In dit artikel

(empty_image_alt}

Jazz artiesten top 100 aller tijden

In dit artikel

Overzicht van Top 100 Jazz Artiesten Aller Tijden

Dompel jezelf onder in de wereld van jazz met de top 100 jazzartiesten aller tijden. Deze lijst is een schatkamer van de meest invloedrijke en getalenteerde muzikanten die het genre hebben gedefinieerd en blijven inspireren.

 • Louis Armstrong, bijgenaamd Satchmo, veranderde de jazzwereld met zijn onmiskenbare trompetgeluid en hartverwarmende vocalen.
 • Duke Ellington veroverde het hart van velen met zijn bigband – orkest en tijdloze composities zoals “Take the A Train”.
 • Billie Holiday, bekend als Lady Day, raakte luisteraars diep met haar emotioneel beladen stem en unieke interpretaties.
 • Miles Davis stond aan de wieg van verschillende jazzstromingen, waaronder cooljazz en fusion, door albums als “Kind of Blue”.
 • Ella Fitzgerald betoverde iedereen met haar kristalheldere stem en indrukwekkende improvisatietalent.
 • John Coltrane bracht spirituele diepgang in zijn saxofoonspel dat nog steeds echo’s vindt in moderne jazz.
 • Charlie Parker droeg bij aan de ontwikkeling van bebop en blies het publiek omver met zijn virtuoze saxofoon vaardigheden.
 • Thelonious Monk verraste liefhebbers met zijn eigenzinnige pianospel en complexe composities.
 • Sarah Vaughan verwierf faam met haar rijke stemgeluid en ongeëvenaarde techniek binnen het bebop genre.
 • Dizzy Gillespie wist als geen ander de trompet naar nieuwe hoogtes te stuwen door zijn bijdrage aan bebop jamsessies.
 • Antonio Carlos Jobim bracht bossa nova naar een wereldwijd publiek door samenwerkingen met astrud Gilberto op klassiekers als “The Girl from Ipanema”.
 • Sonny Rollins wordt geprezen voor zijn energieke tenorsaxofoon klanken die recht uit het hart lijken te komen.
 • Nina Simone gebruikte muziek als een krachtig instrument voor sociale verandering zonder daarbij haar diepe jazzwortels te vergeten.
 • Bill Evans liet een blijvende indruk achter op vele pianisten na hem dankzij zijn lyrische spel en harmonische innovaties.

Samenvatting

 • De top 100 jazzartiesten bevat legendarische namen zoals Louis Armstrong, Duke Ellington en Billie Holiday die een diepgaande impact op het genre hebben gehad.
 • Hedendaagse jazzmuzikanten zoals Jamie Cullum en Norah Jones blijven de grenzen van de jazz verkennen en trekken nieuwe luisteraars aan met hun moderne invloeden.
 • Jazzmuziek verenigt diverse muziekstijlen en is ontwikkeld over verschillende generaties heen, wat blijkt uit het werk van artiesten als Antonio Carlos Jobim en Bill Evans.
 • De nalatenschap van iconische figuren zoals Nina Simone en Ella Fitzgerald dient als inspiratiebron voor zowel hedendaagse artiesten als liefhebbers van jazzmuziek.
 • Met een verscheidenheid aan stijlen, van bossa nova tot soul jazz, biedt de top 100 een rijk en kleurrijk overzicht dat de geschiedenis van de jazzmuziek belicht.

Uitgelichte Artiesten

Duik dieper in het leven en de muziek van enkele bijzondere talenten die de jazzwereld hebben verrijkt. Deze iconen, variërend van hedendaagse virtuozen tot legendarische stemmen van het verleden, hebben elk een uniek hoofdstuk toegevoegd aan de rijke geschiedenis van deze muziekstijl.

Jamie Cullum

Jamie Cullum brengt jazz naar een breder publiek met zijn unieke mix van jazz en pop. Hij is niet alleen de best verkochte Britse jazzpianist en zanger, maar ook een krachtige brugfiguur tussen diverse muzikale genres.

Zijn album ‘Twentysomething’, uitgebracht in 2003, markeerde zijn spectaculaire doorbraak en liet zien hoe hij jazzmuziek versmolten heeft met hedendaagse invloeden.

Hij staat bekend om zijn dynamische podiumaanwezigheid en de energie die hij in zijn live optredens steekt. Als singer-songwriter heeft Jamie Cullum al bijna twintig jaar succes, waarbij hij intense ballades ten gehore brengt die recht uit het hart komen.

Zijn werk als radio presentator bewijst zijn veelzijdigheid en toewijding aan de muziekwereld, specifiek aan de jazzmuziek die hij zo levend houdt voor nieuwe generaties luisteraars.

Norah Jones

Norah Jones veroverde harten over de hele wereld met haar betoverende stem en tijdloze piano. Haar debuutalbum ‘Come Away with Me’ ademt de essentie van jazzmuziek en voegde een moderne twist toe aan de Great American Songbook.

Met meer dan 50 miljoen verkochte platen is ze niet alleen de dochter van sitar-legende Ravi Shankar, maar ook een muzikale kracht op zich.

Haar nummers weven elegant verschillende genres samen, waaronder folk, rock, country en souljazz, en creëren een unieke sound die onweerstaanbaar is voor luisteraars. Meerdere muziekprijzen bekronen haar talent en bevestigen haar plaats in de jazzwereld.

Van intieme clubs tot uitverkochte zalen, Norah Jones’ invloed op de moderne jazzmuziek blijft onbetwist.

Natalie Cole

Natalie Cole betoverde de wereld met haar unieke mix van jazz, soul en R&B. Geboren als dochter van jazzicoon Nat King Cole, droeg ze de muzikale fakkel met elegantie en kracht. Haar stem bracht een frisse dynamiek in de jazzmuziek en haar vermogen om verschillende genres te verweven maakte haar performances onvergetelijk.

Met hits die de tijd trotseerden, liet ze een onuitwisbare indruk achter op de muziekindustrie.

Haar albums spreken tot de verbeelding en reflecteren de gelaagdheid van haar talent. Van soulvolle ballades tot swingende jazznummers, Cole’s veelzijdigheid kende geen grenzen. Haar bijdrage aan de Amerikaanse muziekscene blijft voortleven, niet alleen door haar eigen werk maar ook door de inspiratie die ze biedt voor opkomende artiesten.

Jazzmuzikanten en liefhebbers over de hele wereld herinneren zich Natalie Cole als een vrouw die echt ‘feels like home’ in de muziek bracht.

Michael Bublé

Michael Bublé laat de harten van jazzliefhebbers sneller slaan met zijn stem die doet denken aan de legendarische Frank Sinatra. Geboren in Canada heeft hij zich snel opgewerkt tot een van de meest gevierde jazzzangers van deze tijd.

Zijn talent overstijgt generaties en brengt klassieke jazz terug in de schijnwerpers.

Met invloeden van grootheden als Stevie Wonder en Ella Fitzgerald, creëert Bublé een tijdloos geluid dat hem een plek heeft verzekerd tussen de top jazzartiesten wereldwijd. Fans kijken reikhalzend uit naar zijn optredens, zoals die gepland staan in het Sportpaleis.

Deze charismatische artiest blijft zijn muzikale erfenis uitbouwen, terwijl hij jong en oud betovert met zijn swingende melodieën en poppy jazznummers.

Billie Holiday

Billie Holiday laat een onuitwisbare indruk achter in de wereld van jazzmuziek. Met haar unieke stemgeluid en pakkende interpretaties veroverde ze de harten van muziekliefhebbers wereldwijd.

Ze was een meesteres in het overbrengen van emotie en haar liedjes resoneren nog steeds met velen. Haar samenwerking met Lester Young resulteerde in enkele van de meest memorabele jazzopnames die de muziekgeschiedenis rijk is.

Liederen zoals “Strange Fruit” en “God Bless The Child” tonen haar vermogen om zware thema’s aan te snijden met een diepgang die haar tijd ver vooruit was. Ondanks haar veel te vroege overlijden op 44-jarige leeftijd, blijft Billie Holiday voortleven als een icoon in de jazzwereld.

Ze wordt terecht gezien als een van de meest aangrijpende jazzzangeressen ooit en haar nalatenschap blijft een inspiratiebron voor generaties na haar.

Al Jarreau

Al Jarreau zet de standaard met zijn unieke stem en indrukwekkende prestaties. Met Grammy Awards in jazz, R&B én pop bewees hij een veelzijdig talent te zijn. Zijn geboorteplaats Milwaukee zag hem opgroeien tot een wereldberoemde muzikant met een gave voor geïmproviseerde melodieën.

Zijn album “LOOK TO THE RAINBOW” is een klassieker die pure klasse uitstraalt en genres met gemak overstijgt. Tot aan zijn overlijden in 2017 liet Al Jarreau een onuitwisbare voetafdruk achter in de muziekwereld.

Zijn erfenis leeft voort, inspirerend en tijdloos, als de man die R&B soul pop fusion naar ongekende hoogtes stuwde.

Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald, beter bekend als The First Lady Of Song, brak alle barrières in de jazzmuziek met haar fluweelzachte stem en ongeëvenaarde talent. Op jonge leeftijd al gefascineerd door jazz, besloot ze haar dromen na te jagen en werd een revolutionaire Amerikaanse jazzzangeres.

Haar samenwerkingen met grootheden zoals Louis Armstrong, Frank Sinatra en Duke Ellington zijn legendarisch en hebben het pad geëffend voor vele artiesten na haar.

Ze toerde de wereld rond, bracht talloze soloalbums uit en haar unieke improvisatietalent maakte haar optredens onvergetelijk. Ondanks haar gezondheidsproblemen vanaf de jaren ’80, blijft Fitzgerald’s invloed op de jazzmuziek tot op de dag van vandaag voelbaar.

Uw liefde voor jazz zal alleen maar groeien als u meer te weten komt over deze iconische zangeres en wat zij heeft betekend voor het genre. Met dit in gedachten is het tijd om dieper in te gaan op een andere fascinerende jazzmuzikant: Nina Simone.

Nina Simone

Nina Simone betoverde de wereld met haar unieke mix van jazz, blues en klassieke muziek. Ze was niet alleen een sensationele zangeres, maar ook een begaafde pianiste die haar stempel drukte op elk nummer dat ze speelde.

Haar debuutalbum ‘Little Girl Blue’ zette in 1959 de toon voor een legendarische carrière. Simone’s diepe, rauwe stem bracht elk lied tot leven, of het nu ging over hevige liefde of de strijd voor zwarte emancipatie.

Haar muziek was doordrenkt met invloeden van grote componisten zoals Bach, en dit maakte elke performance onvergetelijk. Nummers als ‘Ain’t Got No – I Got Life’ en ‘My Baby Just Cares For Me’ bereikten de top van de hitlijsten in Nederland, bewijs van haar tijdloze aantrekkingskracht en invloed.

Terwijl je jezelf verliest in de melodische klanken van Nina Simone, is het duidelijk dat haar nalatenschap onverbreekbaar verbonden is met de rijke geschiedenis van jazzmuziek. Laat je vervolgens meevoeren door de funky saxofoonsolo’s van Julian “Cannonball” Adderley, wiens bijdrage aan jazz net zo onmiskenbaar is.

Julian “Cannonball” Adderley

Na de diepgaande soul van Nina Simone, is het tijd om de energieke grooves van Julian “Cannonball” Adderley te verkennen. Deze saxofoonmeester blies leven in de jazzmuziek met zijn robuuste altsaxgeluid en expressieve spel.

Zijn plek binnen het legendarische Miles Davis Quintet versterkte niet alleen zijn reputatie als een van de grootste altsaxofonisten, maar liet ook blijvend merk achter op de jazzwereld.

Adderley’s onstuitbare energie op het podium en in zijn opnames inspireerde generaties luisteraars en muzikanten. Met albums die nog altijd tot de klassiekers van de jazz gerekend worden, blonk hij uit in zowel hard bop als soul jazz.

Zijn naam staat vastgebeiteld in de lijst van top 100 jazz legendes, zij aan zij met grootheden als Billie Holiday en Michael Bublé. En net zoals de swingende klanken van Benny Goodman, vormt Cannonball Adderleys muziek de perfecte soundtrack voor liefhebbers van pure jazzalbums en free jazz exploraties.

Een vintage microfoon op een leeg podium met uitzicht op de stad.

Invloedrijke Jazz Componisten

Duik dieper in het hart van jazz en ontdek hoe grootmeesters als Antonio Carlos Jobim en Bill Evans de muziekwereld hebben gevormd met hun vernieuwende composities.

Antonio Carlos Jobim

Antonio Carlos Jobim veranderde de wereld van jazz muziek met zijn unieke stijl. Geboren in het zonnige Rio de Janeiro, bracht hij de essentie van Brazilië naar het wereldtoneel door middel van zijn bossa nova ritmes.

Zijn melodieuze composities vormen de ruggengraat van wat nu gezien wordt als traditionele Braziliaanse muziek. Met zijn talent voor het mengen van samba met jazz, heeft hij een blijvende impact gemaakt die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Zijn werk overstijgt de grenzen van jazz- en popmuziek en maakt hem tot een van de grootste componisten die Brazilië ooit gekend heeft. Zijn nummers, doorspekt met extroverte ritmes, hebben luisteraars over de hele wereld weten te betoveren.

Jobims vaardigheden zorgden ervoor dat Braziliaanse muziek een vast onderdeel werd in vele platenkasten, van aficionado’s tot casual luisteraars. Zijn invloed is zo groot dat generaties musici hem nog altijd prijzen als een primaire kracht achter de popularisering van de unieke klanken die hij creëerde.

Bill Evans

Na het ervaren van de Braziliaanse flair van Antonio Carlos Jobim, is het tijd om de elegantie en vernieuwing die Bill Evans aan jazzmuziek toevoegde te ontdekken. Deze Amerikaanse jazzpianist, geworteld in klassieke muziek, bracht een nieuwe diepte in jazz met zijn subtiele harmonieën en inventieve interpretaties.

Zijn bijdragen als componist zijn net zo indrukwekkend; hij stond aan de wieg van de multi-track opnametechniek binnen de jazz en liet daarmee een blijvende stempel achter op hoe we naar jazzmuziek luisteren.

Bill Evans transformeerde het pianospel binnen jazz ensembles, met een verfijnde benadering die hem onderscheidde van zijn tijdgenoten. Als jong talent trad hij toe tot de wereldberoemde band van Miles Davis, waar hij meewerkte aan ‘Kind of Blue’, een album dat de koers van jazz onomkeerbaar veranderde.

Zijn invloed reikt ver en is tot op heden voelbaar; zijn nuances in timing en frasering worden bestudeerd door pianisten over de hele wereld. Met een nalatenschap die voortleeft na zijn overlijden in 1980, blijft Bill Evans een essentiële naam in elke discussie over de grootste jazzmusici aller tijden.

Ontdek de Kleurrijke Top 100 Jazz Artiesten

Duik in de wereld van swingende ritmes en meeslepende melodieën met onze kleurrijke lijst van Top 100 Jazz Artiesten. Deze verzameling brengt je dichter bij de legendarische klanken van grootheden zoals Miles Davis, wiens trompetstoten door de tijd reizen, en John Coltrane, wiens saxofoonklanken nog altijd harten veroveren.

Het zijn artiesten die niet alleen hun instrument beheersen, maar ook een blijvende invloed op de muziekwereld achterlaten.

Verlies jezelf in het soepele stemgeluid van Peggy Lee, bekend als Norma Dolores Egstrom, of voel de passie in de songs van Etta James. Elke artiest in deze top heeft een uniek verhaal en een onuitwisbare bijdrage geleverd aan het jazzgenre.

Van Chic Corea‘s vernuftige pianospel tot het innemende duo van Marvin Gaye en Tammi Terrell, deze lijst viert de diversiteit en rijkdom die jazz te bieden heeft. Ontdek albumklassiekers zoals ‘Head Hunters’ en legendarische live-optredens in Minton’s Playhouse; deze top 100 is jouw gids door het erfgoed van jazz.

Veelgestelde Vragen

1. Wie zijn enkele van de beste jazz artiesten aller tijden?

Enkele van de beste jazzmuzikanten ooit zijn Sammy Davis Jr., Blossom Dearie, Tony Bennett, en jazzgrootheden zoals Charlie Haden en Freddie Hubbard.

2. Wat zijn enkele legendarische jazz albums?

Legendarische jazz albums omvatten “Maiden Voyage” van Herbie Hancock, “White Christmas” door verschillende artiesten, en werken van big bands zoals Woody Herman’s Jazz Messengers.

3. Zijn er invloeden van andere genres in jazz muziek?

Ja, jazzmuziek kent invloeden van genres zoals Motown, waarbij artiesten als Norma Jean Baker en groepen als The Animals elementen van jazz in hun muziek verwerken.

4. Welke rol spelen big bands in de jazzgeschiedenis?

Big bands hebben een cruciale rol gespeeld in het vormgeven van de jazzgeschiedenis met belangrijke figuren zoals Teddy Hill en bands die grootheden als Horace Silver en Jackie McLean voortbrachten.

5. Zijn er hedendaagse jazz artiesten die de traditie voortzetten?

Jazeker, hedendaagse artiesten zoals Roy Hargrove, Charnett Moffett en Cassandra Wilson zetten de rijke traditie van jazz voort met nieuwe albums en innovatieve stijlen.

6. Hoe kunnen nieuwe luisteraars beginnen met het verkennen van de top 100 jazz artiesten?

Nieuwe luisteraars kunnen beginnen met het luisteren naar iconische figuren zoals Marilyn Monroe en Dee Dee Bridgewater of albums aanbevolen door kenners om de diversiteit van jazz te ervaren.

Foto van Team Dekleurrijketop100.nl

Team Dekleurrijketop100.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *