in de lijst is TBI Holdings, een ander machtig bolwerk in de Nederlandse bouwwereld.

TBI Holdings

TBI Holdings is niet zomaar een bedrijf in de bouwsector; het is een krachtpatser met een omzet van maar liefst 1,7 miljard euro in 2022. Ze staan bekend om hun grote invloed op de Nederlandse economie en hun strategische personeelsplanning, wat hen een vaste waarde maakt in de lijst van top bouwbedrijven.

Hun portfolio bevat indrukwekkende projecten die hun stempel drukken op de bouwlandschap.

De onderneming kan terugkijken op een jaar vol significante veranderingen die niet alleen hun positie hebben versterkt, maar ook de manier waarop we denken over bouw en ontwikkeling.

Met TBI Holdings op de vierde plek, blijft de focus op innovatie, zoals BIM engineering, een belangrijke factor voor succes. Kijkend naar de toekomst, kunnen we verwachten dat TBI Holdings zijn prominente rol zal blijven vervullen.

Het volgende bedrijf in onze lijst is Koninklijke Van Oord, een andere gigant in de branche die zijn eigen unieke impact heeft.

Koninklijke Van Oord

Koninklijke Van Oord, een echte gigant in de Nederlandse bouwsector, schittert op de vijfde plaats van grootste bouwbedrijven in 2022. Dit bedrijf heeft zich niet alleen een weg naar de top van de lijst gebaand, maar speelt ook een cruciale rol in het vormgeven van bouwprojecten in Nederland .

Hun expertise en innovatieve aanpak in complexe infrastructuur en waterbouwkundige projecten zetten ze stevig op de kaart. Met trots dragen ze de titel van een van de meest invloedrijke spelers binnen de bouwindustrie.

Het is geen toeval dat Koninklijke Van Oord zo’n prestigieuze positie inneemt. Dankzij hun ongeëvenaarde prestaties en gerenommeerde projectmanagementvaardigheden hebben ze tal van indrukwekkende projecten op hun naam staan.

Ze tonen aan dat duurzaamheid en vooruitstrevende bouwtechnieken hand in hand gaan, wat hen een drijvende kracht maakt in de voortdurende ontwikkeling van de sector. Hun aanwezigheid in de top 50 bouwbedrijven bevestigt dat ze jaar na jaar blijven uitblinken in kwaliteit en innovatie.

Samenvatting

 • De Koninklijke BAM Groep voert de lijst aan als grootste bouwbedrijf van Nederland in 2022, met een breed scala aan projecten en een sterke focus op duurzaamheid en innovatie.
 • VolkerWessels en Boskalis behalen respectievelijk de tweede en derde plaats in de top 100, waarbij VolkerWessels opvalt door internationale waardering en Boskalis door significante financiële groei en innovatie in projecten.
 • Grote bouwprojecten zoals de Zuidasdok in Amsterdam, Feyenoord City, en Windpark Hollandse Kust Zuid benadrukken de impact en het innovatieve vermogen van de top bouwbedrijven in Nederland.
 • De financiële kracht van de sector wordt geïllustreerd door miljardenomzetten, waarbij BAM een omzet van meer dan 6 miljard euro noteerde in 2022, hoewel niet alle bedrijven hun exacte omzet bekendmaken.
 • Er vinden opmerkelijke verschuivingen plaats binnen de bouwsector, met stijgers zoals BAM en VolkerWessels die hun marktpositie versterken, terwijl andere bedrijven strategisch moeten schakelen om te blijven concurreren.

Overzicht en Analyse van de Top 100 Bouwbedrijven Nederland

Een diepgaande blik op de top 100 bouwbedrijven van Nederland onthult een dynamische sector waar grootmachten en opkomende spelers om marktdominantie strijden. Elk jaar biedt Cobouw ons inzicht in wie de topposities inneemt gebaseerd op omzet, wat een directe indicator is van succes en groei binnen de industrie. Hieronder vind je een tabel met een overzicht en analyse van de belangrijkste spelers die in 2022 de Nederlandse bouwsector vormgeven.

PositieBedrijfsnaamOmzet 2022Verandering tov Vorig JaarTop Employer Certificering
1Koninklijke BAM Groep€7.2 miljardStabielNee
2VolkerWessels€6.4 miljardLichte stijgingJa
3Boskalis€3.1 miljardDalingNee
4TBI Holdings€2.9 miljardStabielNee
5Koninklijke Van Oord€2.5 miljardLichte dalingNee

Met dergelijke cijfers laten deze bedrijven zien dat ze niet alleen krachtige spelers zijn in Nederland, maar vaak ook op internationaal podium een belangrijke rol spelen. Interessant is dat sommige, zoals VolkerWessels, gecertificeerd zijn als Top Employer, wat duidt op een sterke focus op personeelsbeleid en werkomgeving. Concurrentie blijft hevig, maar de constanten in deze lijst tonen aan dat stabiliteit en aanpassingsvermogen sleutelcomponenten zijn voor langdurig succes in de bouwsector.

Top 100 Nederlandse bouwbedrijven op een bouwplaats in de stad.

Grote Bouwprojecten in Nederland voor 2022

Grote bouwprojecten verspreiden zich over heel Nederland in 2022. Ze leggen de kracht en het innovatieve vermogen van de bouwsector bloot.

 • De Zuidasdok in Amsterdam is een ambitieus project waarbij BAM Bouw & Techniek betrokken is. Dit project omvat het verbreden en gedeeltelijk ondergronds brengen van de A10 zuid en het uitbreiden van station Amsterdam Zuid.
 • Ontwikkeling van Feyenoord City gaat verder, met VolkerWessels die een belangrijke rol speelt bij de bouw van dit nieuwe stadsdeel, inclusief een stadion aan de Maas.
 • Boskalis werkt aan de versterking van de Afsluitdijk, een project dat niet alleen veiligheid biedt maar ook duurzaamheid vooropstelt door gebruik te maken van vernieuwende technieken.
 • TBI Holdings neemt het voortouw in Eindhoven met het constructieve ontwerp voor District E, een grootstedelijk gebied rondom het station, dat wonen, werken en recreëren samenbrengt.
 • Koninklijke Van Oord draagt bij aan de ontwikkeling van Windpark Hollandse Kust Zuid, dit wordt één van ‘s werelds grootste offshore windparken en speelt een cruciale rol in de Nederlandse energietransitie.
 • Heijmans is actief met het groot onderhoud aan wegen in Noord – Holland waarbij duurzaam asfalt zorgt voor minder milieuimpact en onderhoud op lange termijn.
 • Dura Vermeer zet zich in voor “De Groene Boog”, een nieuwe energieneutrale snelweg tussen Rotterdam en Oudershoorn die bijdraagt aan snellere en groenere mobiliteit.
 • Ballast Nedam heeft zijn expertise ingezet bij de realisatie van Het Dorp in Arnhem, waar innovatie leidt tot slimme woningen voor mensen met een beperking.
 • Ten Brinke Groep ontfermt zich over meerdere nieuwbouwwijken door heel Nederland, gericht op moderne leefomgevingen die passen bij hedendaagse woonbehoeften.
 • Van Wijnen is bezig met het transformeren van oude kantoorpanden tot flexibele woonruimtes, wat inspeelt op hoge vraag naar woonruimte binnen stedelijke gebieden.

Omzet van de Grootste Bouwbedrijven in Nederland

Na het benadrukken van enkele belangrijke bouwprojecten in Nederland voor 2022, richten we ons nu op de financiële kracht van de bouwsector. Het is interessant om te zien hoe de grootste bouwbedrijven presteren op financieel gebied. Hieronder vindt u een overzicht van hun omzet in 2022, zodat u een duidelijk beeld krijgt van de omvang van deze belangrijke spelers in de Nederlandse bouwindustrie.

BouwbedrijfOmzet in 2022 (in miljoenen euro)
Koninklijke BAM Groep6.618
VolkerWesselsNiet openbaar gemaakt
BoskalisNiet openbaar gemaakt
TBI HoldingsNiet openbaar gemaakt
Koninklijke Van OordNiet openbaar gemaakt
Ballast Nedam740
Dura VermeerNiet openbaar gemaakt
HeijmansNiet openbaar gemaakt
Ten Brinke GroepNiet openbaar gemaakt

Deze cijfers, afkomstig van Cobouw’s jaarlijkse publicatie, tonen aan dat de omzet van de grootste bouwbedrijven varieert van honderden miljoenen tot over de zes miljard euro. Hieruit blijkt de significante bijdrage die deze ondernemingen leveren aan de Nederlandse economie. Het is opmerkelijk dat niet alle bedrijven hun exacte omzet publiekelijk bekendmaken, wat het lastig kan maken om een volledig beeld te krijgen van de financiële situatie in de bouwsector. Toch is duidelijk dat bedrijven zoals BAM en Ballast Nedam grote financiële resultaten behalen.

Opvallende Stijgers en Dalers in de Bouwsector van 2022

De bouwsector liet in 2022 opmerkelijke verschuivingen zien. Sommige bedrijven zoals Koninklijke BAM Groep en VolkerWessels boekten indrukwekkende winsten en versterkten hun positie op de markt.

Hun slimme strategieën en grote projecten droegen bij aan een robuuste omzetgroei, wat hen tot de succesverhalen van het jaar maakt. Andere bedrijven daarentegen hadden het zwaarder; zij zagen een terugval in opdrachten en moesten slim schakelen om te blijven concurreren.

Verrassende wisselingen waren aan de orde van de dag – nieuwkomers schudden de lijst van de 50 grootste bouwbedrijven flink op. Dit zorgde voor een dynamisch speelveld waarin ondernemingen zich snel moesten aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.

Dergelijke bewegingen zijn essentieel om te begrijpen hoe de bouwsector zich ontwikkelt. Over deze ontwikkelingen gaan we dieper in bij het volgende onderwerp, Conclusie.

Conclusie

De top 100 bouwbedrijven van 2022 laten een krachtig beeld van de Nederlandse bouwsector zien. Ze tonen hoe divers en dominant grote spelers als BAM, VolkerWessels, en Boskalis zijn.

Vraag jezelf af: hoe kunnen deze inzichten mijn beslissingen beïnvloeden? Het toepassen van deze informatie kan leiden tot slimmere investeringen en sterke samenwerkingen. Laten we de kennis gebruiken om samen te bouwen aan een stabielere economische toekomst.

Veelgestelde Vragen

1. Wie zijn de grootste bouwbedrijven in Nederland voor 2022?

De grootste bouwbedrijven in Nederland voor 2022 zijn onder andere Koninklijke Volker Wessels Stevin en Koninklijke BAM Groep NV.

2. Wat doet Volker Stevin in de bouwsector?

Volker Stevin is een toonaangevend bouwbedrijf dat zich bezighoudt met verschillende grote bouw- en infrastructuurprojecten in Nederland.

3. Is BAM Bouw en Techniek een onderdeel van de top 100 bouwbedrijven?

Ja, BAM Bouw en Techniek is een belangrijk onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV en staat bekend als een van de top spelers in de Nederlandse bouwsector.

4. Hoe kan ik meer informatie vinden over de top 100 bouwbedrijven van Nederland?

Voor uitgebreide informatie over de top 100 bouwbedrijven kun je sectorale rapporten raadplegen die elk jaar een overzicht bieden van de grootste spelers in de Nederlandse bouwsector.

Foto van Team Dekleurrijketop100.nl

Team Dekleurrijketop100.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *