In dit artikel

(empty_image_alt}

De jaarlijkse verkiezing van de spellengek top 100 in Nederland en Vlaanderen

In dit artikel

Overzicht van de Speelgek Top-100 2023

Ontdek de crème de la crème onder de bordspellen zoals gerangschikt in de Speelgek Top-100 van 2023 , waar verrassende nieuwkomers en tijdloze klassiekers strijden om de felbegeerde topposities.

Met smaakmakers als Wingspan die de harten van spelers blijven veroveren, biedt deze lijst een fascinerend beeld van wat Nederland en Vlaanderen in zijn spellengreep houdt.

WINGSPAN (Elizabeth Hargrave, 2019)

WINGSPAN veroverde in 2019 de harten van spelliefhebbers in Nederland en Vlaanderen. Elizabeth Hargrave, de ontwerpster, heeft met dit kaartspel een onvergetelijke indruk gemaakt. Vogelliefhebbers en gezelschapsspelers kwamen samen in hun bewondering voor de unieke combinatie van eenvoudige regels en strategische diepgang.

Het spel staat bekend om zijn educatieve waarde, waarbij je op een speelse manier leert over de diverse vogelsoorten.

De populariteit van WINGSPAN is niet afgenomen na de lancering. Het blijft een topkeuze in de Speelgek Top-100 en bewijst dat Elizabeth Hargrave’s invloed op de spellenwereld enorm is.

Haar creatie heeft niet alleen een sterke positie behouden in de ranglijsten, maar ook het spelplezier van duizenden mensen verrijkt. Het succes van WINGSPAN laat zien dat innovatieve spellen met een origineel thema en aantrekkelijk ontwerp een blijvende impact kunnen hebben.

Terraforming Mars (Jacob Fryxelius, 2016)

Terraforming Mars, ontworpen door Jacob Fryxelius, laat spelers de rode planeet transformeren tot een leefbare habitat. Jullie nemen de rol aan van rivaliserende bedrijven, allemaal met het doel om de atmosfeer en het oppervlak van Mars te veranderen.

Het unieke spelmechanisme daagt spelers uit om strategische keuzes te maken over het uitbreiden van infrastructuur, het cultiveren van planten en het managen van kostbare hulpbronnen.

Wat maakt Terraforming Mars zo boeiend? Het is de diepgang van het spel dat keer op keer uitnodigt tot spelen. Je bent constant bezig met het afwegen van korte- en langetermijnvoordelen.

Bouw je een krachtig industrieel netwerk op of focus je je eerst op het vergroenen van de planeet? Deze beslissingen bepalen hoe snel je Mars bewoonbaar kunt maken. Met elke zet schrijf je mee aan een episch verhaal waarin wetenschap en economie met elkaar botsen op het pad naar succes.

De zoektocht naar El Dorado

Na de uitdagende planeetontwikkeling in Terraforming Mars, is het tijd voor een avontuur in de ongerepte natuur met De zoektocht naar El Dorado. Dit populaire spel combineert spanning met strategische diepgang en heeft zich een weg gebaand naar een indrukwekkende 28e plaats in de Speelgek Top-100 van 2022.

Fans van deckbuilders en avonturenspellen waarderen het enorm, wat blijkt uit de sterke gemiddelde beoordeling van 4.1.

Het bordspel daagt je uit om een pad te vinden door diverse en verraderlijke terreinen heen. Elke speler moet zijn deck slim samenstellen en benutten om als eerste de mythische stad van goud te bereiken.

Het spel vraagt om vooruitdenken, plannen en aanpassen aan het steeds veranderende landschap. Ontdek waarom De zoektocht naar El Dorado zo’n hit is en laat je meevoeren in deze race vol ontdekkingen en strategie.

Samenvatting

 • De Speelgek Top – 100 laat elk jaar zien welke bordspellen het meest geliefd zijn in Nederland en Vlaanderen, met spellen als Wingspan en Terraforming Mars die vaak hoge ogen gooien.
 • Stemmen van enthousiaste spelers op het Bordspelmania forum zijn bepalend voor de samenstelling van de lijst, waarbij zowel nieuwe titels als klassieke spellen een kans krijgen.
 • De lijst heeft invloed op de verkoopcijfers van bordspellen en biedt uitgevers en ontwikkelaars erkenning voor hun creatieve werk.
 • Elk jaar brengt nieuwe verrassingen en trends binnen de bordspellenwereld, waarbij de Top – 100 van 2024 alweer met spanning wordt verwacht.
 • Door te stemmen hebben gamers direct invloed op de samenstelling van de lijst, waardoor hun favoriete spellen meer aandacht krijgen en kunnen stijgen in populariteit.

De hoogst gewaardeerde spellen door onze bezoekers

Jullie stemmen hebben gesproken en de uitkomst is duidelijk: Wingspan vliegt er met kop en schouders bovenuit. Dit betoverend vormgegeven bordspel, ontworpen door Elizabeth Hargrave, laat jullie vogelliefhebbers elk jaar weer versteld staan en verdient daarmee een vaste plek in onze lijst.

Het verzamelen van vogels, het leggen van eieren en het voeden van je gevederde vrienden blijkt keer op keer een onweerstaanbare ervaring.

Ark Nova volgt op gepaste afstand, waarbij jullie passie voor het bouwen en beheren van een dierentuin zichtbaar wordt in de hoge waardering. In dit strategische spel is het jullie taak om de mooiste en meest diverse dierentuin te creëren, iets wat jullie ongetwijfeld aanspreekt gezien de lovende scores.

De unieke combinatie van planning, kennis van dieren en het interactieve element blijken sleutels tot succes in de harten van onze spelersgemeenschap.

Een flat design van het Wingspan bordspel op een prachtig gedekte tafel.

Terugblik op de Speelgek Top-100 2022

Terwijl jullie favorieten de ranglijst van 2023 bepaalden, blikken we nu terug op de hits van vorig jaar. In 2022 stonden spellen als ‘Everdell’ en ‘Splendor’ hoog in de lijst, wat bewijst dat klassiekers hun glans niet verliezen.

Spannende nieuwkomers als ‘De zoektocht naar El Dorado’ lieten ook een sterke indruk achter en klommen snel op naar de top. Ontwerpers zoals Stefan Feld en Donald X. Vaccarino bleven populair vanwege hun aanhoudende bijdrage aan innovatieve spellen, terwijl veteranen als Michael Kiesling vasthielden aan hun status met tijdloze favorieten.

De Top-100 van 2022 weerspiegelde een diverse mix van strategie, avontuur en snelle spelletjes die aansloten bij verschillende voorkeuren. James Wilson’s ‘Everdell’, met zijn rijke thema en diepe strategie, kreeg veel lof en bleef lang napraten in de gemeenschap.

Deze lijst was niet alleen een weergave van wat spelers graag spelen, maar ook een bron van inspiratie voor toekomstige bordspelavonden. Fans keken al uit naar welke titels deze prestigieuze lijst zouden halen in het volgende jaar.

Hoe de Speelgek Top-100 wordt samengesteld

Je vraagt je misschien af hoe de lijst van populairste spellen voor de Speelgek Top-100 tot stand komt. Het proces is zorgvuldig en gebaseerd op de keuzes van echte bordspelfanaten.

 • Eerst verzamelt Peter Hein van Mulligen data van het Bordspelmania forum, waar veelspelers hun stem uitbrengen.
 • Elk spel krijgt punten toegekend op basis van zijn positie; hoe hoger de plek, des te meer punten een spel verdient.
 • De verzamelde data en punten worden geanalyseerd om zo een eerlijke ranking te kunnen garanderen.
 • De focus ligt op spellen die in Nederland en Vlaanderen beschikbaar zijn, omdat de lijst specifiek deze markt weerspiegelt.
 • Stemmen komen direct van de community; dit zorgt ervoor dat de lijst representatief is voor de voorkeur van lokale gamers.
 • Nieuwe releases en oudere klassiekers concurreren samen voor een plaats in deze prestigieuze lijst.
 • Transparantie is key: iedereen kan zien hoeveel stemmen elk spel heeft gekregen zodra de resultaten bekend zijn gemaakt.
 • Naast kwantitatieve data wordt er ook kwalitatieve feedback verzameld om trends en patronen binnen de bordspellenwereld te begrijpen.

Opmerkelijke spellen die de lijst in 2023 hebben gehaald

Nieuwe titels schitteren op de lijst van 2023, waarmee ze laten zien dat de spellenwereld altijd in beweging is. Uitdagers zoals ‘Azul: Koningin’s Tuin‘ en ‘Dune: Imperium‘ duwen klassiekers opzij en eisen een plek op in de harten van de gamers.

Deze spellen combineren strategie met prachtige ontwerpen, wat zorgt voor een frisse wind door de top-100.

Fans van bordspellen verwelkomden ook ‘Arnak’s Verloren Ruïnes‘ met open armen. Dit avontuurlijke spel brengt spelers diep in onbekende jungles waar elke keuze telt. Met zijn mix van kaartbeheer en worker placement mechanismen, heeft het spel een sterke indruk gemaakt en verdiend zijn plaats tussen de andere favorieten.

De impact van de Speelgek Top-100 op de spellenwereld

De Speelgek Top-100 geeft elk jaar een krachtige stoot aan de verkoopcijfers van de spellen die erin staan. Zodra een spel op deze begeerde lijst verschijnt, merken winkeliers vaak een directe toename in de vraag.

Het is niet alleen een verkoopsucces; het wordt ook een gespreksonderwerp onder spelers. Dit zorgt voor een golf van belangstelling en nieuwsgierigheid, waardoor meer mensen het willen uitproberen.

Uitgevers en ontwikkelaars zien hun spellen graag opgenomen in de Top-100. Het is een erkenning van hun harde werk en creativiteit. Een plek in de lijst kan deuren openen naar nieuwe markten en kansen voor verdere ontwikkeling.

Ook voor kleine of onafhankelijke spelontwerpers kan een notering een springplank zijn naar grotere bekendheid binnen de community.

Conclusie over de spellenjaar 2023

Zet je schrap voor een jaar vol verrassingen in de bordspellenwereld. Heb je al gekeken welke spellen uit de top 100 je nog wilt uitproberen? Ervaar zelf waarom Wingspan en Terraforming Mars bovenaan de lijst staan en duik in de strategische diepte die ze bieden.

Jouw stem telt mee bij het vormgeven van de top 100 voor volgend jaar, dus mis je kans niet om invloed uit te oefenen. Ontdek nieuwe parels door deze waarderingslijst als leidraad te gebruiken bij je volgende spelavond.

Laat deze top 100 je inspireren om te blijven spelen, ontdekken en genieten van de rijke wereld van bordspellen. Met deze lijst in handen ben je klaar om uren speelplezier te delen met vrienden en familie, en wie weet vind jij het volgende spel dat ons allemaal versteld doet staan.

Vooruitblik naar de Speelgek Top-100 2024

Na een spannend spellenjaar 2023, richten we onze blik op wat de toekomst in petto heeft voor de spellenliefhebbers. U kijkt vast al uit naar de nieuwe titels die gaan strijden voor een plek in de Speelgek Top-100 van 2024.

Elk jaar brengen ontwikkelaars verrassende en innovatieve spellen uit die de manier waarop wij spelen veranderen. Uw stemmen en enthousiasme helpen om deze grensverleggende games in de schijnwerpers te zetten.

De trends in de bordspellenwereld evolueren snel en de Speelgek Top-100 van 2024 belooft een showcase te worden van de nieuwste hits. Ontwikkelaars luisteren naar uw feedback en dat zien we terug in spellen die steeds beter aansluiten bij wat spelers zoeken.

Let dus goed op komende crowdfunding campagnes en releases van grote uitgevers, want uw nieuwe favoriet zou zomaar in de maak kunnen zijn. U helpt mee aan het vormen van de toekomst van bordspellen met elke dobbelsteenworp, elke kaart die u trekt en elk pionnetje dat u verplaatst.

Conclusie

De spellengek top 100 is meer dan een lijst; het weerspiegelt de hartslag van de Nederlandse en Vlaamse bordspelcommunity. Elke stem draagt bij aan de ontdekking en erkenning van fantastische spellen.

Dit jaar hebben klassiekers en nieuwe hits hun plek verdiend, bewijzend dat onze liefde voor spellen blijft vernieuwen. Ontdek meer parels door het weblog Spellengek te volgen of duik dieper in de wereld van bordspellen met soortgelijke verkiezingen.

Laat deze top 100 uw gids zijn en inspireer u tot het spelen en delen van de beste spellen met vrienden en familie.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de spellengek top 100?

De spellengek top 100 is een jaarlijkse lijst met de honderd beste bordspellen gekozen door liefhebbers in Nederland en Vlaanderen.

2. Hoe kan ik stemmen voor de spellengek top 100?

Je kunt je stem uitbrengen via de speciale website die is opgezet voor de spellengek top 100 verkiezing.

3. Wanneer vindt de spellengek top 100 plaats?

De verkiezing voor de spellengek top 100 vindt elk jaar plaats, meestal in de tweede helft van het jaar.

4. Wie mogen er stemmen voor de spellengek top 100?

Elke bordspel liefhebber die in Nederland of Vlaanderen woont, kan zijn of haar stem uitbrengen.

5. Waar kan ik de uitslagen van de spellengek top 100 vinden?

De resultaten worden gepubliceerd op de officiële website van de spellengek top 100 en vaak gedeeld via sociale media en spelletjesfora.

Foto van Team Dekleurrijketop100.nl

Team Dekleurrijketop100.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *