In dit artikel

(empty_image_alt}

Ontdek de populairste bordspellen met de Bordspellen Top 100 van 2022

In dit artikel

Heb je moeite met het kiezen van een bordspel dat iedereen geweldig vindt? De Bordspellen Top 100 van 2022 is jouw redder in nood, met een verzameling van de meest geliefde spellen.

Deze blogpost gidst je door de hoogtepunten en helpt je het perfecte spel te vinden voor jouw volgende spelletjesavond. Duik in de wereld van strategie en plezier!

Samenvatting

  • De Bordspellen Top 100 van 2022 bevat spellen voor alle soorten spelers, van solo avonturiers tot grote groepen, met een focus op innovatie en spelplezier.
  • Strategie, avontuur en coöperatieve spellen domineren de lijst, met titels zoals Wingspan, Everdell en Terraforming Mars die uitblinken in herspeelbaarheid en diepgang.
  • De top 5 bordspellen van 2022 zijn divers in thema’s en speelstijlen, bieden unieke ervaringen en zijn geschikt voor uiteenlopende leeftijdsgroepen.
  • Het kiezen van het juiste bordspel hangt af van persoonlijke voorkeuren zoals het soort spel, de spelduur, complexiteit en het aantal spelers.
  • Nieuwere spellen zoals Scythe en Terra Mystica staan naast klassiekers in de lijst, wat aantoont dat de bordspelgemeenschap zowel vernieuwing als traditie waardeert.

De Top 5 Bordspellen van 2022

Ontdek welke bordspellen in 2022 hoog scoorden bij spelers over de hele wereld en het tot de top van de rankings hebben geschopt. Duik in de wereld van strategie, avontuur en innovatief spelontwerp met deze must-play titels.

Wingspan

Wingspan is een boeiend bordspel waar je jezelf verliest in de wereld van vogels en strategie. Door prachtige vormgeving en tactische elementen speel je als vogelliefhebber die de ideale leefomstandigheden voor vogels probeert te scheppen.

Jouw doel is een krachtig netwerk van habitats te bouwen waarin jouw vogels kunnen floreren.

Elke zet die je maakt in dit engine builder spel kan het verschil betekenen tussen winnen en verliezen. Je moet slim plannen om aan de top van de boardgamegeek top 100 te blijven. Dit spel neemt strategische besluitvorming serieus, waardoor elke keuze telt bij het creëren van jouw opvangcentrum.

Volgende in de lijst is een spel dat je meeneemt naar een sprookjesbos vol met kansen en gevaren: Everdell.

Everdell

Na het verkennen van de aviaire wereld van Wingspan, duik je in de charmerende valleien van Everdell. Hier bouw je als speler aan een florerende gemeenschap van bosbewoners. Dit boeiende spel combineert strategie met een betoverend thema, waarbij je gebruik maakt van kaarten die elk hun eigen voordelen bieden.

Je werkt hard om de mooiste stad te creëren en strijdt om de meeste punten te verzamelen. Everdell valt niet alleen op door zijn slimme spelmechanismen, maar ook door zijn visuele pracht.

De verfijnde tekeningen en lieflijke houten dieren maken het tot misschien wel het fraaiste bordspel dat je ooit zult spelen.

Met zijn plek in de top 5 van bordspellen en zijn status als populaire keuze in recente jaren, heeft Everdell een vast plekje veroverd in de harten van bordspelenthousiasten. Het is niet zomaar een gezelschapsspel; het is een ervaring die je meeneemt naar een wereld vol fantasie en strategie.

Everdell biedt een rijke mix van tactiek en toegankelijkheid, waardoor het geschikt is voor zowel volwassenen als oudere kinderen. De lof die het spel ontvangt, is duidelijk: het staat bekend als een van de beste gezelschapsspellen voor volwassenen.

Met de perfecte balans tussen uitdaging en charmant spelplezier, blijft Everdell hoge ogen gooien op elke speeltafel.

Tzolk’in: The Mayan Calendar

Van de rustige bossen van Everdell gaan we naar de mysterieuze wereld van de Maya’s met Tzolk’in: The Mayan Calendar. Dit bordspel neemt je mee op een strategische ontdekkingsreis door het oude Meso-Amerika.

Ontwerp jouw pad naar de overwinning terwijl je arbeiders plaatst op een ingenieus systeem van tandwielen die de kalender nabootsen. Met elke beurt bewegen de tandwielen, net als de tijd zelf, waardoor jouw acties evolueren.

Tzolk’in daagt je uit om tactisch te denken over het oogsten van mais, het plaatsen van kristallen schedels en het tevredenstellen van goden om punten te scoren. De strategische diepte wordt nog groter met de Tribes & Prophecies uitbreiding, die nieuwe stammen, profetieën en extra uitdagingen toevoegt aan de gameplay.

Dit spel bewijst dat synchronisatie en vooruit plannen sleutels zijn tot succes in een wereld waar tijd letterlijk in beweging is.

Gloomhaven: Jaws of the Lion

Gloomhaven: Jaws of the Lion brengt je een ijzingwekkend avontuur, zelfs voordat de kronieken van Gloomhaven beginnen. Met vier nieuwe, spannende karakters duik je diep in een wereld vol strategie en samenwerking.

Geschikt voor jou alleen of met drie vrienden, dit spel garandeert speelplezier voor iedereen vanaf 12 jaar.

Dit bordspel wordt geleverd met een speelduur van ongeveer 75 minuten per sessie, ideaal voor een avond vol uitdagingen en heldendaden. Zonder door een dik handboek te hoeven worstelen, leert het spel je direct de basisvaardigheden die nodig zijn om te slagen in het avontuur.

Verzamel je team en bereid je voor op een reis door de verhalen die Gloomhaven tot leven wekken.

Terraforming Mars

Stel je voor dat je door het zonnestelsel reist met als missie Mars bewoonbaar te maken. Dit is precies wat Terraforming Mars van je vraagt. In dit coöperatieve spel word je onderdeel van een team wetenschappers en ondernemers die technieken toepassen om de Rode Planeet te transformeren.

Je hebt een breed scala aan kaarten tot je beschikking, wat elke speelsessie uniek maakt. Uitdagingen zoals het reguleren van temperatuur, het creëren van oceanen en het bouwen van steden houden je constant op de proef.

Met opties voor solo-spel of tot vijf spelers biedt Terraforming Mars een strategisch avontuur voor spelers ouder dan 12 jaar. De herspeelbaarheid is hoog dankzij de verschillende uitbreidingen die beschikbaar zijn.

Spelers moeten slimme beslissingen nemen en samenwerken om de klimaatproblemen van Mars aan te pakken. En als je eenmaal het oppervlak van Mars hebt veranderd, is het tijd om verder te kijken naar andere populaire bordspellen die 2022 te bieden had.

Een lijst van de top 5 bordspellen van 2022 met een stadsgezicht op de achtergrond.

Beschrijving en Kenmerken van Top 5 Bordspellen

Wingspan valt op door zijn unieke thema en prachtige illustraties van vogels. In dit strategische spel ben je een vogelliefhebber die de beste leefomgeving voor vogels moet creëren.

Spelers verzamelen voedsel, trekken vogels aan en leggen eieren om punten te scoren. De combinatie van toegankelijke regels en diepgaande strategische opties maakt het geschikt voor een breed scala aan spelers.

Everdell biedt een sprookjesachtige ervaring met zijn rijke verhaallijn en gedetailleerde wereld. Je bouwt een stad voor boswezens met kaarten die verschillende gebouwen en personages vertegenwoordigen.

Gedurende de seizoenen ontwikkelt je stad zich, waarbij zowel de planning voor de lange termijn als tactische beslissingen van belang zijn. De dynamische opzet zorgt ervoor dat geen twee spellen ooit hetzelfde zijn, waardoor het herhaaldelijk spelen blijft uitdagen.

De Volgende 5 Populaire Bordspellen van 2022

Nadat we de crème de la crème van de bordspellen van 2022 hebben verkend, bent u vast benieuwd welke andere spellen spelers over de hele wereld hebben betoverd – latere ontdekkingen beloven net zo boeiend te zijn.

Scythe

Duik in de rol van een factieleider en bouw aan je rijk in het strategische bordspel Scythe. Je hebt de taak om je factie tot de rijkste en machtigste van Oost-Europa te maken. Dit spel zit vol tactiek en uitdagingen; je verkent nieuwe gebieden, produceert grondstoffen, rekruteert nieuwe troepen en neemt het land over met jouw mechanische machines en trouwe onderdanen.

Scythe is niet alleen een race naar macht maar ook een kunstwerk op zich, met prachtige illustraties die je meenemen naar een alternatieve jaren 20 geschiedenis. Het spel is rijk aan inhoud, inclusief 5 geheime doosjes met spelelementen die voor verrassingen zorgen, 6 punchboards vol bouwmogelijkheden, 13 gedetailleerde plastic miniaturen om het bord mee te domineren, en meer dan 100 kaarten om je strategie vorm te geven.

Met een speelduur van ongeveer 115 minuten beleef je een diepgaande ervaring die je steeds opnieuw wilt spelen.

Terra Mystica

Terra Mystica neemt je mee naar een wereld vol magie en rivaliserende volkeren. Elk van de 14 unieke rassen heeft eigen magische krachten en vaardigheden, die je slim inzet om terrein te winnen en een machtig rijk te stichten.

Strategie is cruciaal, want elke beslissing beïnvloedt je kansen op overwinning. Ontwikkeling staat centraal; spelers moeten tactisch hun gebouwen plaatsen, grondstoffen beheren en hun invloed uitbreiden.

In Terra Mystica bouw je aan een legende, elke zet brengt je dichter bij glorie of ondergang. Het spel daagt je uit om vooruit te plannen, met expansies zoals ‘scheepvaart & handel’ en ‘vuur en ijs’ die nieuwe dimensies toevoegen.

Fans van het spel prijzen de opvolger Gaia Project, waarbij de verkenning van planeten en het heersen over zeven verschillende planeten centraal staan. Dit bordspel is niet alleen geliefd bij liefhebbers maar ook erkend door experts, met een hoge positie in de BoardGameGeek Top 100, en is gemakkelijk te verkrijgen bij Spelhuis voor iedereen die zijn strategische vaardigheden wil aanscherpen.

De Verdwenen Ruïnes van Arnak

In “De Verdwenen Ruïnes van Arnak” duik je in de rol van een ontdekkingsreiziger op een mysterieus eiland. Je missie is om de geheimen van een lang vergeten beschaving te onthullen.

Dit avontuurlijke spel is een mix van deck-building en worker placement, waardoor elke speler unieke strategieën kan ontwikkelen. Op het eiland zoek je naar waardevolle artefacten, ontmoet je indrukwekkende wachters en verzamel je essentiële benodigdheden.

White Goblin Games heeft ervoor gezorgd dat dit spel niet alleen uitdagend is, maar ook prachtig vormgegeven. Met uitbreidingen zoals “Expeditieleiders” blijft het spel fris en spannend, vol nieuwe kansen om punten te scoren, zelfs als dat soms betekent dat je kostbare beelden moet inwisselen.

De Verdwenen Ruïnes van Arnak kan met twee spelers gespeeld worden, ideaal voor een intens bordspelavondje. Zet nu koers naar “Viticulture Essential Edition”, waar het verbouwen van de beste druiven centraal staat.

Viticulture Essential Edition

Met Viticulture Essential Edition waan je je in het zonovergoten Italië waar je eigen wijnmakerij tot bloei komt. Dit spel staat bekend om zijn innovatieve ‘worker-placement’-mechanisme, waarbij je werkers inzet op verschillende acties die je wijngaard verbeteren.

Laat zien dat je strategisch kunt plannen, maak de beste wijn en verkoop deze om te winnen. Het spel heeft niet alleen een prachtig thema maar is ook een perfecte mix tussen eenvoudige en complexere spellen, ideaal voor zowel nieuwkomers als doorgewinterde spelers.

Viticulture Essential Edition is onmisbaar voor bordspelenthousiastelingen en biedt een boeiende uitdaging met elk potje. Zelfs als je geen wijnkenner bent, zal dit spel je charmeren met zijn rijke gameplay en charmante ontwerp.

De delicate balans van het spel maakt het een gateway game die gezelligheid brengt naar elke spelavond. Duik vervolgens in de wereld van Root, waar boswezens strijden om de controle over het grote groene rijk.

Root

Duik in de wereld van Root, een spel dat je meeneemt op een avontuur waarbij elke speler/factie een eigen pad bewandelt. Dit asymmetrische bordspel plaatst je midden in een strijd om de macht in een uitgestrekt woud.

Als één van de top 5 populairste bordspellen van 2022, biedt Root je de kans om te heersen over het bosrijk door slimme strategieën en tactieken toe te passen. Je zal moeten overleggen, onderhandelen en soms verrassen met onverwachte zetten om als overwinnaar uit de bus te komen.

Root blijft je uitdagen met zijn complexe speelwijze die zowel spannend als vermakelijk is, ideaal voor volwassenen die houden van een stevig potje strategisch denkwerk. Elk spel is anders dankzij de unieke vaardigheden en doelstellingen van de verschillende facties.

Zo wordt elke sessie een nieuw avontuur waarbij alleen de scherpste geesten kunnen zegevieren. Nu je bekend bent met Root, laten we eens kijken naar hoe je het beste bordspel voor jou kiest.

Beschrijving en Kenmerken van de Volgende 5 Bordspellen

Scythe transporteert spelers naar een alternatieve geschiedenis in de jaren 20, waarin ze de rol aannemen van factie leiders die strijden om grondstoffen, land en macht. Met een uniek resource management systeem moet je slim strategieën bedenken en je mechs en arbeiders effectief inzetten.

Terra Mystica daagt spelers uit om een van de 14 facties te leiden en hun territorium op een magisch landschap uit te breiden. Dit bordspel vereist vooruitdenken en nauwkeurige planning, terwijl spelers hun macht gebruiken om acties te nemen en hun structuren te upgraden.

In De Verdwenen Ruïnes van Arnak combineren spelers verkennen, resource management en deck-building om geheimen van een verloren beschaving te onthullen. Elke keuze bepaalt hoe je jouw pad door de jungle baant en welke artefacten je ontdekt.

Viticulture Essential Edition neemt je mee naar het pittoreske Toscane waar je als wijnmaker jouw wijngaard moet managen. Balanseer tussen druiven telen, wijn maken en tours organiseren om de meest succesvolle wijnmakerij te worden.

Ten slotte is er Root, een avontuurlijk spel waarin je als bosdieren vecht om de controle over een uitgestrekt bos. Elk dier heeft unieke vaardigheden die je moet benutten om strategische voordelen te behalen en de heerschappij over het rijk te claimen.

Hoe Kies Je het Beste Bordspel voor Jou?

Je staat op het punt jouw ideale bordspel te ontdekken, maar hoe scheid je het kaf van het koren? Vergeet het staren naar eindeloze rekken vol spellen; ik geef je de sleutels in handen om een keuze te maken die past bij jouw voorkeuren en speelstijl.

Soort spel

In de wereld van bordspellen is er een schat aan genres die passen bij verschillende smaken en voorkeuren. Of je nu houdt van het bouwen van imperiums zoals de Byzantijnen, het uitspelen van complexe strategieën in schaken, of het verkennen van mystieke werelden, de Top 100 Gezelschapsspellen van 2022 heeft ze allemaal.

Strategische spellen dagen je uit om vooruit te denken en je tegenstanders te slim af te zijn, terwijl avontuurlijke spellen je meenemen op een reis door verhalen en werelden.

Coöperatieve spellen brengen spelers samen om als een team te werken tegen het spel zelf, ideaal als je de competitie liever aan de kant zet en samenwerkt. Voor liefhebbers van snelle actie zijn er ook partyspellen die iedereen aan tafel krijgen voor veel plezier en lachen.

Elk speltype biedt een unieke ervaring; dus of je nu voelt voor een gevecht met de tactische kunde van een Robert Baratheon of de rustige strategie verkiest van het balanceren van chakras, er is altijd een spel dat jouw spelavond bijzonder maakt.

Spelduur

Naast het soort spel is de tijd die je aan een bordspel wilt besteden een belangrijk aspect om te overwegen. Spelduur kan enorm variëren, van snelle spellen die je in minder dan een uur kunt spelen tot avonturen die de hele avond duren.

Zo duurt een spelletje Ticket to Ride Europe ongeveer 30 tot 60 minuten, wat het ideaal maakt voor een korte spelavond of als je niet veel tijd hebt.

Voor wie houdt van snelle actie en uitdagingen, is de 30 Seconds Herziene Editie perfect met een speeltijd van rond de 30 minuten. Het is essentieel om rekening te houden met de beschikbare tijd en de voorkeur voor spelduur; dit zorgt ervoor dat iedereen volop geniet zonder dat het spel halverwege moet worden afgebroken.

Of je nu zoekt naar een bordspel voor een snelle pauze of een hele avond plezier, er is altijd iets te vinden in onze lijst die aansluit bij jouw wensen en tijdsduur.

Complexiteit van het spel

De complexiteit van een bordspel kan sterk variëren en heeft grote invloed op je speelervaring. Complexere spellen, zoals ‘Ticket to Ride Europe’, bieden diepere strategieën en meer uitdaging, wat kan leiden tot uren speelplezier voor wie houdt van een denkspel.

Het is essentieel goed te overwegen hoeveel uitdaging je wilt, vooral als je nieuw bent in de wereld van bordspellen of wanneer je met kinderen speelt.

Kijk naar de Bordspellen Top 100 van 2022 om een idee te krijgen welke spellen uitdagend zijn en welke meer ontspannen. Deze lijst bevat informatie over de complexiteit van elk spel, waardoor je gemakkelijker een keuze kunt maken die past bij jouw voorkeur.

Houd ook rekening met zoekopdrachten naar complexe spellen die geschikt zijn voor verschillende groepsgroottes, van twee personen tot grotere groepen, en kies een spel dat past bij jouw situatie.

Aantal spelers

Het kiezen van een bordspel dat past bij de grootte van jouw groep is essentieel. Of je nu met een grote vriendenkring bent of een intiem avondje plant met z’n tweeën, er is altijd een spel in de Bordspellen Top 100 van 2022 dat aansluit bij het aantal spelers.

Solo avonturen wachten op de individuele speler, terwijl spellen als Terraforming Mars en Everdell perfect zijn voor diegenen die de strijd graag aangaan in groepen tot zes personen.

Spellen speciaal voor grote groepen brengen iedereen samen voor een dynamische en interactieve ervaring. Met opties die variëren van snelle partijtjes tot avonden vullende epische spellen, biedt de lijst uitkomst voor elke gelegenheid.

Wil je weten of het spel ook geschikt is voor kinderen? Kijk dan snel verder naar de leeftijdsclassificatie.

Leeftijdsclassificatie

Naast het aantal spelers speelt de leeftijdsclassificatie een belangrijke rol bij het selecteren van het perfecte bordspel. De top 10 bordspellen zijn er voor alle leeftijden, van jong tot oud.

Kies een spel dat past bij de leeftijdsgroep van de spelers; voor kinderen zijn er speciale spellen die zowel leuk als educatief zijn. Een spel met de juiste leeftijdsclassificatie zorgt voor een passende moeilijkheidsgraad en houdt iedereen betrokken.

Kijk naar de leeftijdsclassificatie om te weten of het spel geschikt is voor jonge kinderen, tieners of alleen volwassenen. Deze informatie vind je vaak terug op de doos van het bordspel.

Bordspellen zoals ‘Pandemic’ zijn bijvoorbeeld perfect voor oudere kinderen en volwassenen, terwijl ‘Carcassonne’ een bredere leeftijdsgroep aanspreekt. Houd altijd rekening met het aanbevolen minimumleeftijd om ervoor te zorgen dat het spel veilig en plezierig is voor alle spelers.

Conclusie

Duik in de wereld van bordspellen met de Top 100 van 2022 en ontdek jouw volgende favoriet. Met een variatie die van strategische diepgang tot gezellige familiespellen reikt, is er voor iedere speler wat wils.

De lijst weerspiegelt de nieuwste trends en tijdloze klassiekers die je niet mag missen. Verrijk je spelavonden met deze topkeuzes en beleef plezier zoals nooit tevoren. Laat deze gids je inspireren om samen met vrienden en familie het bordspelavontuur aan te gaan.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de Bordspellen Top 100 van 2022?

De Bordspellen Top 100 van 2022 is een lijst die de meest populaire en gewaardeerde bordspellen van het afgelopen jaar samenstelt en presenteert.

2. Hoe wordt besloten welke spellen in de Bordspellen Top 100 komen?

Spellen worden gerangschikt op basis van speelervaringen, verkoopcijfers, en beoordelingen van zowel experts als liefhebbers om een objectieve en gegevensgestuurde lijst te creëren.

3. Zijn er nieuwe trends zichtbaar in de Bordspellen Top 100 van dit jaar?

Ja, de lijst laat zien welke soorten spellen winnen aan populariteit en onthult trends in spelmechanismen en thema’s die het huidige bordspelklimaat kenmerken.

4. Waar kan ik de Bordspellen Top 100 van 2022 vinden en gebruiken?

De lijst is toegankelijk voor iedereen en kan gebruikt worden als leidraad bij het ontdekken en kiezen van nieuwe spellen om te spelen met vrienden of familie.

Team Dekleurrijketop100.nl

Team Dekleurrijketop100.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *