In dit artikel

(empty_image_alt}

NRC Boeken Top 100: De beste boeken van het jaar

In dit artikel

Je zoekt het beste boek van dit jaar, maar waar begin je met zoveel keuze? Gelukkig hebben de NRC-recensenten al een selectie gemaakt van de topboeken van 2023. In deze blog ontdek je welke romans, thrillers en kinderboeken echt de moeite waard zijn.

Duik mee in de wereld van literaire parels!

Samenvatting

  • De NRC Boeken Top 100 bevat de beste boeken van 2023, gekozen door recensenten.
  • Uiteenlopende genres worden belicht: van Nederlandse en buitenlandse romans tot geschiedenis en filosofie.
  • Werken zoals “Ik kom hier nog op terug” van Rob van Essen en “De Reynaert” van Frits van Oostrom worden geprezen om hun diepgang en originaliteit.
  • Boeken over actuele thema’s zoals migratie en klimaatverandering krijgen speciale aandacht.
  • De lijst nodigt uit tot het lezen van kwalitatieve literatuur die zowel inzicht geeft als vermaakt.

Beste Buitenlandse Romans van 2023

Ontdek de wereld in woorden met de beste buitenlandse romans van dit jaar, die u meenemen op een literaire reis langs verschillende culturen en perspectieven. Deze selectie is een ware schatkist die zowel het hart als de geest raakt, met verhalen die de grenzen van de verbeelding overschrijden.

Zhang Yueran: “De spijker”

Zhang Yueran neemt je mee op een reis door het verleden met haar roman “De spijker”. Dit boek pakt je vast en laat niet meer los; de impact van de Culturele Revolutie in China wordt door haar scherpe pen blootgelegd.

Verwacht een indrukwekkende leeservaring waar macabere details niet worden geschuwd, maar juist bijdragen aan het krachtige verhaal.

“De spijker” staat terecht tussen de beste buitenlandse romans van 2023 en wordt erkend door zowel lezers als critici. Zhang Yueran weet met haar indringende fictie een onuitwisbare indruk achter te laten, vergelijkbaar met het bekroonde “De Maniac” van Benjamín Labatut.

Haar verhaal, dat zowel knap als aangrijpend is, vormt een briljante weergave van een stuk bewogen Chinese geschiedenis.

Rebecca Makkai: “Ik heb een paar vragen voor je”

Rebecca Makkai houdt je vast met haar nieuwste boek “Ik heb een paar vragen voor je”. Dit is niet zomaar een thriller; het is een literair meesterwerk dat je dwingt om elke bladzijde om te slaan.

Na het succes van “Een stralende toekomst”, dat de finale van de Pulitzer Prize haalde, slaat Makkai weer toe. Dit keer met een verhaal over een mogelijke rechterlijke dwaling die je steeds op het verkeerde been zet.

Het boek doorgrondt de complexiteit van misdaad en gerechtigheid in een spannend en diepgaand verhaal. Je wordt meegesleurd in een intrigerende plot rondom een moordzaak waar niets is wat het lijkt.

Critics prijzen Makkai’s talent om de aandacht vast te houden en tegelijkertijd kritische vragen te stellen. Deze ambitieuze misdaadroman is met recht een hoogtepunt onder de beste buitenlandse romans van 2023.

Sebastian Barry: “De verre voortijd”

Na het duiken in de vragen die Rebecca Makkai opwerpt, is het tijd om licht te werpen op het meesterlijke werk van Sebastian Barry. Zijn boek “De verre voortijd” wordt geroemd om de manier waarop complexe personages tot leven komen.

Het verhaal volgt een oud-rechercheur die een duistere misbruikzaak heropent, een plot dat niet alleen spannend is maar ook getuigt van Barry’s vermogen om diepgaande menselijke emoties te verkennen.

Door de precieze en aangrijpende schrijfstijl van Barry, voelen de scènes haast tastbaar. Dit boek heeft zijn plek verdiend tussen de beste fictiewerken van dit jaar en spreekt zowel critici als boekenliefhebbers aan met zijn diepzinnige karaktertekeningen.

“De verre voortijd” staat niet alleen hoog aangeschreven in recensies, maar het belang ervan in het literaire landschap van 2023 kan niet genoeg benadrukt worden.

Een stapel verschillende buitenlandse romans op een wereldkaart, omringd door reissouvenirs.

Beste Geschiedenisboeken van 2023 over Nederland

Duik in het verleden van Nederland met deze boeiende selectie geschiedenisboeken die de nuances en de rijkdom van onze historie blootleggen, een must-read lijst voor elke geschiedenisliefhebber.

Frits van Oostrom: “De Reynaert”

Frits van Oostrom heeft het middeleeuwse dierenepos Van den vos Reynaerde nieuw leven ingeblazen met zijn boek “De Reynaert”. Dit meesterwerk verkent de diepe lagen van de 13e-eeuwse tekst en staat bekend om zijn toegankelijkheid en gedetailleerde benadering.

Van Oostrom’s schrijfstijl maakt de complexiteit van het verhaal helder, waardoor de lezer zich kan verdiepen in het rijke middeleeuwse erfgoed.

Dankzij “De Reynaert” krijg je een bijzondere inkijk in het gedachtegoed en de cultuur van de middeleeuwen. Het boek wordt gezien als een kroon op het werk van Van Oostrom: een diepgaand onderzoek dat leidt tot de waardering van moderne Nederlandse geschiedschrijving.

Met zijn winst van de Libris Geschiedenis Prijs heeft hij bewezen dat historisch onderzoek niet alleen waardevol is maar ook verrassend spannend kan zijn.

Karin Amatmoekrim: “In wat voor land leef ik eigenlijk?”

Karin Amatmoekrim neemt ons mee op een diepzinnige ontdekkingsreis door het leven en de gedachtenwereld van Anil Ramdas in haar nieuwste werk “In wat voor land leef ik eigenlijk?”.

Het boek staat stil bij de complexiteit van identiteit en migratie, thema’s die zowel in het echte leven als in de literaire wereld van Ramdas centraal staan. Met haar analytische blik en vloeiende pen legt Amatmoekrim de rusteloze zoektocht naar zelfkennis bloot, zoals Ramdas die ervoer.

Verschillende media, waaronder De Groene Amsterdammer, hebben de biografie geprezen om de scherpe analyses en het vermogen om Ramdas’ intellectuele reis tastbaar te maken voor de lezer.

Dit kritisch portret biedt een spiegel voor hedendaags Nederland en prikkelt de lezer om na te denken over de vraag: waar sta ik in dit verhaal? Zo trekt Amatmoekrim ons verder de literaire diepte in met de volgende geschiedenisverkenning van Hester den Boer: “Kamp Erika”.

Hester den Boer: “Kamp Erika”

Na het verkennen van de hedendaagse vragen die Karin Amatmoekrim opwerpt, dompelt Hester den Boer ons onder in een onthullende terugblik op Nederlands donkere verleden met ‘Kamp Erika’.

Dit krachtige werk biedt een diepgaande blik op een vergeten fragment uit de Tweede Wereldoorlog. Het concentreert zich op een kamp waarvan de verhalen nauwelijks zijn overgeleverd, waardoor het een essentiële bijdrage levert aan ons begrip van de oorlogsgeschiedenis.

Den Boer’s meeslepende benadering brengt het kamp tot leven door persoonlijke getuigenissen en diepgravend onderzoek, inclusief verhalen van haar eigen grootvader. Met ‘Kamp Erika’ schenkt zij aandacht aan de stemmen die voorheen verloren gingen in de schaduwen van onze collectieve herinneringen.

Dit boek staat terecht in de lijst van beste geschiedenisboeken, omdat het licht werpt op de noodzaak om ons te blijven verdiepen in alle facetten van ons verleden.

Beste Geschiedenisboeken van 2023 over de Rest van Wereld

Duik in de fascinerende verhalen van onze wereldgeschiedenis met de beste geschiedenisboeken van 2023. Deze titels openen nieuwe perspectieven op bekende en onbekende verledens, van het kleedje dat voor Hitler werd gemaakt tot de complexiteit van ‘De Zanzibardriehoek’.

Ontdek hoe historici ons begrip van het verleden herzien en verrijken met hun nieuwste werken.

Bas von Benda-Beckmann: “Het kleedje voor Hitler”

Duik samen met Bas von Benda-Beckmann in een aangrijpend verhaal dat de harten van lezers heeft gegrepen. “Het kleedje voor Hitler” is niet alleen een zorgvuldig opgebouwde familiegeschiedenis, maar ook een spiegel voor velen die worstelen met een beladen verleden.

Von Benda-Beckmann, opgegroeid in een Duits-Nederlands gezin, ontrafelt de banden met zijn oom Alfred, Hitlers standvastige generaal, en onderzoekt het naziverleden van zijn grootouders.

Zijn zoektocht leidt tot verrassende ontdekkingen en brengt de lezer tot de kernvraag: hoe gaan we om met familiegeheimen die decennialang verborgen zijn gebleven? Dit boek, geprezen met 5 ballen door NRC, laat zien dat het confronteren van geschiedenis moed vereist en biedt een fascinerend perspectief op de nawerking van oorlog binnen een gezin.

Martin Bossenbroek: “De Zanzibardriehoek”

Martin Bossenbroek sleept de Libris Geschiedenis Prijs 2023 in de wacht met zijn boek “De Zanzibardriehoek”. Dit meesterwerk werpt licht op de vaak over het hoofd geziene transatlantische slavenhandel in Oost-Afrika tussen 1860-1900.

Het verhaal is meeslepend en indringend, waardoor je een helder zicht krijgt op deze donkere bladzijde in de geschiedenis.

Bossenbroek’s talent voor storytelling komt sterk naar voren in hoe hij de complexe geschiedenis van slavenhandel naar het Midden-Oosten ontrafelt. Zijn boek staat bekend als een van de beste geschiedenisboeken van 2023 en ontvangt hoogwaardige beoordelingen van NRC-recensenten.

De erkenning met de Libris Geschiedenis Prijs bevestigt nog eens Bossenbroek’s status als een vooraanstaand historicus.

Christopher Clark: “Europese lente”

Na de gedetailleerde verkenning van de Zanzibardriehoek door Martin Bossenbroek, belicht Christopher Clark, een wereldberoemde historicus, een andere belangrijke episode in de wereldgeschiedenis.

Zijn boek “Europese lente” wordt alom geprezen en legt de dynamiek bloot achter de revoluties van 1848 die Europa op zijn grondvesten deden schudden. Clark, Regius Professor of History bij Cambridge University, ontrafelt met groot narratief vermogen hoe deze omwentelingen als katalysator dienden voor politieke bewegingen over de hele wereld.

Deze belangrijke toevoeging aan onze geschiedkundige bibliotheek geeft je een voorstelling van het continentale conflict en heeft een plek verdiend in de NRC Boeken Top 100. “Europese lente” is niet zomaar een historisch werk; het is erkend als een meesterwerk van Christopher Clark.

Dit boek mag je niet missen als je geïnteresseerd bent in hoe een reeks lokale opstanden uit kon groeien tot een transformatieve kracht met wereldwijde impact.

Beste Filosofieboeken van 2023

Ontdek de meest prikkelende filosofische werken die uw denkwereld zullen verruimen dit jaar. Laat u meenemen door gedachte-experimenten en verhelderende inzichten van toonaangevende denkers.

Olga Tokarczuk: “De tedere verteller”

Duik met Olga Tokarczuk in de wereld van literatuur en ontdek wat een schrijfster drijft in “De tedere verteller”. Dit boek, rijk aan essays, onthult haar geloof in de kracht van verhalen om ons dieper met de wereld te verbinden.

Tokarczuk, bekroond met een Nobelprijs, deelt haar meest persoonlijke inzichten en overtuigingen over storytelling. Het is meer dan zomaar een bundel; het vormt een brug tussen haar gedachten en jouw begrip van literatuur.

“De tedere verteller” gaat diep in op hoe fictieve werelden en unieke personages tot leven komen. Lezers krijgen een kijkje in de keuken van Tokarczuks creatieve proces. Zij toont hoe empathie en tederheid resoneren doorheen haar werk, waardoor lezers zich niet alleen verbonden voelen met het verhaal maar ook met de wereld daarbuiten.

Een must-read voor liefhebbers van doordachte literatuur en iedereen die geïnteresseerd is in de verhalende kracht van schrijven.

Johan Eklöf: “Het duisternismanifest”

Johan Eklöf neemt je mee op een reis door de nacht in “Het duisternismanifest”, een baanbrekend werk dat de noodzaak van duisternis verkent. Het boek legt de verborgen schade bloot die kunstlicht aanricht op onze gezondheid en de natuurlijke wereld.

Met een vloeiende pen en doordrongen van onderzoek toont Eklöf hoe onnatuurlijke verlichting onze slaappatronen verstoort en ecosystemen beïnvloedt.

“Het duisternismanifest” staat terecht in de lijst van beste filosofieboeken van 2023, want het zet ons aan tot nadenken over een veelal genegeerd milieuprobleem. De inzichten die Eklöf deelt zijn niet alleen belangrijk voor filosofen en wetenschappers, maar voor iedereen die zich bekommert om onze planeet en eigen welzijn.

Het is een essentieel boek dat ons uitnodigt onze relatie met licht te heroverwegen en pleit voor het bewaren van de nachtelijke duisternis.

Lisa Doeland: “Apocalypsofie”

Lisa Doeland’s “Apocalypsofie” gooit hoge ogen als een van de topfilosofieboeken van dit jaar. Deze uitgave, gepubliceerd door Ten Have, confronteert je met de ongemakkelijke waarheden rondom klimaatverandering en duurzaamheid.

In haar werk doorbreekt Doeland de illusie dat recycling en groene groei ons zullen redden. Met een scherpe pen en diepgaande inzichten snijdt ze belangrijke milieukwesties aan, waardoor je wordt uitgedaagd om met een kritische blik naar onze moderne levensstijl te kijken.

Bekroond tot een schitterend boek, staat “Apocalypsofie” stevig in de top 50 van de NRC Boeken Top 100. Recensenten roemen het voor de tegendraadse benadering en het bieden van broodnodige denkoefeningen.

De filosofe Lisa Doeland neemt je mee op een intellectuele ontdekkingsreis die laat zien hoe complex en urgent de problematiek rond het milieu werkelijk is. Dit boek is een essentiële leeservaring voor iedereen die dieper wil graven dan de mainstream oplossingen voor ecologische crises.

Beste Boeken van 2023 over de Actualiteit

7. Beste Boeken van 2023 over de Actualiteit: Ontdek hoe hedendaagse kwesties vorm krijgen in de pagina’s van deze intrigerende werken en laat je inspireren tot nieuwe inzichten over de wereld waarin we leven.

Jeremy Eichler: “Echo van de tijd”

Jeremy Eichler neemt je mee op een indrukwekkende reis door de wereld van klassieke muziek met zijn boek “Echo van de tijd”. Het verkent hoe muziek ons kan helpen herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Eichlers diepgaande blik op het leven van vier componisten – Arnold Schönberg, Richard Strauss, Dmitri Sjostakovitsj, en Benjamin Britten – onthult hun invloed op ons culturele geheugen.

Dit boek is niet alleen een prachtige samenkomst van geschiedenis en muziek, maar ook een krachtig betoog voor het belang van muziek in onze herinnering aan het verleden. Met “Echo van de tijd” krijg je 400 pagina’s gevuld met fascinerende inzichten, gepubliceerd door Penguin Random House LLC in een stijlvolle hardcover editie.

Een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de band tussen muziek, herinnering en geschiedenis.

Anna Funder: “Wifedom. Mrs. Orwell’s Invisible Life”

Duik in de vergeten wereld van de eerste mevrouw Orwell met Anna Funder‘s nieuwste werk ” Wifedom. Mrs. Orwell’s Invisible Life“. Dit boek laat je kennismaken met de invloedrijke, maar onzichtbare, figuur achter één van de grootste schrijvers van de twintigste eeuw, George Orwell.

Funder heeft twee jaar lang onderzoek gedaan om een stem te geven aan deze vrouw die zo lang in de schaduw heeft gestaan.

“Wifedom” is niet alleen een onthulling over een persoonlijke geschiedenis, maar ook een kritische kijk op hoe vrouwen traditioneel worden afgespiegeld naast succesvolle mannen. Anna Funder breekt door het standaardnarratief om ons een verhaal te bieden dat zowel diepgaand als revelerend is.

Ontdek de ongeziene zijde van een literaire legende en de onvertelde verhalen die onze historische begrippen uitdagen en verrijken.

Arnon Grunberg: “De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood”

Arnon Grunberg neemt je mee op een indringende tocht door het hedendaagse Europa met zijn boek “De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood”. Voor deze non-fictie ervaring reisde hij naar Georgië, waar hij gesprekken voerde met Russen die hun thuisland ontvluchtten.

Zijn scherpe observaties onthullen de complexe relatie tussen migratie, macht en de geschiedenis van het continent.

Dit boek, gelauwerd om zijn diepgaande inzichten, werpt een nieuw licht op Europese migratie. Het laat zien hoe grenzen niet enkel lijnen op een kaart zijn, maar levensbepalende factoren die bepalen wie redding vindt en wie verloren gaat.

Met ISBN 9789493304048 staat “De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood” verdiend in de NRC Boeken Top 100 als een van de meest actuele en relevante boeken van dit jaar.

Beste Thrillers van 2023

8. Beste Thrillers van 2023: Ontdek een wereld van spanning en onverwachte wendingen met de thrillers die dit jaar de lezers op het puntje van hun stoel hielden. Deze titels zullen je hartslag verhogen en je nagels doen bijten tot de laatste pagina.

Colson Whitehead: “Misdaadmanifest”

Duik diep in de donkere krochten van de misdaad met Colson Whitehead‘s ” Misdaadmanifest“. Dit boek sleept je mee in een wereld waar recht en onrecht niet altijd eenvoudig te onderscheiden zijn.

Whitehead, bekend om zijn scherpe pen en diepgelaagde personages, stelt je morele kompas op de proef. Zijn unieke blik op de criminaliteit laat zien hoe complex deze wereld werkelijk is.

“Misdaadmanifest” staat bol van de spanning en biedt tegelijkertijd een gedurfde analyse van hedendaagse maatschappelijke kwesties. Whitehead heeft een meesterwerk gecreëerd dat niet alleen je hart sneller doet kloppen, maar ook aanzet tot nadenken over grotere thema’s zoals rechtvaardigheid en menselijkheid.

Dit boek is een must-read voor liefhebbers van literaire thrillers en zij die verder kijken dan de oppervlakte van het misdaadgenre.

Dennis Lehane: “Small Mercies”

Duik in de onheilspellende wereld van Boston met Dennis Lehane’s nieuwste thriller ‘Small Mercies’. Dit boek sleept je mee de duisternis in van een vervallen stad waar de menselijke geest op de proef wordt gesteld.

Lehane, bekend om zijn scherpe karakters en intense verhaallijnen, laat je niet meer los. Zijn talent voor het creëren van complexe personages schittert ook in dit meesterwerk.

‘Small Mercies’ staat te boek als een must-read voor elke thrillerliefhebber. Met zijn 320 pagina’s vol spanning belooft dit boek van HarperCollins je nachtenlang op het puntje van je stoel te houden.

Het verhaal, gesitueerd in het grauwe mozaïek van Boston’s achterbuurten, biedt een perfect toneel voor een verhaal over genade en vergelding. Maak je op voor een achtbaanrit vol onverwachte wendingen en diepmenselijke dilemma’s, zoals alleen Dennis Lehane die kan schrijven.

John Kuipers: “Het bedrog van Göring”

Van de scherpe wendingen in “Small Mercies” van Dennis Lehane naar de geslepen intriges in ” Het bedrog van Göring” van John Kuipers, blijft de spanning onverminderd. Kuipers, bekend als een top thrillerauteur uit Nederland en voormalig ANP-journalist, verweeft historische feiten met fictieve flair in zijn nieuwste werk uitgegeven door Cargo.

Met een dikke 416 pagina’s is het boek een stevige toevoeging aan de Charlie Swieninck serie, die lezers meeneemt op een avontuur vol verrassingen.

“Het bedrog van Göring” valt in de smaak bij liefhebbers van het genre door de knappe mix van spanning en humor. Het verhaal volgt Ike Randolph die, na vijftien jaar gevangenschap, zijn weg terug vindt in de maatschappij en stuit op een verleden dat niet zomaar begraven ligt.

De jacht op de waarheid leidt tot onthullingen die zelfs de meest doorgewinterde thrillerfans op het puntje van hun stoel houden.

Beste Kinderboeken van 2023

Kinderboeken hebben de magische kracht om jonge lezers mee te nemen op avonturen die hun wereldbeeld vormen en verrijken. Ontdek welke titels in 2023 de harten van kinderen én volwassenen hebben veroverd en hoe deze boeken bijdragen aan de ontwikkeling van empathie en fantasie.

Ruta Sepetys: “Ik moet je verraden (15+)”

Duik in de verborgen wereld van het communistische Roemenië met “Ik moet je verraden” van Ruta Sepetys. Jouw hart wordt ongetwijfeld gegrepen door dit aangrijpende verhaal over vrijheidsdrang en onderdrukking.

Geschikt voor jou als je 15 jaar of ouder bent, brengt dit boek je dichterbij de realiteit van levens achter het IJzeren Gordijn.

Ruta Sepetys, al eens bekroond met de titel Beste Boek voor Jongeren, laat ook in dit werk haar talent voor het vertellen van diep menselijke verhalen zien. “Ik moet je verraden” staat niet voor niets op de shortlist voor Beste Boek voor Jongeren 2023.

Het is een ervaring die je meevoert en laat zien hoe belangrijk vrijheid is, iets wat je na het omslaan van de laatste pagina nog lang bij zal blijven.

Conclusie

Zet je schrap voor een jaar vol leesavonturen met de NRC Boeken Top 100, de lijst die elke lezer bij de hand moet houden. De geselecteerde boeken sprankelen van kwaliteit en originaliteit, zorgvuldig gekozen door de recensenten van NRC.

Van meeslepende Nederlandse romans tot prikkelende filosofieboeken, deze lijst heeft het allemaal en belicht de diversiteit in het literaire landschap. Voor elk genre vind je een schat aan verhalende juweeltjes die wachten om ontdekt te worden.

Ontdek boeken die nieuwe inzichten geven en laat je inspireren door verhalen die nog lang in je gedachten zullen naklinken. Pak een boek van de lijst en begin vandaag nog met het verrijken van je wereldbeeld!

Veelgestelde Vragen

1. Wie zijn enkele auteurs op de NRC Boeken Top 100 lijst?

Op de NRC Boeken Top 100 lijst vind je bekende auteurs zoals Sacha Bronwasser, Bregje Hofstede en Marja Pruis, die allemaal geweldige boeken hebben geschreven dit jaar.

2. Zijn er boeken over belangrijke historische thema’s in de Top 100?

Ja, in de NRC Boeken Top 100 vind je boeken die belangrijke thema’s als slavernij behandelen, waardoor we meer kunnen leren over onze geschiedenis.

3. Wat voor soort literatuur kan ik verwachten in de NRC Boeken Top 100?

In de lijst staan allerlei soorten literatuur: van romans door Joke van Leeuwen en Tomas Lieske tot diepgaande studies over denkers zoals Friedrich Nietzsche.

4. Kan ik nieuwe Nederlandse schrijvers ontdekken in de NRC Boeken Top 100?

Zeker! De NRC Boeken Top 100 bevat werken van talentvolle Nederlandse schrijvers als Frank Nellen, die je kunnen verrassen met hun unieke verhalen en perspectieven.

Picture of Team Dekleurrijketop100.nl

Team Dekleurrijketop100.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *