In dit artikel

(empty_image_alt}

Boeken top 100 volkskrant: een overzicht van de beste literatuur

In dit artikel

Op zoek naar de beste literatuur aller tijden? De Volkskrant heeft een uitgelezen lijst met de 100 topboeken van de afgelopen eeuw samengesteld. Dit artikel biedt een helder overzicht van deze canonieke werken, waardoor jij je leeshonger perfect kunt stillen.

Duik mee in de wereld van onsterfelijke letters en verhalen.

Samenvatting

 • De Boeken Top 100 van de Volkskrant bevat invloedrijke literatuur van de laatste honderd jaar, inclusief werken als ‘Ulysses’ van James Joyce en ‘De Toverberg’ van Thomas Mann.
 • In 2022 won ‘Het lied van de ooievaar en dromedaris’ van Anjet Daanje de Libris Literatuurprijs 2023 en werd het boek uitgelicht in de Volkskrant Leesclub.
 • De lijst toont ook aanbevelingen voor verschillende genres, waaronder Thrillers, Kinderboeken, Historische Romans, Managementboeken, Christelijke Boeken, en Luisterboeken.
 • ‘De MANIAC’ door Benjamín Labatut en ‘M – De laatste dagen van Europa’ door Antonio Scurati zijn enkele van de opvallende boeken in 2023.
 • De lijsten bieden voor elk wat wils en nodigen uit om te ontdekken en een nieuw avontuur te beginnen met elk boek dat geopend wordt.

De 100 beste boeken van de laatste 100 jaar volgens de Volkskrant

Duik in een eeuw aan literaire meesterwerken met de lijst van de Volkskrant, die de onmisbare boeken van de voorbije honderd jaar omarmt. Ontdek verhalen die tijd en trend overstijgen en nog steeds lezers over de hele wereld betoveren.

Ulysses

James Joyce’s meesterwerk ‘Ulysses’ staat niet voor niets bovenaan de boeken top 100 van de Volkskrant. Dit literaire hoogstandje heeft een revolutionaire impact gehad met zijn baanbrekende stijl en diepgaande thematiek.

Het is door een Amerikaanse jury van academici en schrijvers uitgeroepen tot het beste boek van de eeuw. De complexiteit en rijkdom van ‘Ulysses’ blijven lezers over de hele wereld fascineren, waardoor het vaak wordt geassocieerd met de lijst van onmisbare literatuur.

Het boek, dat de levens van de personages op één enkele dag in Dublin volgt, wordt geprezen om zijn innovatie in taalgebruik en structuur. Recensent Hans Bouman onderstreept dit door ‘Ulysses’ op te nemen in zijn selectie van 100 lezenswaardige boeken van de afgelopen eeuw.

Niet verwonderlijk is het terugkerende verschijnen in lijsten van topboeken, waaronder die van DPG Media B.V., een erkenning van zijn tijdloze status in de wereldliteratuur.

Bekentenissen van Zeno

Bekentenissen van Zeno, geschreven door Italo Svevo in 1923, is een meesterwerk dat niet onopgemerkt is gebleven in de literaire wereld. Het boek vertelt het verhaal van Zeno Cosini die probeert af te komen van zijn rookverslaving met hulp van een psychiater.

Deze ongewone aanpak geeft een diepgaande kijk in de gedachten en ervaringen van de hoofdpersoon. Zijn persoonlijke ontboezemingen en conflicten maken het tot een fascinerend en tijdloos boek waarover nog steeds volop wordt gesproken.

Door de jaren heen blijft Bekentenissen van Zeno een plek veroveren in de top 100 van beste boeken, waaronder die samengesteld door de Volkskrant. Recensent Hans Bouman erkent het belang van dit werk binnen de rijke geschiedenis van de literatuur.

Dit boek biedt u als lezer niet alleen een blik op het begin van de twintigste eeuw, maar het presenteert ook universele thema’s die vandaag nog steeds relevant zijn. Ontdek zelf waarom deze roman al bijna een eeuw lang lezers blijft boeien.

De Toverberg

“De Toverberg” is een literair meesterwerk van Thomas Mann, gepubliceerd in 1924, dat jou meeneemt op een reis naar een Zwitsers sanatorium. De roman staat bekend om zijn diepchristelijke lagen en gedetailleerde karakterontwikkeling, waardoor het een tijdloze klassieker is.

Manns vaardigheid in het verweven van filosofie, politiek en persoonlijke groei maakt “De Toverberg” tot een veelzijdige en grandioze beleving voor elke lezer.

Critici prijzen de majestueuze vertaling die het boek heeft gehad, het boek is hierdoor toegankelijker voor een breed publiek. Opgenomen in de top 100 boekenlijst van de Volkskrant, blijft “De Toverberg” een levenswaardige reis and een van de aanbevolen lezingen voor iedereen die de dieptes van literaire genialiteit wil verkennen.

Ontdek zelf waarom dit boek al bijna een eeuw aan lezers inspireert en uitdaagt.

De valsemunters

Na het beklimmen van De Toverberg, landen we op de pagina’s van “De valsemunters”. Dit meesterwerk van André Gide laat een diepe indruk achter met zijn complexe personages en vernieuwende stijl.

Gids legt in zijn roman de nadruk op de zoektocht naar authenticiteit binnen de wirwar van menselijke relaties. Hij toont ons hoe personages worstelen met hun identiteit en de moraal die hen omringt.

Gepubliceerd in 1925, markeert “De valsemunters” een mijlpaal in de literaire wereld en wordt terecht door de Volkskrant gerekend tot de top 100 boeken van de afgelopen eeuw. Dit boek daagt lezers uit om na te denken over wat waarheid is en hoe illusies gevormd worden, wat het een tijdloze aanrader maakt.

U ontdekt een verhaal dat niet alleen uw denkwereld verrijkt maar ook een plek verdient in elke verzameling van vooraanstaande literatuur.

Een open boek op een vintage houten bureau in een knusse leeshoek.

Top Nederlandse romans in 2022

Ontdek de pareltjes van de Nederlandse literatuur die in 2022 de harten van lezers en critici veroverden. Maak je klaar voor verhalen die je meenemen door diepe emoties en onvergetelijke ervaringen, allemaal voortgekomen uit de creatieve pennen van eigen bodem.

Het lied van de ooievaar en…

“Met ‘Het lied van de ooievaar en dromedaris’ sleept Anjet Daanje de prestigieuze Libris Literatuurprijs 2023 in de wacht. Het meesterwerk is niet enkel een literaire triomf, maar ook het onderwerp van een diepgaande analyse in de Volkskrant Leesclub.

Elf perspectieven weven samen door drie eeuwen geschiedenis, waarbij iedere verteller op unieke wijze bijdraagt aan het rijke verhaal dat Daanje vertelt. Haar vermogen om complexe tijdslagen te verbinden heeft geleid tot de Boekenbon Literatuurprijs 2022 en talloze eervolle vermeldingen in eindejaarslijstjes.

De roman blinkt uit als één van de hoogtepunten in het Nederlandse literaire landschap van 2022. De Volkskrant prijst het boek als een toonaangevende publicatie die lezers van nu weet te boeien en daarmee terecht verschijnt in de lijst van beste boeken.

Het gewicht dat ‘Het lied van de ooievaar en dromedaris’ in de schaal legt is onbetwistbaar; een literaire ervaring die je als lezer niet mag missen.”.

De diepst verborgen herinnering van de mens

Na het ontroerende “Het lied van de ooievaar” komt een krachtige troonopvolger: “De diepst verborgen herinnering van de mens”. Dit meesterwerk, geschreven door Mohamed Mbougar Sarr, vangt je met zijn complexe verhaalstructuur en rijke taalgebruik.

Het boek duikt in thema’s als identiteit en kolonialisme, en scheert langs de randen van wat literatuur kan zijn. De Senegalese auteur heeft een roman neergezet die de Europese culturele en sociale paradigma’s kritisch onder de loep neemt.

Deze roman zet je gedachten op scherp en daagt uit tot diepgaand nadenken over schrijverschap in de context van onze moderne werkelijkheid. Lezers worden geprikkeld door de durf en originaliteit waarmee Sarr deze ‘ideeënroman’ heeft vormgegeven.

De lof die het werk ten deel valt, is dan ook niet miskennen. Geroemd om zijn ingewikkelde weefsel van ideeën, heeft het boek een prominente plek veroverd in de eindejaarslijsten van literaire kenners.

Opvallende boeken in 2023

Ontdek de literaire spraakmakers van 2023, boeken die de trend zetten en gesprekken op gang brengen. Het zijn titels die u niet mag missen, vernieuwend en prikkelend in het huidige literaire landschap.

De MANIAC

Benjamín Labatut onthult in “De MANIAC” de geheimen en onzichtbare kanten van de wetenschap. Zijn boek staat fier bovenaan de lijst van beste boeken van 2023 door de Volkskrant. Labatut duikt diep in de wereld van wetenschappelijke ontdekkingen en toont ons de blinde vlekken die zelfs de grootste denkers over het hoofd zagen.

Vertaler Dirk-Jan Arensman heeft “De MANIAC” naar het Nederlands gebracht, en lezers zijn het erover eens: dit is het meest prikkelende en spraakmakende boek van het jaar. Met zijn scherpe inzichten en verrassende perspectieven biedt Labatut een leeservaring die je blik op kennis en waarheid zal veranderen.

Alle rechten voorbehouden voor deze topauteur die jou met dit werk gegarandeerd aan het denken zet.

M – De laatste dagen van Europa

Naast ‘De MANIAC’ vangt ‘M – De laatste dagen van Europa’ ook de aandacht op de boekenlijsten van 2023. Antonio Scurati levert met dit boek een meeslepend verhaal dat het ‘sterven van het licht’ in Europa onder de loep neemt.

Lezers en critici prijzen zijn vermogen om de essentie van veranderingen op het continent vast te leggen. Het is het derde deel in een reeks die wereldwijd vertaald en gelezen wordt, en dat maakt de impact ervan des te groter.

Dit literaire werk heeft veel media-aandacht gekregen, inclusief uitgebreide recensies in publicaties zoals De Volkskrant. De opname van ‘M – De laatste dagen van Europa’ in verschillende ‘beste van’-lijsten toont aan dat het boek niet alleen veelbelovend is maar ook leeft onder lezers en recensenten.

Met een verkooppiek rond Hemelvaart en een gemiddelde prijs van 15,84 euro blijkt duidelijk dat dit boek een waardevolle toevoeging is aan elke literatuurcollectie.

Luister

Duik in de wereld van ‘Luister’, het opmerkelijke boek van Sacha Bronwasser dat zich onderscheidt als een van de beste boeken van 2023. De Volkskrant prijst deze literaire creatie voor zijn originaliteit en diepgang.

Dit is niet zomaar een boek; ‘Luister’ nodigt je uit om mee te gaan in een verhaal dat je oren en je hart zal openen voor nieuwe perspectieven.

Ontdek waarom ‘Luister’ door de Volkskrant wordt erkend als top literatuur. Sacha Bronwasser heeft met haar scherpe pen en unieke inzichten een plaats bemachtigd in het literaire landschap van dit jaar.

Haar boek heeft lezers al overtuigd met zijn krachtige narratief, en het wordt tijd dat jij ook kennismaakt met haar meesterwerk.

Door het grote…

Alice Winn’s “Door het grote..” trok veel aandacht in 2023 en liet zien dat literaire verrassingen nog lang niet uitgestorven zijn. Dit boek heeft een speciale plek bemachtigd in de harten van lezers en critici, wat bewijst dat een krachtig verhaal altijd zijn weg vindt naar waardering.

Het succes onderstreept hoe verhalen nog steeds kunnen verbinden, uitdagen en onze kijk op de wereld kunnen veranderen.

Met haar unieke stem en meeslepende vertelling zet Winn’s werk zichzelf op de kaart als een van de meest opvallende boeken van het jaar. De details in “Door het grote..” brengen de karakters tot leven en nodigen lezers uit om dieper in de pagina’s te duiken.romans.

Het is de kracht van subtiel vertelde verhalen die zorgt voor een blijvende indruk, iets wat Winn voortreffelijk beheerst.

Aanbevolen Genres en Lijsten

Ontdek uw volgende favoriete boek met onze zorgvuldig samengestelde toplijsten voor elk genre – voor iedere lezer wat wils.

Thriller Top 100 Boeken

Thrillers zijn het populairste genre boeken in Nederland. Ontdek de spanning en sensatie met de Thriller Top 100, samengesteld door kenners die weten wat lezers op het puntje van hun stoel houdt.

 • De literaire thriller domineert de lijst; een genre dat slimme plots combineert met diepgaande karakterontwikkeling.
 • “De Chirurg” staat bekend als een meeslepend verhaal dat je ‘s nachts wakker houdt.
 • “Het Meisje in de Trein” laat zien hoe gewone levens mysterieus en gevaarlijk kunnen zijn.
 • Fans van rechtbankdrama’s raadplegen “Advocaat van de Duivel” voor hun juridische dosis adrenaline.
 • “Het IJshuis”, een klassieker, blijft lezers verrassen met onverwachte wendingen.
 • Voor zij die houden van psychologische spelletjes is “Gone Girl” een onmisbaar verhaal vol bedrog.
 • Liefhebbers van spionage keren steeds terug naar “De Schakel”, waar geheimen niet veilig zijn.
 • De lijst bevat ook nieuwkomers zoals “Schaduwvechter”, die moderne thema’s aansnijdt en critici boeit.
 • “Vlucht HS13” geeft een nieuwe draai aan vliegrampthrillers, met verrassende complottheorieën die page-turners worden.

Kinderboeken Top 100

Kinderboeken wekken de verbeelding en koesteren de liefde voor lezen. De Grote Vriendelijke 100 toont jou de favorieten aller tijden en inspireert met huidige klassiekers.

 • Ontdek “Lampje” van Annet Schaap, een avontuurlijk verhaal over moed en zelfstandigheid.
 • Duik in “Films die nergens draaien” van Pjotr van Lenteren, vol spannende momenten en onverwachte plotwendingen.
 • Beleef plezier met “Gozert” van Pieter Koolwijk, waar fantasie en werkelijkheid hand in hand gaan.
 • Herlees “De brief voor de koning” van Tonke Dragt, een tijdloze heldensaga die blijft boeien.
 • Stemmen verzamelen toont aan dat deze lijst door vele lezers is beïnvloed. Ze hebben hun hart laten spreken bij het kiezen.
 • Nieuwe titels verschijnen snel op de radar, de lijst blijft vernieuwen om jonge lezers te blijven prikkelen.
 • Leesexperts zoals Pjotr van Lenteren stellen deze verzameling samen om kwaliteit te garanderen.
 • Boekhandelaren bieden vaak selecties uit deze Top 100 aan; ze weten wat kinderen aanspreekt.

Top 100 Historische Romans Boeken

De Top 100 Historische Romans Boeken is een schatkamer voor liefhebbers van geschiedenis en literatuur. Deze lijst bevat een mix van Nederlandse pareltjes en internationale meesterwerken die je meenemen op reis door de tijd.

 • Pilaren van de Aarde” neemt je mee naar het Engeland van de 12e eeuw, waar bouwers dromen van een gotische kathedraal.
 • Met ” Schaduw van de Wind” wandel je door de mysterieuze straten van Barcelona in de nasleep van de Spaanse burgeroorlog.
 • Ontdek in ” Ik, Claudius” het oude Rome door de ogen van keizer Claudius, vol intriges en machtsspelletjes.
 • Duik in ” War and Peace” voor een episch verhaal over Napoleon’s invasie in Rusland en volg de lotgevallen van vijf aristocratische families.
 • In ” De Naam van de Roos” ontrafel je een reeks moorden in een Italiaans klooster, tegen het decor van religieuze conflicten uit de 14e eeuw.
 • Wolf Hall” biedt een blik op het turbulente leven aan het hof van Hendrik VIII, gezien door de ogen van Thomas Cromwell.
 • Beleef met ” Het Huis aan het Plein” hoe vier generaties worstelen met hun identiteit te midden van historische omwentelingen in Nederland.
 • Verlies jezelf in ” The Book Thief“, waarin een jong meisje boeken steelt en leest tijdens bombardementen in Nazi-Duitsland.

Managementboek Top 100

Ben je op zoek naar de beste managementboeken om je vaardigheden aan te scherpen? Managementboek.nl presenteert elk jaar een bijgewerkte lijst met de top 100 managementboeken.

 • Ontdek de meest populaire managementtitels met de actuele ranglijst van Managementboek Top 100.
 • Kies uit een breed scala aan onderwerpen; of het nu gaat om leiderschap, marketing, financiën of strategie.
 • Vind inspiratie in de top 10 managementboeken die door velen worden gezien als must-reads voor elke manager.
 • Verbeter je kennis met boeken die zorgvuldig zijn geselecteerd op basis van beoordelingen en verkoopcijfers.
 • Breid je bibliotheek uit met best beoordeelde managementboeken aller tijden, erkend voor hun blijvende waarde en impact.
 • Vertrouw op Managementboek.nl, beschouwd als de beste boekensite voor managers, om je te gidsen naar het juiste boek.

Christelijke Boeken Top 100

Ontdek de rijke verzameling van geloof en literatuur in de Christelijke Boeken Top 100. Deze lijst weerspiegelt wat lezers inspirerend vinden en biedt een divers aanbod van titels die hart en ziel raken.

 • “Dichterbij dan ooit” neemt je mee op een spirituele reis waarbij nabijheid tot God centraal staat.
 • In “Bij Heldere Maan” vind je verhalen vol wijsheid die het alledaagse met het goddelijke verbinden.
 • “Boven de Robijnen” laat zien hoe liefde en geloof elkaar kunnen versterken in tijden van beproeving.
 • Met “De Bron van Liefde” duik je diep in de essentie van christelijk geloof, door liefde als grootste kracht te presenteren.

Luisterboeken Top 100

Luisterboeken winnen snel aan populariteit. Ze bieden een geweldige manier om te genieten van literatuur terwijl je onderweg bent.

 • Kies jouw favoriet uit de Luisterboeken Top 100 die de Volkskrant heeft samengesteld.
 • Ontdek nieuwe werelden en verhalen met slechts één druk op de knop, waar je ook bent.
 • Geniet van topwerken uit de Nederlandse en internationale literaire wereld, prachtig voorgelezen door professionele stemacteurs.
 • Profiteer van het gemak dat luisterboeken bieden: geen zware boeken meer sjouwen.
 • Beleef elk verhaal intensiever door de toevoeging van emotie en intonatie in de stem van de voorlezer.
 • Vind luisterboeken die aansluiten bij elk genre, of je nu houdt van thrillers, romances of zelfhulpboeken.
 • Luister naar voorgelezen meesterwerken en bestsellers zonder het scherm aan te raken of pagina’s om te slaan.
 • Blijf op de hoogte van wat hot is in literair Nederland met deze dynamisch bijgewerkte lijst van luisterboeken.

Spirituele Boeken Top 100

Naast luisterplezier biedt de Volkskrant ook een rijke verzameling van spirituele boeken die inzicht en verlichting bieden. Deze boeken raken het hart en voeden de ziel, perfect voor lezers die op zoek zijn naar verdieping.

 • De ‘Spirituele Boeken Top 100’ nodigt je uit om te ontdekken welke werken blijvende waarde hebben, zoals vastgesteld in de top 25 spirituele boeken aller tijden door de Volkskrant.
 • Onder deze aanbevelingen vind je ‘ Gun je vrienden geheimen‘, een gids vol wijsheden over vriendschap en etiquette.
 • Bouw verder aan je innerlijke zelf met toppers uit deze lijst; ze openen nieuwe perspectieven en inspireren tot reflectie.
 • Deze selectie bevat niet alleen moderne werken maar ook klassiekers die al decennialang vele zielen beroeren.
 • Homo poëticus. Leven, reizen, literatuur‘ van Danilo Kiš wordt geprezen als must-read en staat terecht in deze indrukwekkende verzameling.
 • Elke titel in deze top 100 is zorgvuldig gekozen om lezers te helpen hun spirituele reis te navigeren met diepgaande wijsheid en inzichten.

Conclusie

Verken de rijke wereld van de literatuur met de Boeken Top 100 van de Volkskrant. Deze lijst verruimt je blik op grensverleggende werken die jouw boekenplank zullen sieren. Of je nu liefhebber bent van klassiekers of moderne romans, hier vind je inspiratie voor iedere lezer.

Pak een boek dat jou aanspreekt en laat je meeslepen door schitterende verhalen en krachtige personages. Grijp de kans om via deze boeken nieuwe perspectieven te ontdekken en je horizon te verbreden.

Met elk boek dat je openslaat, begin je aan een nieuw avontuur, dus kies wijs en geniet van elke pagina.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de ‘Boeken top 100 volkskrant’?

De ‘Boeken top 100 volkskrant’ is een lijst met de honderd beste boeken geselecteerd door de Volkskrant.

2. Hoe vaak wordt de ‘Boeken top 100 volkskrant’ bijgewerkt?

De ‘Boeken top 100 volkskrant’ wordt elk jaar bijgewerkt met nieuwe boeken.

3. Zijn er alleen Nederlandse boeken in de ‘Boeken top 100 volkskrant’?

Nee, de ‘Boeken top 100 volkskrant’ bevat zowel Nederlandse als internationale literatuur.

4. Kan ik de boeken uit de ‘Boeken top 100 volkskrant’ online lezen?

Ja, veel boeken uit de lijst zijn beschikbaar om online te lezen of te downloaden.

5. Waar vind ik de ‘Boeken top 100 volkskrant’?

Je kunt de ‘Boeken top 100 volkskrant’ vinden op de website van de Volkskrant en in hun jaarlijkse publicatie.

Picture of Team Dekleurrijketop100.nl

Team Dekleurrijketop100.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *