Jalal Selmani over de gunfactor
Van links naar rechts Orjan Ohlsen (eindredacteur), Jalal Selmani (presentator founder), Tim Zuidberg (presentator) en Steven Hendriks (Sales) 1

Ik had nooit gedacht dat de gunfactor in het harde Hilversum zo groot zou zijn

Van links naar rechts Orjan Ohlsen (eindredacteur), Jalal Selmani (presentator  founder), Tim Zuidberg (presentator) en Steven Hendriks (Sales)

Tekst Jalal Selmani

Foto Lou Nix – The story of Nix
In een oude VHS opname uit 2002 zag ik mezelf ooit op 9-jarige leeftijd met een kam in mijn hand het nieuws presenteren. Wie had gedacht dat datzelfde jongetje veertien jaar later een tv-show bij RTL zou krijgen? Zonder doorzettingsvermogen, een snuffelstage en drie ambitieuze compagnons was dat me nooit gelukt.

In 2011 was ik de geluksvogel die in 4VWOeen snuffelstage mocht lopen op de RTL nieuwsredactie. Mijn moeder introduceerde me bij Barbara, de toenmalige chef Graphics. Ik moest wel zelf solliciteren. Toen we op mijn laatste stagedag afscheid van het RTL-gebouw namen, hoopte ik ooit terug te keren.

En die wens kwam uit:vijf jaar later keerde ik terug als fulltime stagiair. Door mijn economische deskundigheid en ambitie om programmamaker te worden, raakte ik geïnteresseerd in RTL Z. Godzijdank wist Barbara nog steeds wie ik was toen ik haar mailde. Ze introduceerde me bij Jeroen. ’Je hebt veel eigen initiatief getoond tijdens het sollicitatieproces, daarom nam ik je aan.’

Vorig jaar nam programmadirecteur Erland Galjaard de Kleurrijke Top 100 in ontvangst. Zijn column raakte mij diep. Uit emotie deed ik iets wat geen enkele stagiair zou durven: ik stuurde Erland een mail waarin ik hem bedankte voor zijn ontroerende woorden over de kracht van diversiteit. Even later kreeg ik een standaardmail van zijn secretaresse. Maar een paar uur later gebeurde er iets geks: Erland reageerde persoonlijk! De superdrukke omroepman bedankte mij voor de aardige mail en adviseerde me om bij RTL te blijven. Mijn dag kon niet meer stuk.
En dan Wilfred Genee, een inspirerende anchorman. Beiden houden we van supergezond eten en presenteren. Daarom mailde ik hem met de vraag of ik als stagiair een avondje mee mocht lopen bij VI. Twee weken later reageerde hij: ‘Prima hoor!’Daarnaast heeft Wilfred me net als RTL-nieuwsuitgever Joris van Lierop ook nog eens geholpen in het vinden van een vervolgstage. Ik had nooit gedacht dat de gunfactor in ‘het harde Hilversum’ zo groot zou zijn.

Na mijn stage wilde ik via RTL iets met het domein “carrière” doen, puur omdat ik zelf al heel wat gedurfde stappen in mijn loopbaancarrière had genomen. Ik bedacht het tv-programma Young Professionals: the Battle, waarmee ik jongeren aan een carrière wil helpen. Een paar maanden later heb ik met Steven, Orjan en Tim (drie fantastische vrienden) Career Professionals opgericht en in een zeer kort tijdsbestek een strak promofilmpje door Ideez Media laten maken. De zenderdirectie van RTL Z was direct verkocht. Net als alle andere momenten uit mijn loopbaancarrière geldt ook hier dat doorzettingsvermogen en optimisme zich hebben gerendeerd. Wat een paar maanden geleden een half A4’tje was, is nu een volwaardig tv-programma geworden dat begin 2016 op de buis zal verschijnen. En ik heb het nog eens niet eens gehad over onze nieuwe vergaderlocatie aan het IJ, die wij via Quirijn van Zon en Timo Timmerman gekregen hebben. Waar een wil is, is een weg, zelfs voor iemand die in het gemengde Amsterdam Oost is opgegroeid!

Jalal deed ervaring op als News Anchor bij RTV Amstelveen. Hij mocht voor RTL-Z een programmaconcept op papier zetten en dit programma presenteert hij – samen met een vriend – vanaf januari 2016. Met drie vrienden heeft hij het bedrijf Career Professionals opgezet en vanuit dit bedrijf produceren zij het programma voor RTL-Z.  

BESTEL KAARTEN