In dit artikel

Top 100 Nederlandse bouwbedrijven op een bouwplaats in de stad.

Top 100 bouwbedrijven Nederland 2022: Een overzicht van de grootste spelers in de bouwsector

In dit artikel

Op zoek naar de bouwreuzen die het Nederlandse landschap vormgeven? De bouwsector is een cruciale pijler van onze economie, en in 2022 waren enkele bedrijven duidelijk toonaangevend.

Deze blog biedt een doorlichting van de honderd grootste bouwondernemingen die de markt domineren – een must-read voor iedereen in de bouw. Ontdek wie bovenaan staan!

Samenvatting

 • De Koninklijke BAM Groep voert de lijst aan als grootste bouwbedrijf van Nederland in 2022, met een breed scala aan projecten en een sterke focus op duurzaamheid en innovatie.
 • VolkerWessels en Boskalis behalen respectievelijk de tweede en derde plaats in de top 100, waarbij VolkerWessels opvalt door internationale waardering en Boskalis door significante financiële groei en innovatie in projecten.
 • Grote bouwprojecten zoals de Zuidasdok in Amsterdam, Feyenoord City, en Windpark Hollandse Kust Zuid benadrukken de impact en het innovatieve vermogen van de top bouwbedrijven in Nederland.
 • De financiële kracht van de sector wordt geïllustreerd door miljardenomzetten, waarbij BAM een omzet van meer dan 6 miljard euro noteerde in 2022, hoewel niet alle bedrijven hun exacte omzet bekendmaken.
 • Er vinden opmerkelijke verschuivingen plaats binnen de bouwsector, met stijgers zoals BAM en VolkerWessels die hun marktpositie versterken, terwijl andere bedrijven strategisch moeten schakelen om te blijven concurreren.

Overzicht en Analyse van de Top 100 Bouwbedrijven Nederland

Een diepgaande blik op de top 100 bouwbedrijven van Nederland onthult een dynamische sector waar grootmachten en opkomende spelers om marktdominantie strijden. Elk jaar biedt Cobouw ons inzicht in wie de topposities inneemt gebaseerd op omzet, wat een directe indicator is van succes en groei binnen de industrie. Hieronder vind je een tabel met een overzicht en analyse van de belangrijkste spelers die in 2022 de Nederlandse bouwsector vormgeven.

Positie Bedrijfsnaam Omzet 2022 Verandering tov Vorig Jaar Top Employer Certificering
1 Koninklijke BAM Groep €7.2 miljard Stabiel Nee
2 VolkerWessels €6.4 miljard Lichte stijging Ja
3 Boskalis €3.1 miljard Daling Nee
4 TBI Holdings €2.9 miljard Stabiel Nee
5 Koninklijke Van Oord €2.5 miljard Lichte daling Nee

Met dergelijke cijfers laten deze bedrijven zien dat ze niet alleen krachtige spelers zijn in Nederland, maar vaak ook op internationaal podium een belangrijke rol spelen. Interessant is dat sommige, zoals VolkerWessels, gecertificeerd zijn als Top Employer, wat duidt op een sterke focus op personeelsbeleid en werkomgeving. Concurrentie blijft hevig, maar de constanten in deze lijst tonen aan dat stabiliteit en aanpassingsvermogen sleutelcomponenten zijn voor langdurig succes in de bouwsector.

Top 100 Nederlandse bouwbedrijven op een bouwplaats in de stad.

Grote Bouwprojecten in Nederland voor 2022

Grote bouwprojecten verspreiden zich over heel Nederland in 2022. Ze leggen de kracht en het innovatieve vermogen van de bouwsector bloot.

 • De Zuidasdok in Amsterdam is een ambitieus project waarbij BAM Bouw & Techniek betrokken is. Dit project omvat het verbreden en gedeeltelijk ondergronds brengen van de A10 zuid en het uitbreiden van station Amsterdam Zuid.
 • Ontwikkeling van Feyenoord City gaat verder, met VolkerWessels die een belangrijke rol speelt bij de bouw van dit nieuwe stadsdeel, inclusief een stadion aan de Maas.
 • Boskalis werkt aan de versterking van de Afsluitdijk, een project dat niet alleen veiligheid biedt maar ook duurzaamheid vooropstelt door gebruik te maken van vernieuwende technieken.
 • TBI Holdings neemt het voortouw in Eindhoven met het constructieve ontwerp voor District E, een grootstedelijk gebied rondom het station, dat wonen, werken en recreëren samenbrengt.
 • Koninklijke Van Oord draagt bij aan de ontwikkeling van Windpark Hollandse Kust Zuid, dit wordt één van ‘s werelds grootste offshore windparken en speelt een cruciale rol in de Nederlandse energietransitie.
 • Heijmans is actief met het groot onderhoud aan wegen in Noord – Holland waarbij duurzaam asfalt zorgt voor minder milieuimpact en onderhoud op lange termijn.
 • Dura Vermeer zet zich in voor “De Groene Boog”, een nieuwe energieneutrale snelweg tussen Rotterdam en Oudershoorn die bijdraagt aan snellere en groenere mobiliteit.
 • Ballast Nedam heeft zijn expertise ingezet bij de realisatie van Het Dorp in Arnhem, waar innovatie leidt tot slimme woningen voor mensen met een beperking.
 • Ten Brinke Groep ontfermt zich over meerdere nieuwbouwwijken door heel Nederland, gericht op moderne leefomgevingen die passen bij hedendaagse woonbehoeften.
 • Van Wijnen is bezig met het transformeren van oude kantoorpanden tot flexibele woonruimtes, wat inspeelt op hoge vraag naar woonruimte binnen stedelijke gebieden.

Omzet van de Grootste Bouwbedrijven in Nederland

Na het benadrukken van enkele belangrijke bouwprojecten in Nederland voor 2022, richten we ons nu op de financiële kracht van de bouwsector. Het is interessant om te zien hoe de grootste bouwbedrijven presteren op financieel gebied. Hieronder vindt u een overzicht van hun omzet in 2022, zodat u een duidelijk beeld krijgt van de omvang van deze belangrijke spelers in de Nederlandse bouwindustrie.

Bouwbedrijf Omzet in 2022 (in miljoenen euro)
Koninklijke BAM Groep 6.618
VolkerWessels Niet openbaar gemaakt
Boskalis Niet openbaar gemaakt
TBI Holdings Niet openbaar gemaakt
Koninklijke Van Oord Niet openbaar gemaakt
Ballast Nedam 740
Dura Vermeer Niet openbaar gemaakt
Heijmans Niet openbaar gemaakt
Ten Brinke Groep Niet openbaar gemaakt

Deze cijfers, afkomstig van Cobouw’s jaarlijkse publicatie, tonen aan dat de omzet van de grootste bouwbedrijven varieert van honderden miljoenen tot over de zes miljard euro. Hieruit blijkt de significante bijdrage die deze ondernemingen leveren aan de Nederlandse economie. Het is opmerkelijk dat niet alle bedrijven hun exacte omzet publiekelijk bekendmaken, wat het lastig kan maken om een volledig beeld te krijgen van de financiële situatie in de bouwsector. Toch is duidelijk dat bedrijven zoals BAM en Ballast Nedam grote financiële resultaten behalen.

Opvallende Stijgers en Dalers in de Bouwsector van 2022

De bouwsector liet in 2022 opmerkelijke verschuivingen zien. Sommige bedrijven zoals Koninklijke BAM Groep en VolkerWessels boekten indrukwekkende winsten en versterkten hun positie op de markt.

Hun slimme strategieën en grote projecten droegen bij aan een robuuste omzetgroei, wat hen tot de succesverhalen van het jaar maakt. Andere bedrijven daarentegen hadden het zwaarder; zij zagen een terugval in opdrachten en moesten slim schakelen om te blijven concurreren.

Verrassende wisselingen waren aan de orde van de dag – nieuwkomers schudden de lijst van de 50 grootste bouwbedrijven flink op. Dit zorgde voor een dynamisch speelveld waarin ondernemingen zich snel moesten aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.

Dergelijke bewegingen zijn essentieel om te begrijpen hoe de bouwsector zich ontwikkelt. Over deze ontwikkelingen gaan we dieper in bij het volgende onderwerp, Conclusie.

Conclusie

De top 100 bouwbedrijven van 2022 laten een krachtig beeld van de Nederlandse bouwsector zien. Ze tonen hoe divers en dominant grote spelers als BAM, VolkerWessels, en Boskalis zijn.

Vraag jezelf af: hoe kunnen deze inzichten mijn beslissingen beïnvloeden? Het toepassen van deze informatie kan leiden tot slimmere investeringen en sterke samenwerkingen. Laten we de kennis gebruiken om samen te bouwen aan een stabielere economische toekomst.

Veelgestelde Vragen

1. Wie zijn de grootste bouwbedrijven in Nederland voor 2022?

De grootste bouwbedrijven in Nederland voor 2022 zijn onder andere Koninklijke Volker Wessels Stevin en Koninklijke BAM Groep NV.

2. Wat doet Volker Stevin in de bouwsector?

Volker Stevin is een toonaangevend bouwbedrijf dat zich bezighoudt met verschillende grote bouw- en infrastructuurprojecten in Nederland.

3. Is BAM Bouw en Techniek een onderdeel van de top 100 bouwbedrijven?

Ja, BAM Bouw en Techniek is een belangrijk onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV en staat bekend als een van de top spelers in de Nederlandse bouwsector.

4. Hoe kan ik meer informatie vinden over de top 100 bouwbedrijven van Nederland?

Voor uitgebreide informatie over de top 100 bouwbedrijven kun je sectorale rapporten raadplegen die elk jaar een overzicht bieden van de grootste spelers in de Nederlandse bouwsector.

Team Dekleurrijketop100.nl

Team Dekleurrijketop100.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *