Interview Next Gen Women

Trouw interviewde Naima Ajouaau & De Kleurrijke Top 100 hoofdredacteur Raja Felgata over Next Gen Women.

Jenda Terpstra © Trouw

Een dubbeltje wordt nooit een kwartje. Dat begreep de Marokkaans-Nederlandse Naïma Ajouaau (49) toen haar zoontje op een dag thuiskwam na de moord op Theo van Gogh. “Het was bijna Kerst. Alle kinderen schreven een opstel over de feestdagen. Mijn zoontje moest schrijven over moslims.” Ajouaau dacht tot dan toe dat ze tot ‘de meerderheid’ behoorde. “Ik had alles goed gedaan. Ik had een baan bij de gemeente, sprak Nederlands en gaf de kinderen een Nederlandse opvoeding. Dat was blijkbaar niet genoeg. Ik begreep dat ik er niet meer bij hoorde.”

Verderop in het land voerde journalist en programmamaker Raja Felgata (41) haar eigen strijd. “Als eerste Marokkaanse vrouw presenteerde ik het nieuws bij AT5 en ‘Goedemorgen Nederland’. Ik was veelal de enige gekleurde vrouw op de redactie. Nog altijd is Hilversum erg wit. Bedrijven zijn wit, de raad van bestuur is vaak wit en mannelijk. Dit terwijl meer dan de helft van de bevolking in grote steden bicultureel is.”

Om culturele diversiteit aan te kaarten begon Felgata in 2010 de Kleurrijke top 100: een lijst met invloedrijke en kleurrijke personen. Vandaag lanceert ze samen met Ajouaau een vrouwenplatform voor ‘kleurrijke’ én witte vrouwen: Next Gen Women. De volgende generatie heeft vrouwelijke rolmodellen nodig, vinden ze.

HIER lees je de rest van het interview.

Tickets Top 100