Peter R. de Vries op #1 in De Kleurrijke Top 100

Waar ik voor sta, is in mijn ogen vanzelfsprekend en verdient geen prijs, maar zou gewoon gemeengoed moeten zijn. Maar het is misschien veelzeggend en tegelijkertijd verontrustend dat dit in deze tijd anders is en als opvallend wordt gezien. Ik zie vandaag de dag teveel mensen die geen enkel blad voor de mond nemen en daarnaast een grote groep die juist helemaal niets meer durft te zeggen. Dat is in dubbel opzicht een verkeerde ontwikkeling. Racisme is aan de orde van de dag, in de publieke discussie wordt vaak met twee maten gemeten, er is sprake van toenemende ongelijkheid, van vijandigheid tegen mensen die hulp en steun nodig hebben. Daar wijs ik op. Dat is heel normaal, vind ik zelf. Dat is gewoon je burgermansplicht”, aldus Peter R. de Vries.

 0922_vriesRacisme is aan de orde van de dag, in de publieke discussie wordt vaak met twee maten gemeten, er is sprake van toenemende ongelijkheid, van vijandigheid tegen mensen die hulp en steun nodig hebben. Daar wijs ik op.

Reactie hoofdredactie De Kleurrijke Top 100: “Peter R. de Vries staat op 1 omdat hij het lef heeft om op geheel eigen wijze racisme aan te kaarten en andere misstanden in de samenleving. Zo spreekt hij zich uit tegen Geert Wilders en de PVV, heeft hij solidariteit getoond met vluchtelingen en schroomt niet om internetpesters op te sporen en te confronteren met hun gedrag. Voor ons is hij de personificatie van kracht en is een rolmodel als het gaat om verbinding. De Kleurrijke Top 100 gaat verder dan alleen ‘kleur’ en gaat er uiteindelijk om met welke bril iemand naar de samenleving kijkt en het verschil durft te maken.”

 

De Kleurrijke Top 100 is een jaarlijkse ranglijst die bestaat uit 100 Nederlanders die het afgelopen jaar zijn opgevallen op het gebied van diversiteit en verbinding. De Kleurrijke Top 100 werd in 2010 voor het eerst gelanceerd als antwoord op de top 100 van het vrouwenblad OPZIJ en andere rankinglijsten, omdat volgens bedenkers en hoofdredacteuren Raja Felgata en Khalid Ouaziz ‘deze top 100 lijsten geen realistische doorsnede zijn van de samenleving.’

 

De Kleurrijke Top 100 wordt elk jaar gelanceerd als antwoord op het cynisme in Nederland en als antwoord op de toegenomen intolerantie en onverdraagzaamheid. Mensen die het eerste exemplaar van De Kleurrijke Top 100 hebben ontvangen zijn oa Humberto Tan (‘nuttige lijst’) en Hedy d’Ancona (‘belangrijkste top 100 in NL’).

M

Door rolmodellen zichtbaar(der) te maken, wordt er een nieuwe generatie Nederlanders inzichtelijk gemaakt voor het bedrijfsleven, redacties, overheden en andere organisaties die het argument gebruiken ‘dat ze er niet zijn.’

Deze Kleurrijke Top 100 is geen ‘allochtonen’ lijst; kleurrijk is een breed begrip en iedereen kan onder deze noemer vallen. Wel zoeken wij als redactie het hele jaar door ook naar mensen die hun culturele identeit omarmen en een voorbeeldfunctie hebben binnen verschillende gemeenschappen en daarbuiten. De rolmodellen, de changemakers en influencers die onderdeel zijn van een nieuwe, mondige en kritische stroming. Mensen die hun nek uitsteken als het gaat om lef, pionieren binnen hun werkveld en een inspiratie zijn voor velen.

 Mad

Media

Winnares van vorig jaar Diana Matroos (BNR – voormalig RTL presentator) zei over haar positie als nummer 1 van 2015 het volgende: “Willen bedrijven, overheid en media nog relevant zijn in de toekomst dan is diversiteit cruciaal. Rolmodellen zijn hard nodig, je kunt niet zijn wat je niet ziet. Ik voel me zeer vereerd dat ik de lijst als nummer 1 mag aanvoeren en zal mij de komende tijd inzetten voor meer diversiteit in de media.”

Ook was minister Jet Bussemaker aanwezig als keynote speaker. Andere sprekers waren o.a. Marianne Zwagerman, Martin van Engel, Hind Fraihi (België), Faiza Oulahsen (Greenpeace) en Abdelkader Benali kreeg samen met zijn vrouw Saida De Kleurrijke Prijs 2016 (niet te verwarren met nummer 1 positie). Zij staan in de rubriek ‘CULTUUR’ en krijgen de prijs ‘omdat ze samen en los van elkaar multimediale rolmodellen zijn.’

Ma

Primeur: dit jaar een sneak preview met een Belgische Top 5. Waarmee er een kickstart wordt gegevens aan een toekomstige uitbreiding van De Kleurrijke Top 100 in België.

 

BESTEL KAARTEN