In dit artikel

(empty_image_alt}

Duurzame Top 100: Wie staat er dit jaar bovenaan de ranglijst?

In dit artikel

De Duurzame Top 100 van 2023

Laten we een blik werpen op de meest invloedrijke groene helden van dit jaar, met de onthulling van de Duurzame Top 100 van 2023. Ontdek wie dit jaar met innovatie en vastberadenheid de weg baant naar een duurzamere wereld.

Overzicht van de top 10

De spanning stijgt als we kijken naar de top 10 van de Duurzame Top 100 van dit jaar. Deze voorvechters van duurzaamheid blinken uit in hun inzet voor een betere wereld.

 1. Op nummer één staat een grensverleggend burgerinitiatief dat steden helpt transformeren in groene oases.
 2. De tweede plek is voor een project dat boeren ondersteunt bij het overstappen op biologische landbouw voor een gezonde bodem.
 3. Een inspirerende spreker die jong en oud motiveert tot duurzame actie verovert de derde plaats met zijn energieke campagnes.
 4. Het opruimen van zwerfafval door vrijwilligers langs Nederlandse rivieren heeft de vierde positie stevig in handen.
 5. De vijfde plaats wordt ingenomen door een innovatieve startup die plastic afval hergebruikt om nieuwe producten te maken.
 6. Insecten helpen staat centraal bij het initiatief op nummer zes, gericht op het bevorderen van biodiversiteit in stedelijke gebieden.
 7. Op zeven staat een collectief dat zich focust op de bescherming van bedreigde natuurgebieden door middel van educatie en actie.
 8. Een app die consumenten helpt duurzamer te winkelen door het geven van tips en informatie behaalt de achtste plek.
 9. Negen is voor een beweging die pleit voor eerlijke prijzen binnen de voedselsector, zodat duurzaam eten toegankelijk wordt voor iedereen.
 10. Tot slot maakt een netwerk van lokale energiecoöperaties de lijst af, zij zetten zich in voor schone, hernieuwbare energieoplossingen.

Samenvatting

 • De Duurzame Top 100 zet elk jaar mensen en initiatieven in het licht die een positieve impact hebben op het milieu.
 • Een project dat afval opruimt in stedelijke gebieden staat bovenaan de lijst, wat laat zien hoe lokaal actie ondernemen grote resultaten kan opleveren.
 • Innovaties zoals een app voor duurzamer winkelen en het hergebruiken van plastic afval door startups zijn voorbeelden van initiatieven in de top 10.
 • De uitreiking van de Duurzame Top 100 is een belangrijk evenement waarbij de besten op het gebied van duurzaamheid worden gevierd en hun verhalen worden gedeeld.
 • Op trouw.nl/duurzame100 kun je meer lezen over alle initiatieven die bijdragen aan een groenere en betere wereld.

Wie voert dit jaar de lijst aan van duurzame burgerinitiatieven?

Dit jaar staat een vernieuwend project aan de top van de Duurzame Top 100. Het initiatief dat de meeste indruk maakte, richt zich op het opruimen van afval in stedelijke gebieden. Met een unieke aanpak hebben vrijwilligers buurten getransformeerd door zwerfvuil te verzamelen en te recycleren.

Hun inzet heeft niet alleen voor schonere straten gezorgd, maar ook het bewustzijn over afvalproblematiek vergroot.

De groene beweging van dit initiatief groeit snel; steeds meer mensen sluiten zich aan om samen te werken aan een duurzamere toekomst. Opmerkelijk is dat zij jong en oud inspireren om actief bij te dragen aan het milieu.

Door hun succes zijn ze een voorbeeld voor andere steden en hebben ze een prominente plek veroverd op de ranglijst van duurzame burgerinitiatieven.

Een team vrijwilligers ruimt stedelijk afval op.

Uitreiking Duurzame Top 100

De feestelijke uitreiking van de Duurzame Top 100 is een moment waarop de schijnwerpers gericht zijn op de meest invloedrijke duurzaamheidsvoorvechters van het jaar. Dit evenement, dat livecast wordt vanuit Pakhuis de Zwijger, brengt inspirerende sprekers en duurzame helden samen om hun verhalen en successen te delen.

Link naar de “Duurzame Top 100” pagina

Heb je interesse in de volledige lijst van duurzame helden? Op de “Duurzame Top 100” pagina van trouw.nl vind je alle inspiratie die je nodig hebt. Hier onthult Trouw elk jaar de meest innovatieve en impactvolle burgerinitiatieven die opkomen voor onze planeet.

Wil je meer weten over de projecten die onze wereld groener en beter maken? Klik door naar trouw.nl/duurzame100 en ontdek wie er schitteren in de top van onderop. Duik in de verhalen achter de initiatieven, van afval opruimen tot het tegengaan van klimaatverandering, en laat je motiveren door deze duurzame pioniers.

Conclusie

De strijders van de duurzaamheid staan weer in de schijnwerpers met de Duurzame Top 100 van 2023. Extinction Rebellion, een beweging die actie eist voor het klimaat, heeft de toppositie behaald.

Zij laten zien dat doorzettingsvermogen en moed leiden tot erkenning op het gebied van milieubewustheid. Deze lijst inspireert iedereen om zelf een verschil te maken. Kijk eens rond, welk duurzaam initiatief kun jij ondersteunen of starten? Durf te dromen van een groenere wereld en wordt zelf een deel van de oplossing!

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de Trouw Duurzame 100?

De Trouw Duurzame 100 is een jaarlijkse lijst die de meest invloedrijke duurzame initiatieven en personen in Nederland rangschikt.

2. Hoe wordt bepaald wie er bovenaan de Duurzame Top 100 staat?

Een panel van experts beoordeelt de kandidaten op hun impact, innovatie en het vermogen om anderen te inspireren voor een duurzamere wereld.

3. Kan ik de bekendmaking van de Duurzame Top 100 bijwonen?

Ja, de uitreiking van de Duurzame Top 100 wordt vaak georganiseerd als een event en kan live gevolgd worden in de Grote Zaal PDZ of via een Livecast vanuit Pakhuis de Zwijger.

4. Wat voor invloed heeft Extinction Rebellion op de Duurzame Top 100?

Extinction Rebellion blijft aandacht vragen voor klimaatverandering en milieuactivisme, wat zorgt voor meer bewustzijn en kan bijdragen aan de keuzes binnen de ranglijst van de Duurzame Top 100.

Foto van Team Dekleurrijketop100.nl

Team Dekleurrijketop100.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *