In dit artikel

(empty_image_alt}

Blues Artiesten Top 100: De beste blues artiesten aller tijden

In dit artikel

Wat is Blues Muziek?

Nu je een beetje achtergrond hebt over de blues, duiken we dieper in de essentie van deze muzieksoort. Blues muziek is een expressieve kunstvorm die direct spreekt tot het hart en de ziel.

Het kenmerkt zich door specifieke akkoordprogressies en een herkenbare twaalfmatenstructuur . De melodieën zijn vaak doordrenkt met ‘bends’, ‘slides’ en een diepe vibrato op de gitaar, wat de muziek een huilend en hartverscheurend gevoel geeft.

Terwijl je luistert, voel je de rouw en vreugde in liedjes zoals “The Thrill is Gone” van B.B. King of “Mannish Boy” van Muddy Waters.

De blues legt gevoelens bloot die iedereen herkent: verdriet, verlangen, maar ook hoop en veerkracht. Zangers zoals Etta James met haar krachtige stem of John Lee Hooker met zijn diepe groove, vertellen verhalen die generaties overstijgen.

Zij, samen met anderen, beïnvloedden artiesten in verschillende stromingen zoals rock-‘n-roll en rhythm-and-blues. Het hart van de blues klopt stevig door in hedendaagse muziek en blijft een onmisbare pijler in de muziekgeschiedenis.

Samenvatting

 • Ontdek de meest invloedrijke blues artiesten zoals B.B. King en Muddy Waters die de wereld van de muziek hebben getransformeerd met hun hartstochtelijke nummers en ongeëvenaarde talent.
 • Luister naar legendarische albums zoals “At Last!” van Etta James en “Live at the Regal” van B.B. King, die als fundamenten van de bluesscene worden beschouwd en nog steeds nieuwe fans winnen.
 • Ervaar de unieke kracht van live blues optredens, waarbij artiesten zoals Eric Clapton en Joe Bonamassa het podium betreden om klassiekers met een passie die je raakt tot leven te wekken.
 • Laat je inspireren door het ruwe en rauwe geluid van iconische gitaarspelers zoals Gary Moore en Stevie Ray Vaughan, wiens techniek en emotie nieuwe generaties muzikanten blijven beïnvloeden.
 • Verken de diversiteit binnen de bluesmuziek door te luisteren naar verschillende stijlen, van de elektrische Chicago blues van Muddy Waters tot de Southern swamp rock van Tony Joe White.

De Blues Artiesten Top 100 Ontdekken

Duik in de ziel van de muziek met de ultieme lijst van blueslegendes die hun onuitwisbare stempel op het genre hebben gedrukt. Ontmoet de meesters die met hun rauwe emotie en onsterfelijke riffs een eeuwig nalatenschap hebben geschapen en hoe ook jij de diepgewortelde echo’s van hun tijdloze klanken kunt ervaren.

Gary Moore

Gary Moore was een muzikale krachtpatser met een onuitwisbare stempel op de blues. Zijn gitaarspel raakte de ziel en zijn hartstochtelijke performance liet publieken wereldwijd in vervoering achter.

Bekend om krakers zoals “Still Got The Blues” en “Parisienne Walkways”, heeft deze Noord-Ierse virtuoos de gitaar tot ongekende hoogten getild. Luisteraars voelen nog steeds de rillingen bij het beluisteren van “Oh Pretty Woman” en “Walking By Myself”, nummers die getuigen van zijn unieke talent.

Het samenspel met andere grootheden als B.B. King en Albert Collins toonde zijn vermogen om zich te meten met de besten in de blueswereld. Gary Moore’s invloed blijkt ook uit zijn postume werk, zoals het album “How Blue Can You Get”, dat een eerbetoon is aan zijn leven in muziek.

Zijn overlijden in 2011 liet een leegte achter, maar zijn nalatenschap leeft voort, zijn snarenspel blijft inspireren en zijn stem blijft weerklank vinden bij nieuwe generaties bluesliefhebbers.

Muddy Waters

Na de melodieuze klanken van Gary Moore duiken we dieper in de wortels van de blues met Muddy Waters. Hij tilde de blues naar een hoger niveau en wordt gezien als een pionier van de elektrische blues.

Zijn invloed is onmiskenbaar binnen de Chicago Blues, waar zijn robuuste stem en indringende gitaarspel het genre een nieuw gezicht gaven. Hij bracht de blues van het zuiden naar het noorden en introduceerde een elektrische dynamiek die de muziekwereld zou veranderen.

Muddy Waters, geboren als McKinley Morganfield, staat bekend om klassiekers zoals ‘Hoochie Coochie Man’ en ‘Mannish Boy’. Deze nummers zijn niet alleen door generaties fans geliefd, maar hebben ook andere topartiesten geïnspireerd.

Denk aan Rolling Stones en Eric Clapton, artiesten die hun eigen rock-‘n-roll en popmuziek mede hebben vormgegeven dankzij het pionierswerk van Waters. Zijn plek in de Top 100 beste bluesartiesten aller tijden is meer dan verdiend, en hij laat een onuitwisbare stempel achter op het muzikale landschap.

Etta James

Etta James, geboren als Jamesetta Hawkins, veroverde de wereld met haar krachtige stem en onvergetelijke nummers. Haar hits “At Last” en “I’d Rather Go Blind” zijn tijdloze klassiekers die nog steeds velen raken.

Met een carrière die meerdere decennia omspant, verdient Etta James terecht haar plaats in de Rock and Roll Hall of Fame. Haar invloed is merkbaar in de wijze waarop nieuwe generaties artiesten zich door haar laten inspireren.

Ze werd geboren op 25 januari 1938 en liet een onuitwisbare stempel achter op de wereld van soul en blues tot aan haar overlijden op 20 januari 2012. Luisteraars overal ter wereld bewonderen haar vermogen om emotie door te geven via muziek.

Haar nalatenschap als een van de beste bluesartiesten aller tijden blijft voortleven. Nu je meer weet over deze muzikale legende, laat ons kijken naar een ander bluesicoon: B.B. King.

B.B. King

B.B. King, ook bekend als Riley Ben King, heeft de blueswereld op zijn kop gezet met zijn meeslepende optredens en emotionele gitaarspel. Hij is niet voor niets een legende; zijn impact op het genre na de Tweede Wereldoorlog is ongekend.

Met zijn iconische hits zoals “The Thrill Is Gone”, veroverde hij de harten van muziekliefhebbers wereldwijd.

Zijn bijdrage aan de blues is zo groot dat hij in 1991 zijn eigen club opende, een plek waar zijn nalatenschap en de liefde voor de blues voortleven. B.B. King is meer dan een muzikant; hij is een symbool van pure blues die generaties lang zal blijven inspireren.

Zijn naam staat synoniem voor de blues genre en zal altijd herinnerd worden als de koning van de blues.

Walter Trout

Walter Trout staat bekend als een meester op de bluesgitaar. Geboren in 1951 in Atlanta, ontdekte hij al op jonge leeftijd zijn passie voor muziek. Eerst blies hij tonen uit een trompet, maar op twaalfjarige leeftijd ontdekte hij zijn echte liefde: de gitaar.

Met rauwe emotie en een indrukwekkende techniek raakt Trout de harten van bluesliefhebbers overal ter wereld. Zijn talent bleef niet onopgemerkt, en al snel speelde hij samen met legendes zoals John Lee Hooker en Percy Mayfield.

In 1979 kreeg zijn carrière een extra zetje toen hij lid werd van Canned Heat, bekend van de hit ‘On the Road Again’. Het podium delen met deze grootheden vormde hem tot de artiest die hij nu is.

Zijn strijd tegen kanker weerhield hem er niet van om te blijven spelen; in 2018 kwam hij terug met een krachtig album, begeleid door zijn eigen band. Walter Trout blijft een inspiratiebron en toont aan dat echte passie voor muziek onverwoestbaar is.

ZZ Top

Van de intense solo’s van Walter Trout naar de onmiskenbare sound van ZZ Top, deze band heeft definitief een plek veroverd in de lijst van top blues artiesten. Ontstaan in het bruisende Houston van 1969, vormen Billy Gibbons, Frank Beard en Dusty Hill samen de ziel van deze legendarische southernrockband.

Met ruim vijf decennia aan muzikale ervaring staan ze bekend om hun onvervalste Texas rhythm & blues, wat hen ook buiten de grenzen van de Lone Star State op de kaart zette.

Hun creatieve muziekvideo’s en hits zoals ‘Gimme All Your Lovin’’ en ‘Legs’ katapulteerden ZZ Top naar wereldwijde faam in de jaren ’80. Dit trio wist met hun kenmerkende ruige gitaarwerk en een stevige dosis southern rock flair een uniek geluid te creëren dat vandaag de dag nog steeds velen inspireert.

Hun onveranderlijke bezetting tot het overlijden van bassist Dusty Hill in 2021 toont de hechte band binnen deze groep, een zeldzaamheid in de rockwereld. Met ZZ Top bewonder je niet enkel muziek, je ervaart een stukje muziekgeschiedenis geworteld in blues.

Freddie King

Na een duik in de bluesrock van ZZ Top, verleggen we onze focus naar een andere legende: Freddie King. Deze gitarist, zanger en liedjesschrijver uit Texas maakte niet alleen indruk met zijn krachtige spel, maar ook met zijn vermogen om blues aan een breder publiek te laten horen.

Zijn repertoire, dat 34 albums bevat, bewijst zijn blijvende invloed op de blues scène.

Freddie wordt vaak in één adem genoemd met de groten der aarde zoals B.B. King en Albert King; samen vormen ze de ‘Three Kings of the Blues’. Geboren op 3 september 1934, ontketende hij zijn muzikale kracht die door velen wordt herinnerd en gevierd.

Zijn sterrenstatus in de wereld van de blues wordt onderstreept door zijn hoge gemiddelde beoordeling van 3,94 sterren en zijn onlosmakelijke associatie met de top 100 beste blues artiesten aller tijden.

Freddie King’s nalatenschap blijft resoneren in de snaren van elke gitarist die de power van de blues wil begrijpen en voortzetten.

J.J. Cale

J.J. Cale transformeerde de wereld van de blues met zijn unieke Tulsa Sound, een mix van blues, rockabilly en country. Met zijn gitaarspel en songwriting introduceerde hij nummers zoals ‘Cocaine’ en ‘After Midnight’, die niet alleen hits werden maar ook door grootheden als Eric Clapton gecoverd zijn.

Zijn invloed op de blues en rockmuziek is onmiskenbaar, waardoor hij een ereplaats heeft in de Blues Artiesten Top 100.

Zijn bescheiden levensstijl en afkeer van het sterrendom maken zijn nalatenschap alleen maar interessanter. J.J. Cale bleef altijd trouw aan zijn muziek zonder zich te bekommeren om commercieel succes.

Fans over de hele wereld herinneren hem als een authentieke artiest wiens werk door talloze muzikanten wordt geëerd en navolging vindt. Zijn songs blijven tot op de dag van vandaag inspireren, en zijn bijdrage aan de blues zorgt ervoor dat zijn muziek voortleeft.

Ry Cooder

Ry Cooder zet zich met hart en ziel in voor de muziekwereld sinds hij in 1947 in Los Angeles ter wereld kwam. Deze Amerikaanse muzikant heeft zijn sporen ruimschoots verdiend met zijn unieke kijk op diverse muziekstijlen.

Zijn liefde voor Americana, rootsrock, en folk is onmiskenbaar en hij wordt vaak geprezen voor zijn vermogen om traditionele blues te vermengen met een scala aan andere genres, zoals gospel en wereldmuziek.

Cooders talent overstijgt de speeltechniek; hij weet als geen ander hoe je de essentie van bluesmuziek moet vastleggen en delen met een breed publiek. Door artiesten als Blind Willie Johnson en Sleepy John Estes weer onder de aandacht te brengen, heeft hij een belangrijke rol gespeeld in het levend houden van blues als genre.

Zijn soundtracks en albums zijn niet alleen populair in de Verenigde Staten, maar worden wereldwijd gewaardeerd. Met zijn mix van tex-mex, pop en Hawaïaanse invloeden laat Cooder zien dat echte blues geen grenzen kent.

Tony Joe White

Van de zwoele tonen van Ry Cooder glijden we over naar de diep zuidelijke wortels van Tony Joe White. Zijn unieke sound, geboren op de katoenvelden van Oak Grove, Louisiana, bracht een originele fusie tussen blues en swamp rock.

Tony Joe White’s stem en gitaar weerspiegelden de ziel van de swamp, waarbij zijn muziek vaak getint was met een ruig randje dat kenmerkend is voor het genre. Hij mag dan misschien maar twee Top 40 hits hebben gehad, zijn invloed strekt zich ver uit over de blueswereld.

Je kent misschien zijn naam niet direct, maar de kans is groot dat je door hem geschreven nummers hebt gehoord. White componeerde liedjes die door grote artiesten als Elvis Presley en Tina Turner vertolkt werden, waardoor hij als songwriter een stevige stempel op de muziekindustrie drukte.

Zijn eigen singles zoals “Bad Mouth” en “Sundown Blues” blijven geliefd bij bluesliefhebbers en bevestigen zijn plek tussen legendarische bluesnamen. Tony Joe White heeft een onmiskenbare bijdrage geleverd aan de rijke tapestry van de bluesmuziek.

Een vintage gitaar leunt tegen een oude versterker in een bluesclub.

Belangrijke Blues Albums

Blues albums zijn de fundering van de muziekgeschiedenis. Ze vormen het hart van de bluesscene en vertellen verhalen vol emotie en diepgang.

 1. “At Last!” heeft Etta James op de kaart gezet als een krachtige stem in de bluesmuziek; haar rauwe emotie spreekt door elke noot.
 2. B.B. King’s “Live at the Regal” wordt geprezen als een live-meesterwerk, waarbij koning B.B. zijn publiek betovert met ongeëvenaarde gitaarsolo’s.
 3. Muddy Waters’ “Hard Again”, geproduceerd door Johnny Winter, laat de essentie van Chicago Blues horen, rauw en ongetemd.
 4. “Texas Flood” van Stevie Ray Vaughan is pure expressie van Texas blues, met gitaarwerk dat nog steeds nieuwe generaties inspireert.
 5. Het album “Disraeli Gears” van Cream mengt blues met psychedelica en zet daarmee Eric Clapton definitief op de blueskaart.
 6. John Mayall’s Bluesbreakers introduceerde “Blues Breakers with Eric Clapton”, een album dat velen zien als het ultieme Britse bluesalbum.
 7. Met “Moanin’ in the Moonlight” toonde Howlin’ Wolf hoe diepe zuidelijke delta blues klinkt: rauw en emotioneel geladen.
 8. Robert Johnson, hoewel hij slechts weinig opnamen maakte, blijft invloedrijk met “King of the Delta Blues Singers”, een collectie die elke bluesliefhebber moet kennen.
 9. De invloedrijke sound van The Paul Butterfield Blues Band komt prachtig naar voren in hun debuutalbum; het is essentieel voor fans van harmonica-bluesrock.
 10. Fleetwood Mac, voordat ze mainstream rock gingen spelen, brachten met Peter Green’s “Then Play On” een album vol authentieke emotionele bluestonen uit.

Live optredens van Top Blues Artiesten

Ervaar de rauwe emotie en het ruwe talent van wereldklasse tijdens live optredens van top blues artiesten. Voel hoe legendes als B.B. King en Buddy Guy de snaren laten huilen met een passie die je tot in je ziel raakt.

Luister naar de kracht van stemmen zoals die van Janis Joplin en Nina Simone, die het verhaal van de blues vertellen op een manier die nog lang nadat het laatste akkoord is gespeeld, blijft hangen.

Grijp de kans om getuige te zijn van muzikale tovenarij wanneer artiesten zoals Eric Clapton en Joe Bonamassa het podium betreden en klassiekers als ‘Little Wing’ en ‘Sloe Gin’ tot leven wekken.

Concertzalen en festivals vibreren met energie wanneer deze muzikanten live spelen – het is een ervaring die elke bluesliefhebber moet meemaken. Of je nu swingt op de grooves van The Rolling Stones of kippenvel krijgt bij het gitaarspel van Stevie Ray Vaughan, live blues muziek is een onvergetelijke beleving die al je zintuigen prikkelt.

Conclusie

Duik in de krachtige wereld van blues, waar legendes als Muddy Waters en B.B. King jou meenemen op een muzikale reis. Voel de emotie die uit elke noot van iconische nummers sijpelt, nummers die een stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van de muziek.

Herontdek klassiekers en laat je inspireren door het onmiskenbare talent dat deze top 100 blues artiesten te bieden hebben. Vergeet niet, deze muziek heeft de basis gelegd voor veel wat nu bekend staat als rock-‘n-roll en popcultuur.

Laat je raken door de oorspronkelijke passie en verhalen die elke keer weer nieuw leven ingeblazen worden zodra je op ‘play’ drukt.

Veelgestelde Vragen

1. Wie zijn enkele van de beste blues artiesten aller tijden?

Enkele van de beste blues artiesten aller tijden zijn B.B. King, Elmore James, Muddy Waters, en John Mayall’s Bluesbreakers.

2. Wat maakt een blues artiest tot een top artiest?

Een top blues artiest heeft een unieke stijl, diepe emotionele expressie in de muziek en een invloedrijke plek in de bluesgeschiedenis, zoals die van Howlin’ Wolf en Robert Johnson.

3. Zijn er moderne artiesten die bij de top blues artiesten horen?

Zeker, moderne artiesten zoals Robert Cray, Stevie Ray Vaughan en Lucinda Williams worden ook erkend voor hun bijdragen aan de blues.

4. Welk nummer van Led Zeppelin wordt vaak met blues geassocieerd?

“Whole Lotta Love” en “I Can’t Quit You Baby” zijn klassiekers van Led Zeppelin die duidelijk door blues zijn beïnvloed.

5. Welk belang hebben Arrow Classic Rock en Chess Records gehad voor bluesmuziek?

Arrow Classic Rock heeft altijd een platform geboden voor klassieke bluesnummers, terwijl Chess Records veel legendarische bluesopnamen heeft geproduceerd.

6. Zijn er Nederlandse artiesten bekend om bluesmuziek?

Ja, Nederlandse artiesten zoals Cuby & The Blizzards met Harry Muskee en Eelco Gelling zijn zeer gerespecteerd in de wereld van bluesmuziek.

Foto van Team Dekleurrijketop100.nl

Team Dekleurrijketop100.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *