In dit artikel

(empty_image_alt}

Ontdek de Belgische bieren top 100 van dit jaar

In dit artikel

Ben je door de enorme keuze aan Belgische bieren het overzicht kwijtgeraakt? België staat wereldwijd bekend om zijn rijke biercultuur met wel meer dan 400 brouwerijen. In dit artikel help ik je graag met een frisse kijk op de crème de la crème van de Belgische bieren van 2023.

Duik mee in de top 100 en ontdek jouw nieuwe favoriet!

Samenvatting

 • De top 100 van Belgische bieren in 2023 presenteert een diversiteit aan stijlen en smaken, van de bekroonde Westvleteren 12 tot de verrassende Zinnebir uit Brussel.
 • Belgische brouwers blijven de kunst van het bier maken beheersen, met traditionele trappisten zoals Chimay Blauw en Rochefort 10, maar ook vernieuwende bieren zoals alcoholvrije varianten.
 • Klassiekers zoals Duvel en Tripel Karmeliet behouden hun populariteit door hun uitgesproken smaakprofielen en zijn geliefd zowel bij bierkenners als casual drinkers.
 • Affligem Blond wordt erkend als de standaard voor Belgische blonde bieren, terwijl La Chouffe Blonde D’ardenne opvalt met haar unieke kruidige ondertonen.
 • De top 100 onderstreept de rijke biercultuur van België, waarin zowel historische recepten als innovatieve smaken worden gevierd.

Top 10 Belgische Bieren van 2023

De top 10 Belgische bieren van 2023 presenteren we trots. Ontdek hier welke bieren door kenners en liefhebbers worden geprezen.

 1. Westvleteren 12: Vaak bekroond als een van de beste bieren ter wereld, combineert deze trappist rijke smaken met een indrukwekkend verleden.
 2. Rochefort Trappistes 10: Dit donkere trappistenbier staat bekend om zijn volle, fruitige en krachtige karakter.
 3. Orval: Een uniek trappistenbier met een bittere toets en een droge afdronk, geliefd bij bierkenners wereldwijd.
 4. Duvel: Deze klassieker is herkenbaar aan de krachtige hopsmaken en het hoge alcoholpercentage dat verraderlijk zacht overkomt.
 5. La Chouffe Blonde D’ardenne: Een fris en fruitig bier met subtiele kruidigheid, perfect voor elk seizoen.
 6. Chimay Blauw: Een authentieke donkere trappist die uitblinkt in complexe aroma’s en een rijke smaakbeleving.
 7. Tripel Karmeliet: Dit gouden, veelzijdige bier is befaamd om zijn evenwicht tussen zoete, bittere en fruitige noten.
 8. Affligem Blond: De ideale verfijning van de blonde bierstijl met een heldere kleur en een licht kruidig karakter.
 9. Hertog Jan Grand Prestige: Een barley wine die imponeert door zijn diepe smaken en lange rijpingspotentieel.
 10. Zinnebir: De outsider uit Brussel biedt verrassende smaakcombinaties met lokale ingrediënten voor een uniek biertje.
Een gezellige brouwerijomgeving met verschillende top 10 Belgische bieren op een houten tafel.

Affligem Blond: De Stijlstandaard

Affligem Blond zet de norm voor Belgische blonde bieren met zijn rijke smaakprofiel en geschiedenis die elke bierliefhebber zal bekoren – ontdek waarom in het volledige artikel.

Kenmerken & Beschrijving (Affligem Blond)

Affligem Blond is een icoon onder de Belgische speciaalbieren, bekend om zijn zachte en rijke smaak gecombineerd met een stevige schuimkraag. Dit bier valt op door zijn mild bittere afdronk en de subtiele, zoete toetsen van mout.

Het alcoholpercentage van 6,7% maakt het een uitgebalanceerd bier dat zowel verfrissend als bevredigend is.

De aroma’s van citrus en tropisch fruit geven dit pale ale bier een levendig karakter, terwijl de moutige zachtheid zorgt voor een aangename drinkervaring. De hoppige tonen blijven mooi op de achtergrond, waardoor de Affligem Blond tot ‘s werelds beste “Belgian Style” bier is uitgeroepen.

Nu we het verfijnde profiel van Affligem Blond hebben verkend, laten we kijken naar de voordelen en eventuele nadelen die dit bier kan bieden.

Voordelen & Nadelen (Affligem Blond)

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van Affligem Blond, een bier dat bekend staat om zijn uitgebalanceerde smaakprofiel en bekroonde kwaliteit. Hieronder is een handige tabel die de belangrijkste punten samenvat:

Voordelen Nadelen

Milde bitterheid ondersteunt de zachte fruitigheid

Gouden medaille in categorie ‘Belgian Style Ale’

Alcoholpercentage van 6,8%, ideaal voor smaakbalans

Meerdere awards gewonnen, waardering voor kwaliteit

Niet iedereen waardeert de specifieke gistprofiel

– Kan te licht zijn voor liefhebbers van zwaardere bieren

– Beschikbaarheid kan variëren buiten België

Het bovengistende karakter van dit abdijbier zorgt voor een volle smaakervaring. Nu we de voor- en nadelen van Affligem Blond hebben verkend, laten we doorgaan naar Tripel Karmeliet: de publieksfavoriet.

Tripel Karmeliet: De Publieksfavoriet

Met zijn rijke smaakpalet en elegante balans tussen granen, wordt Tripel Karmeliet alom geprezen als de publieksfavoriet – ontdek waarom deze bier zo’n speciale plek inneemt in de harten van bierliefhebbers.

Kenmerken & Beschrijving (Tripel Karmeliet)

Tripel Karmeliet straalt met zijn complexe goud- tot bronskleurige uiterlijk en weelderige, romige schuimkraag, die mede tot stand komt door de drie gebruikte granen: gerst, tarwe en haver.

Het recept vindt zijn oorsprong in het jaar 1679 en geeft dit speciale bier zijn wereldfaam. U proeft de rijke geschiedenis in elke slok.

Met een alcoholpercentage van 8.4% is deze tripel krachtig en vol van smaak. De aroma’s en smaken ontwikkelen zich gedurende een natuurlijke rijpingsperiode van 6 tot 7 weken, wat resulteert in een harmonieuze balans tussen zoet en bitter.

Tripel Karmeliet staat symbool voor de Belgische droom om een uniek bier te creëren dat perfectionisme uitstraalt, ondanks de tendens naar meer pilsbieren in de jaren 60 en 70. Het blijft een vertrouwde keuze bij liefhebbers en is uw aandacht meer dan waard.

Voordelen & Nadelen (Tripel Karmeliet)

Na het bekijken van de unieke kenmerken en de rijke beschrijving van Tripel Karmeliet, laten we ons nu focussen op wat dit bier zo speciaal maakt en waar je rekening mee moet houden.

Voordelen Nadelen
Goudgele kleur trekt veel bierliefhebbers aan Kan te complex zijn voor sommige smaakpaletten
Flinke schuimkraag zorgt voor een traditionele presentatie Mogelijk te zwaar voor beginnende bierdrinkers door de rijke smaken
De combinatie van gerst, tarwe en haver levert een uniek smaakprofiel Door zijn populariteit is de prijs soms hoger dan andere bieren
Geliefd door een breed publiek en vaak aangeduid als favoriet Het alcoholpercentage kan verraderlijk zijn voor wie niet oppast
Het resultaat van een familiedroom, wat zorgt voor een authentiek verhaal Niet altijd overal verkrijgbaar vanwege de hoge vraag

Deze voor- en nadelen reflecteren het karakter van Tripel Karmeliet en geven inzicht in wat je kunt verwachten wanneer je dit bier serveert of bestelt.

Duvel: De Gevaarlijke

Duvel staat bekend als ‘De Gevaarlijke’ vanwege zijn verraderlijke drinkbaarheid en hoge alcoholpercentage; ontdek zelf waarom dit bier een plek in de Belgische top 100 verdient.

Kenmerken & Beschrijving (Duvel)

Duvel staat bekend als een Belgisch blond speciaalbier met een karakter dat net zo prikkelend is als zijn naam doet vermoeden. De subtiele bitterheid, het verfijnde aroma en het uitgesproken hopkarakter maken het tot een unieke ervaring voor bierliefhebbers.

Gebrouwen in de Brouwerij Duvel Moortgat in Puurs-Sint-Amands, heeft dit iconische bier een hergisting op de fles ondergaan, wat leidt tot een lange rijping en complexe smaakprofielen.

Met een alcoholpercentage van 6,66% combineert Duvel frisheid met een volle smaak, wat het tot het beste blond Belgisch bier ter wereld maakt.

Het genieten van Duvel is bijna een ritueel; inschenken vereist speciale aandacht om de rijke schuimkraag te respecteren. Dit bier heeft zijn plaats verdiend in de Belgische bieren top 100 en wordt wereldwijd geprezen.

Na dit krachtig bier, gaat de ontdekkingsreis verder: laten we de voordelen en nadelen van Duvel bespreken.

Voordelen & Nadelen (Duvel)

Duvel is een bier dat met zijn uitgesproken karakter een duidelijke plek in de harten van vele bierliefhebbers heeft verworven. Hier volgt een overzicht van de voor- en nadelen van dit Belgische bier, weergegeven in een handige tabel.

Voordelen Nadelen
Verfijnd aroma en een uitgesproken hopkarakter Alcoholpercentage van 8,5% kan verraderlijk zijn
Lange rijping zorgt voor diepe smaakevolutie Niet iedereen waardeert de sterke bitterheid
Hergisting op fles verhoogt complexiteit Mag door zijn kracht niet onderschat worden
Winnaar van meerdere awards Zijn populariteit kan leiden tot minder exclusiviteit
Geschikt voor verschillende gelegenheden Cultstatus kan voor hoge verwachtingen zorgen

Zowel de ervaren bierkenner als de casual drinker kan genieten van de unieke kwaliteiten van Duvel, maar de krachtige aard van het bier vereist een voorzichtige benadering.

Chimay Blauw: De Donkere, Krachtige Trappist

Ontdek waarom Chimay Blauw, met zijn volle, donkere karakter en rijke trappistenhistorie, een must-try is voor elke bierliefhebber.

Kenmerken & Beschrijving (Chimay Blauw)

Chimay Blauw springt in het oog als een krachtige trappistentroef met zijn diepdonkere kleur en stevige schuimkraag. Gebrouwen in de serene muren van een klooster, staat dit gerenommeerde bier bekend om zijn rijke aroma’s van zoete pruimen en een hint van alcoholwarmte, perfect voor een avond bij de haard.

Met zijn 9% alcoholgehalte biedt deze Belgische klassieker een volle, complexe smaaksensatie die zich door de jaren heen blijft ontwikkelen, waardoor liefhebbers keer op keer verrast worden.

De Blauwe Chimay is niet enkel een bier, het is een beleving die je koestert op koude winterdagen, met als doel je door en door te verwarmen. Al meer dan 170 jaar vloeit dit donkere, krachtige bier rijkelijk in de verzekering tegen de grote dorst.

In elk glas proef je de traditie en vakmanschap uit de regio rond Chimay, een bewijs dat sommige dingen met tijd alleen maar beter worden.

Voordelen & Nadelen (Chimay Blauw)

Met een alcoholpercentage van 9% staat Chimay Blauw krachtig in het glas. Dit zware bier ontwikkelt met de jaren een nog rijkere smaak, wat het een uitstekende keuze maakt voor verzamelaars en liefhebbers van rijping. Zijn unieke combinatie van fruitige en chocolade aroma’s evolueren naar zoete mokka nuances, wat een waar genot is voor jouw smaakpapillen tijdens de koude winterdagen.

Echter, door het hoge alcoholgehalte is het geen bier dat je licht moet opvatten. Overmatige consumptie kan snel tot heftige effecten leiden, dus geniet met mate om een optimale ervaring te waarborgen. Ook is Chimay Blauw wellicht minder geschikt als je op zoek bent naar een verfrissend, licht biertje voor in de zomerzon. Het wordt beschouwd als een ideaal winterbier en past perfect bij een gezellig avondje binnen terwijl de vrieskou buiten heerst.

La Chouffe Blonde D’ardenne: De Smaaksensatie

Laat je verrassen door La Chouffe Blonde D’ardenne, een Belgisch bier waarbij elke slok een nieuwe ontdekking van rijke smaken en aroma’s belooft.

Kenmerken & Beschrijving (La Chouffe Blonde D’ardenne)

La Chouffe Blonde D’ardenne prikkelt je zintuigen met een lichte hopsmaak en een stevig alcoholpercentage van 8%. Het bier is troebel door het ongefilterde karakter en heeft een rijke, fruitige smaak met een vleugje kruiden, dankzij de nagisting op de fles.

Gebrouwen in de hart van de Ardennen door brouwerij Achouffe, biedt deze gouden drank een onmiskenbaar uniek aroma en smaakeigenschappen die het onderscheidt van andere blonde bieren.

Sinds 1982 heeft dit speciaalbier zich ontwikkeld tot een favoriet onder kenners en casual drinkers alike.

Ondanks dat sommigen het classificeren als een tripel wegens zijn krachtige aard, blijft La Chouffe Blonde D’ardenne verrassen met zijn toegankelijke en verfrissende karakter. Vergeleken met zijn kersenvariant, La Chouffe Cherry, behoudt het originele blonde bier zijn iconische status binnen het Belgische speciaalbierassortiment.

Met elke slok ervaar je waarom dit bier jaar na jaar hoog scoort in de Belgische bieren top 100.

Voordelen & Nadelen (La Chouffe Blonde D’ardenne)

Net zoals elk speciaalbier heeft La Chouffe Blonde D’ardenne zijn pluspunten en minpunten. Vanwege het ongefilterde karakter en de nagisting op de fles, geniet je van een authentieke smaakervaring, vol fruitige accenten. Met een alcoholpercentage van 8% biedt het een stevige doch verfrissende slok die kruidigheid en complexiteit op een harmonieuze manier combineert. Deze eigenschappen maken het een favoriet onder liefhebbers van Belgische bieren.

Toch kan de relatief hoge alcoholgraad voor sommigen een nadeel zijn, vooral als je niet gewend bent aan sterkere bieren of als je op zoek bent naar een lichter alternatief voor de warmere dagen. Bovendien vereist het unieke gistingsproces dat gebruikt wordt door de brouwerij van La Chouffe dat je het bier op de juiste manier serveert om optimaal van de smaken te kunnen genieten. Dit kan initieel als een uitdaging gezien worden voor nieuwkomers in de wereld van speciaalbieren.

Rochefort 10: De Klassieke Keuze

Rochefort 10, een icoon onder de trappisten, nodigt je uit om zijn tijdloze combinatie van rijke smaken en diepe complexiteit te ontdekken.

Kenmerken & Beschrijving (Rochefort 10)

Met een indrukwekkend alcoholpercentage van 11,3% staat Rochefort 10 bekend als de trots van de Belgische trappistenbieren. Dit machtige bier laat je proeven van een rijkdom aan smaken, waaronder subtiele hints van fruit en een verrassende ondertoon van koffie.

Liefhebbers van een goed glas waarderen deze quadrupel om zijn diepgaande complexiteit en de fenomenale kwaliteit die vraagt om rustig genieten.

Bij elke slok ontdek je nieuwe lagen in deze klassieke keuze uit de Belgische bierscene. De balans tussen zoet en bitter betovert de zintuigen en maakt dit bier tot een ware beleving.

Dankzij de mogelijkheid om Rochefort 10 eenvoudig online te bestellen, kun je thuis in alle rust dit meesterwerk degusteren. Verwen jezelf met deze roemrijke traktatie en begrijp waarom Rochefort 10 wereldwijd in het hart van bierenthousiastelingen gesloten is.

Voordelen & Nadelen (Rochefort 10)

Duik in de wereld van Rochefort 10 en ontdek een bier met een rijke historie. Met zijn hoge alcoholpercentage van 11,3% biedt dit bier een intense beleving. De complexe smaaktonen van chocolade, gedroogd rood fruit en caffe latte prikkelen je zintuigen en maken elke slok tot een ontdekkingsreis. Dit is de reden waarom bierkenners over de hele wereld dit bier zeer waarderen. Het is ideaal te combineren met chocolade desserts of een stevig gebraad, wat het tot een uitstekende keuze maakt voor bijzondere momenten.

Echter, door het hoge alcoholpercentage is Rochefort 10 niet geschikt voor elk moment. Het risico op overmatige consumptie is reëel, dus wees verstandig en geniet met mate. Het krachtige karakter kan ook overweldigend zijn als je lichtere bieren gewend bent. Sta je open voor een uitdaging en heb je respect voor traditie, dan zal Rochefort 10 van maximus brouwerij je zeker niet teleurstellen.

Westmalle Tripel: Moeder Aller Tripels

Ontdek waarom de tijdloze Westmalle Tripel, bekend als de ‘Moeder aller Tripels’, al decennialang een onmisbare pijler is in de wereld van Belgische topbieren.

Kenmerken & Beschrijving (Westmalle Tripel)

Westmalle Tripel staat bekend als de Moeder van alle Tripels, een titel die het eer aandoet met zijn rijkgeschakeerde aroma’s van fruit tot kruiden, die samensmelten tot een buitengewoon elegante ervaring.

Met zijn heldere, goudgele gloed en stevige alcoholpercentage van 9,5%, onderscheidt dit trappistenbier zich door een diepgaand brouwproces en de unieke nagisting op de fles. Deze methoden geven het een complex karakter en een uitgesproken, langdurige droge afdronk.

De bitterheid is karaktervol en laat je smaakpapillen dansen.

De fruitige tonen die in elke slok Westmalle Tripel naar voren komen, zijn kenmerkend voor zijn profiel en maken het tot een klassiek voorbeeld van wat een tripel moet zijn. Dit bier balanceert tussen sterkte en finesse met zijn kruidige, fruitige smaakprofiel, waardoor het geliefd is bij kenners en liefhebbers van krachtig bier.

Blijf genieten van deze tijdloze trappist, die uitblinkt in complexiteit en smaak.

Voordelen & Nadelen (Westmalle Tripel)

Een van de grote voordelen van Westmalle Tripel is de rijke, complexe smaak met een karaktervolle bitterheid die de tong streelt. Deze moeder aller tripels biedt een unieke ervaring met een stevig alcoholvolume van 9,5%, wat zorgt voor een volle, warme afdronk die vaak geprezen wordt door liefhebbers van sterke bieren. De lange droge afloop is iets waar kenners speciaal voor omrijden; het is immers een signatuur van kwaliteit binnen de trappistenwereld.

Toch kan dit hoge alcoholpercentage ook gezien worden als een nadeel voor wie niet op zoek is naar een zwaar bier. Het kan overweldigend zijn voor nieuwe proevers en is minder geschikt voor momenten waarop men lichter wil drinken. Bovendien moet men extra opletten bij het nuttigen van deze krachtige tripel; de intense smaken verhullen soms hoeveel men al gedronken heeft. Nu we de hoogtepunten van Westmalle Tripel hebben besproken, laten we de unieke eigenschappen van Zinnebir verkennen.

Zinnebir: De Outsider uit Brussel

Ontdek Zinnebir, het onconventionele Brusselse bier dat de bierwereld op zijn kop zet met zijn unieke karakter en smaakprofiel; laat je verrassen door wat deze outsider te bieden heeft.

Kenmerken & Beschrijving (Zinnebir)

Zinnebir blinkt uit als een goudkleurige Pale Ale met een uitgesproken Belgisch karakter. Artisanaal gebrouwen door Brasserie de la Senne, staat deze Pale Ale bekend om zijn rijke moutige smaak die aangevuld wordt met een fijne bitterheid.

De fruitige en hoppige aroma’s doen denken aan gedroogde abrikozen en sinaasappelconfituur, wat zorgt voor een bijzonder aangename drinkervaring.

Dit bijzondere bier vindt zijn oorsprong in de kelders van een Brussels kraakpand en zag het levenslicht in april 2002. Zijn ambachtelijke bereidingswijze en het evenwicht tussen zoet en bitter maakt de Zinnebir tot een unieke vertegenwoordiger van de Belgische bieren.

Het is een perfecte keuze voor wie houdt van een smaakvol blond bier van hoge gisting met authenticiteit en geschiedenis.

Voordelen & Nadelen (Zinnebir)

Geniet van de Zinnebir, een goudkleurige Pale Ale die uitblinkt in balans met een mix van fruitige en hoppige tonen. Dit ambachtelijke bier, trots van Brasserie de la Senne, vertoont een troebelheid dankzij het feit dat het niet gefilterd is. Dit draagt bij aan de authentieke smaaksensatie en het unieke karakter. Met een bescheiden alcoholpercentage van 5.0% is het een toegankelijk bier dat veel liefhebbers van Belgisch brouwen zal bekoren.

Het feit dat Zinnebir ongefilterd is, kan echter voor sommigen als een nadeel worden gezien. Deze eigenschap kan een ietwat wazige uitstraling geven, wat niet door iedereen gewaardeerd wordt. Daarbij kunnen de rijke aroma’s en smaken voor beginnende bierdrinkers wellicht als te complex worden ervaren. Toch staat dit bier uit Brussel bekend om zijn kwaliteit en heeft het een sterke aanhang onder kenners en liefhebbers van Dutch Craft Beer.

Conclusie

Dit jaar staan Belgische bieren weer prachtig in de schijnwerpers, met een top 100 die geen enkele bierliefhebber mag missen. Jullie ontdekten favorieten van klassiekers tot nieuwkomers, waarbij elk bier een verhaal en unieke smaaksensatie biedt.

Bierkenner Erik Verdonck leidde je door de rijke variëteit en kwaliteit die België te bieden heeft. Of je nu houdt van donker en krachtig of licht en fris, er is voor ieder wat wils.

De lijst toont aan dat de Belgische biercultuur levendiger is dan ooit, met een aanbod dat blijft boeien en verrassen. Laat deze top 100 een gids zijn om je bierreis te blijven vervolgen en nieuwe favorieten te ontdekken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de nieuwkomers in de Belgische bieren top 100 van dit jaar?

Dit jaar verwelkomt de top 100 enkele verrassende nieuwkomers, waaronder de Bling Bling Barley Wine en La Trappe Nillis, die indruk maakten op de Dutch Craft Beer Conference.

2. Zijn er alcoholvrije bieren die de top 25 hebben gehaald?

Ja, er zijn verschillende alcoholvrije bieren die hun plek hebben verdiend in de alcoholvrije bier top 25, wat laat zien dat bierliefhebbers van alle smaken gewaardeerd worden.

3. Welke factoren bepalen of een Belgisch bier in de top 100 komt?

Bieren worden beoordeeld op verschillende kwaliteiten zoals smaak, aroma, innovatie en populariteit, zodat de lijst een betrouwbaar overzicht biedt van het beste dat België te bieden heeft.

4. Kan ik informatie vinden over elke bier in de top 100 lijst?

Ja, bij elke vermelding in de top 100 lijst vind je gedetailleerde informatie over het bier, waaronder proefnotities en achtergronden van de brouwerij, zodat je een deskundige keuze kunt maken.

Team Dekleurrijketop100.nl

Team Dekleurrijketop100.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *